ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Ανατροπή αμερικανικής εμπνεύσεως

Ο στρατηγός Κ. Μεντόζα με άλλους αξιωματικούς μιλάει από ένα μπαλκόνι στο Κίτο

Associated Press

Ο στρατηγός Κ. Μεντόζα με άλλους αξιωματικούς μιλάει από ένα μπαλκόνι στο Κίτο
KITO - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αναπάντεχη άνοδος του αντιπροέδρου Νομπόα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ήρθε τη στιγμή που η τύχη του συνταγματάρχη Γκουτιέρες, ο οποίος είχε ηγηθεί της εξέγερσης, παραμένει άγνωστη. Με ένα «αντιπραξικόπημα», προέλευσης και έμπνευσης αμερικανικής, αποκαταστάθηκε η «τάξη» που διασαλεύτηκε από την εξέγερση μέρους του στρατεύματος και των ιθαγενών Ινδιάνων της χώρας. Μία εξέγερση που δεν κατάφερε να υπερασπίσει τους λόγους για τους οποίους εκδηλώθηκε...

Ο στρατηγός Μεντόζα, αφού πρώτα παραμέρισε τον Γκουτιέρες, τελικά δεν «κατάφερε» να αντισταθεί στις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της εξέγερσης που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Τζαμίλ Μαχουάντ. Ο Μεντόζα τόνισε ότι η κίνησή του αυτή, προκλήθηκε από τα αισθήματα δικαίου για τη χώρα και για να μπορέσει να αποτρέψει την «αιματοχυσία» που ερχόταν εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και την κοινωνική αναταραχή που αυτή συνεπάγεται. Ομως οι άμεσες απειλές της Ουάσιγκτον για να κοπούν η οικονομική βοήθεια και οι ξένες επενδύσεις απέδωσαν. Το πρωί του Σαββάτου, σχεδόν μία μέρα μετά, η τριμελής επιτροπή που είχε αναλάβει την εξουσία, ανακοίνωσε ότι συμφωνεί για την ανάληψη της εξουσίας από τον αντιπρόεδρο Γκουστάβο Νομπόα. Οι εξελίξεις από εκείνη τη στιγμή ήταν ραγδαίες, καθώς το Κογκρέσο του Ισημερινού ενέκρινε το Σάββατο το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία το διορισμό ως προέδρου της χώρας του Γκουστάβο Νομπόα.

Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον

Παράλληλα, με μία ξαφνική τηλεοπτική εμφάνιση, ο «αγνοούμενος» μέχρι εκείνη τη στιγμή αποπεμφθείς Πρόεδρος Μαχουάντ -αν και ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ στην έκτακτη σύσκεψη των αμερικανικών κρατών που έγινε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι ο Μαχουάντ είχε βρει καταφύγιο σε μία στρατιωτική βάση- δήλωσε ότι στηρίζει το Νομπόα.

Αυτό ήταν αρκετό για να επανέλθει η «τάξη» και οι ΗΠΑ να βγουν με μία δήλωση ικανοποίησης και να χαιρετίσουν τις εξελίξεις, Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στον Ισημερινό και χαιρετίζουν την απόφαση του ανατραπέντα προέδρου, Τζαμίλ Μαχουάντ, να στηρίξει το νέο πρόεδρο, Γκουστάβο Νομπόα», ανακοίνωσε το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή, που από την πρώτη στιγμή είχαν υιοθετήσει τη «γραμμή» των ΗΠΑ για «πραξικόπημα» και μάλιστα είχαν προσφέρει καταφύγιο στον ανατραπέντα Μαχουάντ.

Δεινή οικονομική κατάσταση

Αυτή η πολύ μπερδεμένη και αδικοχαμένη εξέγερση δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε αδικαιολόγητη και θεωρείται αβέβαιο αν ο πρώην πρύτανης του Καθολικού Πανεπιστημίου του Ισημερινού, ο 62χρονος Νομπόα, μπορεί να να φέρει σε πέρας ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο, παρά τις υποσχέσεις του για να αντιμετωπίσει ισότιμα και δίκαια την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα πάνω από ένα χρόνο.

