ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
Το Κυπριακό

Ανθρωποπλημμύρα στην Ομόνοια στη συγκέντρωση για την Κύπρο
Ανθρωποπλημμύρα στην Ομόνοια στη συγκέντρωση για την Κύπρο
Κατά κανόνα ο διαμελισμός της Κύπρου παρουσιάζεται κυρίως, ή και αποκλειστικά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της αθηναϊκής χούντας. Γίνεται, έτσι, προσπάθεια να συγκαλυφτούν ή, έστω, να μειωθούν οι τεράστιες ευθύνες - αδιαχώριστες από αυτές της χούντας - των κοινοβουλευτικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 η ιστορία του Κυπριακού σημαδεύτηκε από μηχανορραφίες, ίντριγκες, εκβιασμούς, δολοφονικές απόπειρες, δολοφονίες και απόπειρες στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η Κύπρος, ενώ ακόμη ήταν υπό αγγλική κατοχή, βρέθηκε στη μέγκενη των αγγλοαμερικανικών αντιθέσεων, καθώς και του ανταγωνισμού Ελλάδας - Τουρκίας. Στα πλαίσιά του η καθεμιά αξιοποιούσε για λογαριασμό της την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα, απ'όπου ήσαν συχνές οι εκατέρωθεν προβοκάτσιες. Δημιουργήθηκε έτσι καθεστώς έχθρας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, οι οποίες πρώτα ζούσαν μονιασμένες. Στις προβοκάτσιες διέπρεψαν τουρκοκυπριακές οργανώσεις, η ΕΟΚΑ (δημιουργήθηκε το 1953) και ο αρχηγός της Γ. Γρίβας (Διγενής), πρώην Χίτης στην Κατοχή, και «κινούμενο» των Αγγλων. Η Μ. Βρετανία ενίσχυσε και καθοδήγησε το Γρίβα, όταν πια το τέλος της κατοχής της Κύπρου ήταν ορατό, με στόχο να προωθήσει τη διχοτόμησή της. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, όταν άρχισε ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ, 31 Μάρτη -1 Απρίλη 1955, έκανε λόγο για προβοκάτσια (του Γρίβα), που «κρύβεται κάτω από τον μανδύα της εθνικής δράσης». Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του ΚΚΕ.

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έγινε αποδεκτή η ενιαία κρατική υπόσταση της Κύπρου. Η πολιτική των ΗΠΑ - Βρετανίας και των ελληνικών και τουρκικών κυβερνήσεων κινήθηκε στην κατεύθυνση της διχοτόμησής της, είτε με τη σημερινή μορφή, είτε με τη μορφή της «διπλής ένωσης» (με την Ελλάδα και με την Τουρκία), είτε μέσω της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, που κι αυτή εκ των πραγμάτων οδηγούσε στη «διπλή ένωση», δηλαδή στη διχοτόμηση. Οι διακηρύξεις των ελληνικών αστικών κομμάτων για αυτοδιάθεση της Κύπρου αποδείχτηκαν ασυνεπείς ή και απατηλές. Ετσι κύλησαν τα πράγματα, μέχρι που το 1974 συντελέστηκε από την ελληνική χούντα αυτό που προετοιμαζόταν επί χρόνια.

Στην εξέλιξη που είχε το κυπριακό ζήτημα δεν είναι αμέτοχες και οι περισσότερες αστικές κυπριακές δυνάμεις. Μετά το 1963 η κυβέρνηση Μακάριου προσπάθησε να στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, που υποστήριζαν την κυπριακή ανεξαρτησία, ήταν θερμοί συμπαραστάτες της Κύπρου στον ΟΗΕ και στις σχέσεις του με την κυπριακή κυβέρνηση, και βεβαίως τάσσονταν κατά της χρησιμοποίησης της Κύπρου ως ΝΑΤΟικής βάσης στη Μεσόγειο.

Στις 30 Ιούνη 1955 η Αγγλία κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη στο Λονδίνο, για να συζητήσουν «διά θέματα πολιτικής και Αμυνας της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου» (Μακ. Δρουσιώτη «ΕΟΚΑ - η σκοτεινή όψη», σελ. 150, εκδόσεις «ΣΤΑΧΥ»). Με αυτόν τον τρόπο το Κυπριακό γινόταν πρόβλημα ελληνοτουρκικής διένεξης υπό την αιγίδα της Αγγλίας...

Το θέμα της διχοτόμησης τέθηκε ανοιχτά από το 1956. Η αγγλική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να διχοτομηθεί η Κύπρος τον Ιούλη του ίδιου χρόνου. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας ετοίμασε χάρτη σχεδίου διχοτόμησης, το οποίο πρόβλεπε κάθετη διχοτόμηση της Κύπρου (ο.π, σελ. 180), ενώ παράλληλα προετοίμασε τρεις ακόμη παραλλαγές του σημείου που θα διέσχιζε η διαχωριστική γραμμή (ο.π., σελ. 182-183).

