ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Δεν πουλάμε»...

Εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί από τα χωριά της Ελασσόνας, παρά το δριμύ ψύχος, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο, δυναμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική ξεριζώματος της καπνοκαλλιέργειας, που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Στο συλλαλητήριο ανακοινώθηκε ότι οι καπνοπαραγωγοί δε θα παραδώσουν καπνό στο εμπόριο, αρνούμενοι ν' αποδεχτούν τις εξευτελιστικές τιμές, που προορίζονται για το προϊόν τους.

«Φέτος, η τιμή του καπνού στην Ελασσόνα, θα είναι μικρότερη από ένα δολάριο το κιλό», είπε στην ομιλία του ο Ν. Πουτακίδης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας και συνέχισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της τιμής του προϊόντος, η επαρχία Ελασσόνας - μια περιοχή που στηρίζεται ακόμα στην καπνοκαλλιέργεια, για να λειτουργεί η τοπική αγορά - έχασε πάνω από 1 δισ. δραχμές. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί και στην ανάγκη ν' αναπτυχθούν μαζικοί και δυναμικοί αγώνες για τη σωτηρία της καπνοκαλλιέργειας και την αντιμετώπιση της αντικαπνικής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Βασίλης Κατής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο Μάρκος Μπουγάτσας, αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής. Ταυτόχρονα, τόνισαν και την ανάγκη να συμπαραταχτούν με τους αγωνιζόμενους καπνοπαραγωγούς, οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι άλλοι εργαζόμενοι της επαρχίας.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση καλείται να λογοδοτήσει

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει με διοικητικό - αυταρχικό τρόπο τη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας κατά 700.000 στρέμματα, αφορά Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ ΒαγγέληςΜπούτας. Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, η απόφαση αυτή «αποτελεί πρόκληση για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς πάρθηκε σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι παραγωγοί αγωνίζονται για να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε μια από τις δυναμικές καλλιέργειες, στην οποία μάλιστα η αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόνο 25%».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτηρίζει «διασπαστικά και αποπροσανατολιστικά προσχήματα» τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τη μείωση, υπογραμμίζοντας πως «στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της για την κατ' αρχήν συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση να μειωθούν οι κοινοτικές δαπάνες για το βαμβάκι στα 770 από 900 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, με αύξηση 20% του προστίμου συνυπευθυνότητας». Επισημαίνει, παράλληλα, πως «οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι αντιεπιστημονικοί, αφού οι αγρότες με λιγότερα από 60 στρέμματα δε θα απαλλαγούν από τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενώ τα επιπλέον κέρδη των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργίας, των μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλεμπόρων βαμβακιού της ΕΕ, από τη μείωση της διεθνούς τιμής, φτάνουν το 1 δισ. ΕΥΡΩ το χρόνο».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά γιατί ευθυγραμμίστηκε με το Διευθυντήριο της ΕΕ και δεν πρόβαλε καν τη θέση που υποσχόταν στους αγρότες, ότι θα ζητήσει αύξηση της ποσόστωσης στους 1.200.000 τόνους, αλλά και γιατί εξαπάτησε τους μικρούς αγρότες, με την υπόσχεση ότι θα απαλλαγούν από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όσοι καλλιεργούν λιγότερα από 60 στρέμματα.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ - Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με αποφασιστικότητα για τη διεκδίκηση λύσεων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών των Τρικάλων
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών των Τρικάλων
Την απόφασή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λήψη μέτρων, για την προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, εξέφρασαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ν. Απολλωνία Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Εχουν καθορίσει ήδη το πλαίσιο των αιτημάτων τους και μέχρι τις 5 Φλεβάρη, που θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλη σύσκεψη στο κτίριο του Τοπικού Συμβουλίου Στίβου, θα αποστείλουν το σχετικό υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και τους βουλευτές, προκειμένου να πάρουν θέση. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη θα προχωρήσουν στη δημιουργία 4 Αγροτικών Συλλόγων στην περιοχή, προκειμένου να ξαναζωντανέψουν τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους, που, με ευθύνη των αγροτοπατέρων συνδικαλιστών, στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών, εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε «Οργανα Σφραγίδες».

«Στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με δικαστικές διώξεις, και ποινικοποίηση των αγώνων τους, με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» και των γενικότερων επιλογών της ΕΕ που οδηγούν σε ξεκλήρισμα και χρεοκοπία της φτωχομεσαία αγροτιά, απαντάμε αγωνιστικά. Εκσυγχρονισμός για μας σημαίνει βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, καλύτερες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής του μόχθου μας. Αυτό τον εκσυγχρονισμό επιδιώκουμε και θα τον επιβάλουμε με τον αγώνα μας», αναφέρει το ψήφισμα που ενέκριναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο συλλαλητήριο της Ν. Απολλωνίας.

