ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΖΑΖΗ»
Μνημείο κυβερνητικής υποκρισίας

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας ποια από τα μέτρα, που πρότεινε στο πόρισμά της η εντεταλμένη από το ίδιο το υπουργείο, για να δώσει επιστημονική επίφαση στη «μεταρρύθμιση», «επιτροπή Καζάζη», θα υιοθετήσει τελικά. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, μέσα στη βδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις «για το ποιες ρυθμίσεις θα δεχθούμε να εφαρμοσθούν αυτή τη σχολική χρονιά και ποιες άλλες ρυθμίσεις θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερο και ίσως εφαρμοσθούν τις επόμενες σχολικές χρονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του πορίσματος την περασμένη βδομάδα αποτέλεσε μνημείο κυβερνητικής υποκρισίας, καθώς θύμιζε τα... προπαγανδιστικά φυλλάδια που κατά καιρούς εκδίδει το υπουργείο Παιδείας για να διαφημίσει τα μέτρα της «μεταρρύθμισης». Η επιτροπή πρότεινε μια σειρά επουσιωδών αλλαγών που αφορούν τις εξετάσεις στο «ενιαίο» λύκειο, τις οποίες τελικά κανένας φορέας του εκπαιδευτικού κινήματος δε ζήτησε και δεν αποτελούν ούτε καν «ασπιρίνη» για το καρκίνωμα της αντιμεταρρύθμισης, αντίθετα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων, οδηγούν δηλαδή ένα βήμα παραπίσω την εκπαίδευση.

Η πρόταση για παράδειγμα για θεσμοθέτηση πρόσθετων κριτηρίων - εμποδίων για το διορισμό των εκπαιδευτικών είναι ενδεικτικό παράδειγμα της αντιδραστικής κατεύθυνσης των προτεινόμενων μέτρων. Ετσι, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα περί αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, που προωθούν την κατηγοριοποίηση και τον ακόμα πιο αυστηρό έλεγχο της εκπαίδευσης και της συνείδησης, στα πρότυπα των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του προγράμματος του γυμνασίου, ώστε να αποτελέσει «προθάλαμο» για το λύκειο, με δημιουργία «τράπεζας θεμάτων» και αντίστοιχες εξετάσεις.

Χρειάζεται συντονισμός της δράσης

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ συμμετέχει στην απεργία στις 3 Φλεβάρη, που αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ και καλεί τους δασκάλους σε  αγώνα διαρκείας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 3 Φλεβάρη, με διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσει το αίτημα για επαγγελματική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Αυτό αποφάσισε τελικά χτες το ΔΣ της ΔΟΕ με βάση τις αποφάσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας και με δεδομένη την απόφαση των καθηγητών για 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Φλεβάρη. Το ΔΣ της ΔΟΕ, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασίσει για την πορεία των κινητοποιήσεων σε νέα συνεδρίαση μετά την απεργία και κάνει λόγο για μια νέα 48ωρη απεργία μέσα στο Φλεβάρη.

«Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα κωλυσιεργίας και συνεχών αναβολών των συνεδριάσεων του ΔΣ χωρίς ουσιαστικό λόγο, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, για να προχωρήσει το ΔΣ σε κήρυξη μιας 24ωρης (ουσιαστικά) απεργιακής κινητοποίησης κι αυτή εξ αντανακλάσεως από την ΟΛΜΕ», σχολιάζουν κύκλοι της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, κάνοντας λόγο για «μια αποσπασματική απεργία για να βγάλει από την αγωνιστική συνδικαλιστική υποχρέωση τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Για μια απεργιακή κινητοποίηση - "τουφεκιά" χωρίς καμία παραπέρα κλιμάκωση και προοπτική (άγνωστο αν, πότε και εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις θα γίνει η 48ωρη), με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που βολεύεται στα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών, που δεν ανοίγει μέτωπο στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης κατ' επιταγή της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «παραμερίζοντας τη συμβιβασμένη ηγεσία, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στα κατά τόπους συλλαλητήρια, γιατί μέσα από τους αγώνες με κοινούς στόχους χτίζουμε την πραγματική ενότητα και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας και αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, συντονίζοντας τη δράση τους με όλους τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς και εργατικά συνδικάτα και προβάλλοντας τέλος το δικό τους πλαίσιο για κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, για την καθιέρωση του ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου ως την άλλη πολιτική πρόταση για την παιδεία».