Αυτή τη «λύση» του Κυπριακού ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, την ονόμαζε «λύση διανομής» και για την προώθησή της βολιδοσκοπούσε την τουρκική κυβέρνηση! (ο.π., σελ. 185). «Ετσι, άρχισε να επαληθεύεται η πρόβλεψη του Νιχάτ Εριμ, Τούρκου συνταγματολόγου, ότι, από τη στιγμή που θα άνοιγε το θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας επί της Κύπρου, δε θα μπορούσε να υπάρξει άλλη κατάληξη από τη διχοτόμηση» (ο.π., σελ. 200). «Τα χαράματα της 30ής Μαρτίου 1956 οι Αγγλοι τοποθέτησαν τα πρώτα συρματοπλέγματα, διαχωρίζοντας την ελληνική και την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας» (ο.π., σελ. 204).

Ομως ο δρόμος προς την επιβολή της διχοτόμησης έπρεπε να περάσει από μια σειρά φάσεις. Οι συμφωνίες της Ζυρίχης (1959) και του Λονδίνου (1960) ήταν ένα ακόμη βήμα προς τη διχοτόμηση της Κύπρου. Οι Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία έγιναν οι εγγυήτριες δυνάμεις της... ανεξαρτησίας της Κύπρου!

Η ίδια πολιτική συνεχίστηκε στο Κυπριακό και μετά τις κυβερνήσεις της «Δεξιάς», όταν ήρθε στην κυβερνητική εξουσία η «Ενωση Κέντρου».

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί, ως προς την πολιτική της, είναι πλασματική. Δεν είναι, για παράδειγμα, πλατιά γνωστό, ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει το 1964 την παραχώρηση στην Τουρκία στρατιωτικής βάσης στο Καστελόριζο, ως αντάλλαγμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δε θα διεκδικήσει κυπριακά εδάφη...

Χαρακτηριστικό της πολιτικής του «Κέντρου» είναι και το παρακάτω, που περιέχεται στο μνημόνιο που έστειλε ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο Τζόνσον στις 15/6/1964, όπου έγραφε: «Με την εξέλιξη των γεγονότων το Κυπριακό πρόβλημα έπαψε να είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα. Εγινε πρόβλημα μεταξύ των δύο κόσμων. Το δίλημμα είναι: ΝΑΤΟποίηση ή Κούβα. ΝΑΤΟποίηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Ενωσης με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα της Ενωσης, ολόκληρο το νησί, όντας τμήμα της Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι νατοϊκή βάση, όπως η Κρήτη. Ο εσωτερικός κομμουνισμός θα μειωθεί σημαντικά, όπως στην Ελλάδα, όπου ελαττώθηκε στο 12%. Ετσι η ασφάλεια της Τουρκίας και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής θα περιφρουρηθεί πλήρως» («Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου», «Ελεύθερη Σκέψη», σελ. 179, Αθήνα 1989).

Αλλά και όσον αφορά στην ελληνική μεραρχία που η κυβέρνηση της «Ενωσης Κέντρου» έστειλε στην Κύπρο, νέα ιστορικά στοιχεία έρχονται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Διαβάζουμε: «Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αποκαλύπτεται ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο ως προς τις αληθινές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και για τον πραγματικό ρόλο που διαδραμάτισε στο νησί η ελληνική μεραρχία. Τα νέα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια αποκαλύπτουν ότι ο Γέρος της Δημοκρατίας ήταν ο πρώτος που είχε εμπνευστεί πραξικόπημα για να ανατρέψει τον Μακάριο το 1964, ενώ η μεραρχία (το ενιαίο αμυντικό δόγμα της εποχής) απεστάλη στην Κύπρο με παρότρυνση των ΗΠΑ και με την ανοχή της Τουρκίας για να επιτηρεί τον Μακάριο και να επιβάλει στο νησί λύσεις που ευνοούσαν τη γεωπολιτική στρατηγική του ΝΑΤΟ» («Ελευθεροτυπία», ειδικό ΕΝΘΕΤΟ, 30/10/1999).

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Λ. Τζόνσον, το 1964 στις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου διαφώνησε ως προς τη συνάντησή του με τον Ινονού, που απαιτούσε ο Λ. Τζόνσον. Δε διαφώνησε όμως ως προς την έμμεση διεξαγωγή των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, ούτε ως προς την ουσία των αμερικανικών απαιτήσεων, που ήταν εξάλλου και απόψεις του. Ομως, σκόνταφτε στην υλοποίησή τους, τόσο στη δική του αναποφασιστικότητα να πάρει το πολιτικό κόστος από ένα τέτοιο εγχείρημα, όσο και στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης.