Στη συγκέντρωση οι αγρότες περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης. Κατήγγειλαν την παράνομη παρακράτηση του 2% από τις επιδοτήσεις, μέθοδο την οποία εφαρμόζουν παρανόμως οι συνεταιριστικές οργανώσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν μετατραπεί σε υλοποιητή των αντιαγροτικών κυβερνητικών αποφάσεων. Απαίτησαν κατάργηση των ποσοστώσεων, των προστίμων και των ατομικών συμβολαίων στην καλλιέργεια του καπνού, αύξηση των ποσοστώσεων στη Βιομηχανική ντομάτα, κατάργηση του καθεστώτος της ζωνοποίησης στα σιτηρά, κατάργηση των προστίμων στο αγελαδινό γάλα και αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, αύξηση των επιδοτήσεων στα επιλέξιμα, στην τιμή του γάλατος (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου). Επίσης, απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία ξεπουλήματος της ΑΓΝΟ και να προχωρήσει άμεσα ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων με κατάργηση των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Χωρίς αποζημίωση από τον Αύγουστο

Την άμεση χορήγηση της αποζημίωσης σε όλους τους αγρότες των νομών που επλήγησαν ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση  ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και της Φθιώτιδας, αφού δεν έχουν αποζημιωθεί από τις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν στην παραγωγή τους από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου και Σεπτέμβρη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, ζητώντας την πλήρη και χωρίς διαχωρισμούς αποζημίωση όλων των αγροτών, όχι με ψίχουλα αλλά με βάση την προβλεπόμενη παραγωγή.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Π. Φουντάς, αναλύοντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση καταστροφών, είπε ότι η χώρα μας πρέπει πρώτα να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφού την πάρει να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξατομίκευση των περιπτώσεων. Δε δεσμεύτηκε για πλήρη και ουσιαστική αποζημίωση, αλλά απλώς ανέφερε γενικά ότι η αποζημίωση θα καλύψει το εισόδημα των αγροτών.

Ο Α. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και κατήγγειλε ότι είναι απαράδεκτο να εντάσσεται στην αποζημίωση - κοροϊδία μόνο ό νομός Καρδίτσας. Εκανε λόγο για χρονοβόρα διαδικασία με σκοπό μετά την έγκριση του μεγάλου αφεντικού των Βρυξελλών, να κρατούνται σε ομηρία οι αγρότες μέχρι τις εκλογές. Ο βουλευτής είπε ότι η επιλεκτική ρύθμιση είναι διασπαστική με στόχο την υπονόμευση των αγροτών και ζήτησε η αποζημίωση να μην περιοριστεί μόνο στα ψίχουλα του 30% της παραγωγής, αλλά να είναι πλήρης και να δοθεί σε όλους.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι η αποζημίωση θα δοθεί στους αγρότες όλων των περιοχών (κατά πόσο η δέσμευση αυτή είναι ειλικρινής και όχι προεκλογική μένει να κριθεί από τη ζωή στο μέλλον) και είπε ότι στην Καρδίτσα άρχισε πρώτα η διαδικασία επειδή η εκεί Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έστειλε έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κάτι που δεν έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων νομών.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Αυξάνεται» η ... καθυστέρηση πληρωμής

Την «αύξηση» της καθυστέρησης πληρωμής των πρόωρων συντάξεων έχει πετύχει μόνο μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας οι δικαιούχοι αγρότες καταγγέλλουν καθυστέρηση στην πληρωμή των συντάξεων του Δεκέμβρη, που έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τις αρχές του Γενάρη. Κι αυτό συμβαίνει σε με περίοδο που η κυβέρνηση διαφημίζει προεκλογικώς την αύξηση των πρόωρων συντάξεων. Ομως και εδώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαφημιζόμενη αύξηση των πρόωρων συντάξεων από το 2000, χωλαίνει. Κι αυτό γιατί τα σχετικά κονδύλια που ενέκρινε η ΕΕ δεν αρκούν για τις πληρωμές όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αλλά η κυβέρνηση με περισσή υποκρισία εμφανίζει τις πρόωρες συντάξεις σα να πρόκειται για το μέγα μέτρο και διαλαλεί πως στο διάστημα 2000 - 2006 θα εντάσσονται στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης 8.000 αγρότες το χρόνο. Μόνο που όμως το κόστος του μέτρου αυτού ξεπερνά τα 450 δισ. δραχμές, ενώ τα χρήματα που ενέκριναν οι Βρυξέλλες μόλις αγγίζουν τα 300 δισ. και δεν αρκούν για την πληρωμή των υπαρχουσών αναγκών. Φαίνεται δηλαδή ότι και αυτή η κυβερνητική εξαγγελία είναι άλλη μια «φούσκα» για προεκλογική εκμετάλλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