Εξάλλου, η έναρξη των κινητοποιήσεων του ιθαγενούς πληθυσμού, στις 15 του Γενάρη, ήταν το αποκορύφωμα της αναταραχής που έβρισκε πολλαπλές εκτονώσεις κατά διαστήματα. Τη στιγμή που ο Μαχουάντ αντικατάστησε το εθνικό νόμισμα, το σούκρε, με το δολάριο, το ποτήρι ξεχείλισε και δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς κατάκλυσαν την πρωτεύουσα Κίτο για να διαμαρτυρηθούν.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε την Παρασκευή το πρωί, ο ηγέτης των Ινδιάνων, Αντόνιο Βάργκας, οι ιθαγενείς που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 12,4 εκατομμυρίων ζουν στην πλειοψηφία τους μέσα στην απόλυτη φτώχεια, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης προς την αγορά εργασίας. Οι ιθαγενείς απλώς είναι σε χειρότερη θέση από το σύνολο του πληθυσμού, αφού περισσότεροι από 7.000.000 άνθρωποι χαρακτηρίζονται -με τα εθνικά δεδομένα!- φτωχοί, μόνο ένας στους τρεις που ανήκει στην εργασιακή δύναμη έχει δουλιά, ο πληθωρισμός είναι 60%...

HΠΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Παραδίδονται και «σεμινάρια εκδημοκρατικοποίησης»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Δεκάδες σπίτια και εκκλησίες στο νησί Χαρούκου παραδόθηκαν την περασμένη Κυριακή στις φλόγες. Εως χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως οι νεκροί από τις θρησκευτικές ταραχές του τελευταίου 48ωρου στα νησιά Μολούκα έφθαναν τουλάχιστον τους 28. Βίαιες ταραχές αναφέρθηκαν χτες το πρωί στο Σουμπάουα, ένα νησάκι ανατολικά του νησιού Λομπόκ, το οποίο έζησε μέσα στην περασμένη βδομάδα αιματηρές ταραχές. Οσο για το άλλο μέτωπο, εκείνο των συγκρούσεων ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας Ατσέι και τα κυβερνητικά στρατεύματα; Εκεί οι ειδήσεις έκαναν λόγο για το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων μέσα στο τελευταίο διήμερο... Η Ινδονησία στις φλόγες; Οσο γι' αυτό, ο λόγος είναι μάλλον περιττός... ενώ, για την ώρα, ο «γρίφος» της Τζακάρτας παραμένει άλυτος, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ουαχίντ να προστρέχουν στη βοήθεια της Ουάσιγκτον για το χειρισμό μιας «κρίσης» που θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και το διαμελισμό της χώρας...

Τι εννοούμε; Το χτεσινό ρεπορτάζ του Μπεν Μπάρμπερ (δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ») ήταν μάλλον εύγλωττο, εάν όχι αποκαλυπτικό: «Ετοιμες οι ΗΠΑ να φιλοξενήσουν σεμινάριο περί εκδημοκρατικοποίησης»...

Ποιος ο αποδέκτης του «σεμιναρίου»; Φυσικά όχι ο ίδιος ο πρόεδρος Ουαχίντ, αλλά πέντε αξιωματούχοι και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι παρακολουθούν από χτες στην Ουάσιγκτον ένα «σεμινάριο» που δεν είναι παρά η «προσφορά προτάσεων» από «εμπειρογνώμονες» άλλων χωρών που έζησαν στρατιωτικά πραξικοπήματα και στυγνά καθεστώτα. Ετσι, σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρμπερ της Ουάσιγκτον Ποστ αξιωματούχοι από τη Νότια Αφρική, το Ελ Σαλβαδόρ, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Κορέα συναντήθηκαν χτες με Ινδονήσιους αξιωματούχους στο «Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ» (U.S. I. P.). Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν η γενική εισαγγελέας, Τζάνετ Ρένο και ο διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόρτον Χαλπερίν. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, σκοπός του «σεμιναρίου» ήταν οι αξιωματούχοι πέντε χωρών που έζησαν στο παρελθόν στρατιωτικές δικτατορίες να δείξουν στους Ινδονήσιους τρόπους για αντιμετώπιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το στυγνό καθεστώς της δικτατορίας Σουχάρτο.