ΜΟΝΑΧΟ
Επέβαλαν λύση οι αγωνιζόμενοι γονείς

Με δέσμευση μεταστέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου έληξε χτες η κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου

Με τον ενωμένο αγώνα τους οι εκατοντάδες γονείς των μαθητών του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, του 1ου Λυκείου της Riesstrasse, κατάφεραν να επιβάλουν μια ικανοποιητική λύση στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σχολείο των παιδιών τους. Είχαν συμπαραστάτες τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία και απέσπασαν την έγγραφη δέσμευση του Δ. Χαλκιώτη, ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ικανοποιούνται τα βασικά τους αιτήματα, που πρόβαλλαν μέσα από την κατάληψη του Γενικού Προξενείου.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνες γονείς και οι μαθητές πριν οχτώ μέρες ξεκίνησαν την κατάληψη του Προξενείου, αφού μετά από έρευνες στο κτίριο όπου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό και το 1ο Λύκειο Μονάχου, διαπιστώθηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ότι υπάρχει η καρκινογόνος και επικίνδυνη ουσία PCB, από την οποία κινδυνεύει άμεσα η υγεία των 700 μαθητών και ειδικά των 400 μικρών παιδιών.

Αναλυτικά ο Δ. Χαλκιώτης και το υπουργείο μετά από μήνες εμπαιγμού και έντονες πιέσεις σε βάρος εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους, με έγγραφό του - Αρ. Πρωτ.: 108/Ε13α - κοινοποιεί προς το Γενικό Πρόξενο Μονάχου και τους εκπροσώπους της Α` και Β`Βάθμιας Εκπαίδευσης:

  • Την άμεση μεταστέγαση εφτά τμημάτων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου στους χώρους του ελληνικού Γυμνασίου Petuerling. Πέντε τμήματα θα μεταστεγαστούν στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου και τέσσερα τμήματα στους χώρους της Ελληνικής Εκκλησίας. Η μεταστέγαση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση στο σχολείο Pasing.
  • Σε συνεργασία με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο, με τις σχολικές επιτροπές και τους Συλλόγους Γονέων θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξεύρεση νέου κτιρίου για οριστική μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού.
  • Για το 1ο Λύκειο Μονάχου θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να εφαρμόσουν σε καθημερινή διπλή βάση υγρό καθαρισμό των αιθουσών του και άμεση ανεύρεση κατάλληλων χώρων για πρωινή σχολική φοίτηση.

Αργά χτες το βράδυ συνεδρίασαν για το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Χαλκιώτη, η Ελληνική Διασχολική Επιτροπή Μονάχου, η Ομοσπονδία Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βαυαρίας, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, όπου αποφασίστηκε η λήξη της κατάληψης.

Παράλληλα τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ελληνικών δημοτικών σχολείων Μονάχου εκφράζει η Ελληνική Κοινότητα Karlsfed Γερμανίας, με ψήφισμά της.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Mε τους αγώνες αποσπάστηκε δέσμευση από τον ΟΣΚ

Σε επιφυλακή οι γονείς για νέες κινητοποιήσεις

Σε νέα δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι γονείς και οι μαθητές των 29ου, 15ου, 10ου, 24ου και 38ου Δημοτικών Σχολείων Περιστερίου, απαιτώντας την επίσπευση των έργων επισκευής των σχολικών κτιρίων του 29ου και 15ου που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό στις 7 Σεπτέμβρη. Χτες οι μαθητές των πέντε σχολείων απείχαν από τα μαθήματά τους και μαζί με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν στο χώρο του 29ου και 15ου. Κάτω από την πίεση του αγώνα των γονιών και μαθητών, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι τα δύο σχολικά κτίρια θα παραδοθούν στις 28 Φλεβάρη, όπως δήλωσε η πολιτικός μηχανικός του ΟΣΚ, υπεύθυνη για το έργο Β. Μπενετάτου.