Ο βασικός στόχος, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι να προσφερθούν στους Ινδονήσιους αξιωματούχους τρόποι με τους οποίους άλλες κυβερνήσεις κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς το μεταβατικό στάδιο από τη δικτατορία στη δημοκρατία, δίχως να προκληθούν «αντίποινα» από το στρατό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται η «Ουάσιγκτον Ποστ», στο «σεμινάριο» ο αξιωματούχος από τη Ν. Αφρική θα αναλύσει την περίπτωση της συγκρότησης της Επιτροπής Αλήθειας και Επανασυμφιλίωσης που συγκροτήθηκε στη χώρα μετά την περίοδο τερματισμού του Απαρτχάιντ, ο αξιωματούχος από το Ελ Σαλβαδόρ θα αναλύσει την περίπτωση της χώρας του με τη χορήγηση ευρείας αμνηστίας σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου κλπ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε μάλιστα ότι «εάν δε βρεθούν κατάλληλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της βίας στην Ινδονησία, τότε η κυβέρνηση της Τζακάρτας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του διαμελισμού από εθνικιστική και θρησκευτική βία». «Η δικαιοσύνη και η επανασυμφιλίωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενότητα και δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ινδονησίας» είπε ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος.

Εντούτοις, ο Πάτρικ Κλόουσον, του «Ιδρύματος Ειρήνης των ΗΠΑ» ήταν λιγότερος "φειδωλός" στις δηλώσεις του. Οπως είπε, η ιδέα αυτού του σεμιναρίου προκάλεσε αναμενόμενες αντιδράσεις στους Ινδονήσιους. «Γι' αυτό και αν και διάφοροι υπουργοί επέκριναν φανερά την ιδέα του "σεμιναρίου" ουσιαστικά ήθελαν να έρθουν, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν το "αντίτιμο" να θεαθούν ως άτομα που παίρνουν τις συμβουλές των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί έπαιξαν χοντρά σ' αυτό το παιχνίδι. Οι ΗΠΑ φαντάζουν σήμερα στον κόσμο σαν γορίλας 800 κιλών που φαίνεται στους άλλους πως επιχειρεί να υπαγορεύει διάφορα... Είναι καλύτερο, λοιπόν, τις συμβουλές να τις δίνουν οι Νοτιοαφρικανοί και κάποιοι άλλοι»!

Μετά από αυτή την «ενδιαφέρουσα» δήλωση του Πάτρικ Κλόουσον, αξίζει να αναφέρουμε τις συμμετοχές των Ινδονήσιων που πήραν μέρος στο «σεμινάριο»: Ο γενικός εισαγγελέας, Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουσρσίλ Ιζχα, ο υπουργός Κράτους και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χασμπολάχ Μ. Σαάντ. Ο μόνος Ινδονήσιος στρατιωτικός αξιωματούχος ήταν ο αντιστράτηγος Τζόνι Λουμιτάνγκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία για συνομιλίες, αλλά και για καθυστέρηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την έναρξη μαραθώνιων συνομιλιών με στόχο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ολοκλήρωσης του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας» ανακοίνωσαν, χθες, οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών. Εντούτοις, τόσο ο Παλαιστίνιος Σάεμπ Ερακάτ όσο και ο Ισραηλινός Οντέντ Εράν παραδέχτηκαν ότι είναι μάλλον απίθανο να τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα που θέτει ως όριο κατάληξης σε ένα κοινό σχέδιο οριστικής συμφωνίας τη 13η Φλεβάρη.

Από την 1η Φλεβάρη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εισέρχονται σε έναν κύκλο μαραθώνιων συνομιλιών, όπως ανακοίνωσαν χθες ο Ερακάτ και ο Εράν. Παρ' όλα αυτά και οι δύο επιβεβαίωσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι, παρά τις καθυστερήσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία για την τρίτη φάση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να αποχωρήσει από άλλο ένα 6,1% της Δυτικής Οχθης, στις 10 Φλεβάρη, μετά, δηλαδή, από 3 εβδομάδες καθυστέρησης, καθώς η αποχώρηση αυτή είχε προγραμματιστεί για την 20ή Γενάρη. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε, επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε το παλαιστινιακό αίτημα για αποχώρηση από 3 μεγάλα αραβικά προάστια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (το Αμπού Ντις, το Αζαρίγια, και το Αλ Ραμ).

Προβληματισμός για την πορεία του συνόλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη επικρατεί σε όλα τα αραβικά επιτελεία. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ολοκλήρωσε, την Κυριακή, ολιγοήμερη περιοδεία στην Ιορδανία και τη Συρία, όπου είχε συνομιλίες τόσο για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», όσο και για την αναθέρμανση των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, κανένας Αραβας αξιωματούχος, ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν σε θέση να βεβαιώσει ότι, όντως, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Αραφάτ, Εχούντ Μπάρακ και Μπιλ Κλίντον, στις 29 Γενάρη, στο Νταβός της Ελβετίας, όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