Οι γονείς ωστόσο δεν έμειναν στη «δέσμευση» αυτή, αλλά έδωσαν διορία μέχρι αύριο Τετάρτη να τους δοθεί από τη διεύθυνση του ΟΣΚ και γραπτή δέσμευση ότι τα σχολεία τους θα παραδοθούν στις 28 Φλεβάρη, αλλιώς θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τον εμπαιγμό και την αδιαφορία που δείχνουν οι αρμόδιοι φορείς προς τους μικρούς μαθητές των παραπάνω σχολείων, καταδίκασε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ Παναγιώτης Σοφός.

Τα σχολεία αυτά λειτουργούν σε διπλοβάρδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές από τη μεταστέγαση είναι πολλά, αφού αναγκάζονται να μεταφέρονται με πούλμαν ή ακόμα και να περπατούν αρκετή ώρα για να φτάσουν στα σχολεία που φιλοξενούνται. Για το 38ο Δημοτικό Σχολείο όμως, που στην ουσία έχει μείνει χωρίς σχολείο, δεν υπάρχει πρόβλεψη και μελέτη για μεταφορά του σε δικό του σχολείο.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 και διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε την Κυριακή 23 του Γενάρη, καλεί τα τοπικά συντονιστικά αγώνα και τα μαθητικά συμβούλια να προχωρήσουν δυναμικά και συντονισμένα σε πολύμορφες εκδηλώσεις, συσκέψεις ενημέρωσης αλλά και τοπικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Επίσης, στηρίζουν και συμπαραστέκονται στους απεργούς καθηγητές τους.

Κατήγγειλαν επίσης το πόρισμα της επιτροπής Καζάζη, τονίζοντας ότι είναι πρόκληση και εμπαιγμός, αφού δεν απαντά στα αιτήματα του μαθητικού κινήματος. Σημείωσαν δε ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, διεκδικώντας συγχρόνως ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

ΓΓ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Θέλουν νεολαιίστικα όργανα - «μαϊμούδες»

Πιστή στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη χειραγώγηση της νεολαίας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διοργάνωση της «2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Νέων Εκλεγμένων Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων».

Οπως η πρώτη αντίστοιχη συνάντηση (Μάρτης 1999) έτσι και αυτή, εξελίχτηκε σε μια φιέστα χωρίς ουσιαστική συζήτηση ή έστω αναφορά, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη συνάντηση, επέμεινε στη λειτουργία των «Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας» και των «κέντρων πληροφόρησης των νέων» στους δήμους. Μίλησε, δηλαδή, για όργανα - «μαϊμούδες» με αποστολή τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και υποταγής της νεολαίας στις ορέξεις της ΕΕ. Επίσης, «ξέχασε» να αναφερθεί στην υποχρηματοδότηση, που οδηγεί σε αναγκαστική παύση μια σειρά δραστηριότητες των δήμων, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, που αποτελούσαν χώρους δραστηριοποίησης και δημιουργίας για τους νέους.

Με μια καθαρά προεκλογική ομιλία συμπλήρωσε τη φιέστα ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Πέτρος Σφηκάκης. Απευθυνόμενος στους νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους, είπε ότι αποτελούν «τους πολιτικούς του αύριο» και παρουσίασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προνομιακό χώρο για τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά, επιμένοντας στην ενεργοποίηση των νέων μακριά και πέρα από τα ζωντανά όργανα του νεολαιίστικου κινήματος.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των νέων στους εκ των άνω κατασκευασμένους και εύκολα ελέγξιμους «θεσμούς», οι 300 περίπου δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν, δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις σχετικές διακηρύξεις των κυβερνητικών υπαλλήλων.

Συγκέντρωση στην Καλλιθέα

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του δήμου, με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου. Η κινητοποίηση γίνεται γιατί ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κοινοποίησε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ότι καταργείται ένα νηπιαγωγείο και μια θέση αγγλικών, ενώ υποβιβάζει εφτά νηπιαγωγεία και δημοτικά με αποτέλεσμα να καταργούνται 24 οργανικές θέσεις. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του δήμου απαιτούν να μην καταργηθεί καμία οργανική θέση στα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