Οι εκλογές του 1958

Στις εκλογές της 11ης Μάη 1958, που έγιναν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κ. Γεωργακόπουλου, η ΕΔΑ, προς έκπληξη πολλών, εξέλεξε 79 βουλευτές, συγκεντρώνοντας το 24,43% των ψήφων.

Απ' τη μια μεριά, πρέπει να εξαρθεί ο αγώνας χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αριστερών αγωνιστών, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να τροφοδοτηθεί και, τελικά, να εκφραστεί και στις κάλπες μεγάλο ποσοστό υπέρ της ΕΔΑ.

Απ' την άλλη, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε υπερεκτίμηση του συγκεκριμένου αποτελέσματος, γεγονός που όξυνε τις αυταπάτες για τη δυνατότητα κατάκτησης της εξουσίας μέσω των κοινοβουλευτικών κανόνων. Ως προς το τελευταίο, ήταν πολύ χαρακτηριστικό το σύνθημα «ΠΑΜΕ πρώτο κόμμα», τρία χρόνια αργότερα, όταν στις εκλογές του 1961 η ΕΔΑ είχε συγκροτήσει μαζί με συνεργαζόμενους τον εκλογικό συνασπισμό ΠΑΜΕ.

Στις εκλογές του 1958, λειτούργησαν συγκυρίες, που επέτρεψαν στην ΕΔΑ να φτάσει σε τόσο υψηλό ποσοστό.

Με δεδομένη την πολυδιάσπαση του «Κέντρου» και τη μειωμένη του υπόληψη, άρα με δεδομένη την ανυπαρξία ενός υπολογίσιμου, κυβερνητικών αξιώσεων, ανταγωνιστή της ΕΡΕ, πλατιές μάζες, που για διάφορους λόγους ψήφιζαν το «Κέντρο», προσανατολίστηκαν προς την ΕΔΑ. Ησαν, κυρίως, λαϊκά στρώματα ΕΑΜικής προέλευσης, που το γενικότερο κλίμα τις απελευθέρωνε από αναστολές και από λογικές του «μικρότερου κακού». Ενθαρρύνονταν ακόμη να «γείρουν» προς την ΕΔΑ, απ' τη στιγμή που στους συνδυασμούς της είχαν προσχωρήσει αρκετοί γνωστοί πολιτικοί παράγοντες «φιλελεύθερης» ή και «δεξιάς» προέλευσης (Ηλ. Τσιριμώκος, Σταμ. Μερκούρης, Γ. Μπακόπουλος, Τ. Βουλόδημος, Κ. Πυρομάγλου, Δ. Ζάκκας, Δ. Στρατής, Δ. Λεονάρδος κ.ά.).

Στην αύξηση του ποσοστού δεν πρέπει ακόμη να παραγνωριστεί η λαϊκή αγανάκτηση για την αρνητική στάση των αστικών κομμάτων και των ΝΑΤΟικών στο Κυπριακό, σε αντίθεση με τα θετικά αισθήματα που έτρεφε ο λαός απέναντι στη Σοβιετική Ενωση. Ησαν πολύ πρόσφατες οι μεγάλες αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό, όπως της 9ης Μάη 1956, κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκαν τρεις νεολαίοι διαδηλωτές και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άτομα.

Σοβαρό ρόλο, επίσης, έπαιξε και η αρνητική στάση της ΕΔΑ στο θέμα της εγκατάστασης αμερικανικών πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το «Κέντρο» που την υποστήριζε.

Ταυτόχρονα, επέδρασε και το ότι οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες λιγότερο άσχημες απ' ό,τι στο παρελθόν. Ενώ φαίνεται ότι λειτούργησε αρνητικά για το «Κέντρο» και υπέρ της ΕΔΑ και η συμπαιγνία ΕΡΕ - Γ. Παπανδρέου («Φιλελεύθεροι»), που είχαν κατασκευάσει τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο της υπερενισχυμένης αναλογικής.

Το αποτέλεσμα του 1958 ισχυροποίησε περισσότερο την αντίληψη ότι η ΕΔΑ μπορεί και πρέπει να αντικαταστήσει το ΚΚΕ, αφού με τη νόμιμη ΕΔΑ υπήρχε άνοδος του κινήματος, ενώ το παράνομο ΚΚΕ διωκόταν και, επομένως, αποτελούσε σεχταρισμό η εμμονή στην ύπαρξή του!!

Ωστόσο, το εκλογικό ποσοστό της ΕΔΑ ήταν επόμενο να ανησυχήσει το Παλάτι, τις ΗΠΑ και τα αστικά κόμματα. Και πήραν τα μέτρα τους. Η ενοποίηση του «κεντρώου» χώρου ήταν το πιο βασικό. Το άλλο ήταν η ισχυρότερη ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών, που εκφράστηκε με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (22 Μάη 1963), τη δολοφονική επιχείρηση - προβοκάτσια στο Γοργοπόταμο (29 Νοέμβρη 1964), καθώς και με το «σαμποτάζ» στον Εβρο (Ιούνης 1965).

Η δημιουργία της «Ενωσης Κέντρου»

Το 1961 είχαν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην εσωτερική και στη διεθνή κατάσταση.

Η Ελλάδα είχε συνδεθεί με την ΕΟΚ. Παράλληλα, η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας είχε σημαδευτεί απ' το νέο κύμα των χιλιάδων μεταναστών, απ' το ολοκληρωτικό μαράζωμα μεγάλων ζωνών της υπαίθρου και τη συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, όπου «άνθισε» η αντιπαροχή γης και διαμορφώθηκαν οι νέες στρατιές των προλετάριων. Την ίδια περίοδο, η φτώχεια και η ανεργία «έσπαζαν κόκαλα». «Ο Σβορώνος υπολογίζει την ανεργία σε 20% και ο Φωτόπουλος αναφέρει 24% (ήτοι 864 χιλ. άτομα) του ενεργού πληθυσμού ως άνεργους για το 1961» (Δημ. Χαραλάμπη: «Στρατός και πολιτική εξουσία», σελ. 103, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ).

Βασικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, όπως ο Κ. Καραμανλής, είχαν αντιληφθεί πως όσο η πολιτική ζωή απομακρυνόταν από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τόσο θα ξεπερνιόνταν οι πιο ωμές αντικομμουνιστικές μέθοδοι, ως μέσα καταστολής του κινήματος. Θεωρούσαν αναγκαίο να στηριχθούν κυρίως σ' ένα ισχυρό δικομματικό σύστημα και σε εκσυγχρονισμούς «χαλάρωσης» των ωμών κατασταλτικών μέτρων, δίχως να παραιτούνται από τη χρήση και αντικομμουνιστικών μεθόδων. Εξάλλου, ο ωμός αντικομμουνισμός συνεχιζόταν και εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, όπως η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Βερολίνο, η απόβαση των Αμερικανών πεζοναυτών στην Κούβα (κόλπος των Χοίρων), καθώς και το γενικότερο κλίμα της ψυχροπολεμικής έντασης κατά των σοσιαλιστικών κρατών.

Η διαμόρφωση του άλλου δικομματικού σκέλους πρόβαλλε ως θεμελιακός όρος για την απορρόφηση της λαϊκής αγανάκτησης και τη σταθεροποίηση της πολιτικής κυριαρχίας της αστικής τάξης. Ας μη ξεχνάμε ότι το μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα είχαν σημειώσει σοβαρά ανοδικά βήματα, το ίδιο και το κίνημα Παιδείας, που έμεινε στην ιστορία ως κίνημα του 15%, ενώ η ΕΔΑ βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολιτικοί κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί και είχαν στελεχώσει την ΕΔΑ και βασικές μαζικές οργανώσεις. Από την άλλη, η ήττα στον Εμφύλιο είχε «σπρώξει» πολλές ΕΑΜικές δυνάμεις προς το «Κέντρο», όμως οι αγωνιστικές παραδόσεις ήσαν σ' αυτές ζωντανές. Αυτό το γεγονός μπορούσε προοπτικά να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, κάτω από προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα ήταν δυνάμεις που δεν έπεφταν θύματα του αντικομμουνισμού. Μπορούμε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε ότι πολλές κυρίαρχες δυνάμεις «έπεσαν πάνω» στους ηγέτες του «Κέντρου», για να ενωθούν.

Ο Καραμανλής, πριν από το 1960, ευνοούσε τη συνένωση των δυνάμεων του «Κέντρου», που αρκετοί λόγοι είχαν συμβάλει στην πολυδιάσπασή του. Κυριότερος λόγος ήταν ότι η κρίση του αστικού κράτους και του πολιτικού του συστήματος, από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι τον Εμφύλιο, είχε εκφραστεί πολύ πιο θεαματικά στα βενιζελικής προέλευσης κόμματα, με την πολυδιάσπαση και την απομαζικοποίησή τους. Ακόμη, με τις έντονες διαφωνίες τους ως προς την τακτική καταστολής και ενσωμάτωσης του λαϊκού κινήματος.

Εκείνο τον καιρό, ο Γ. Παπανδρέου παζάρευε με τον Καραμανλή την προσχώρησή του στην ΕΡΕ και πλειοδοτούσε υπέρ της καθιέρωσης του πλειοψηφικού συστήματος. Ισως επέλεξε πραγματικά αυτή την τακτική, αν και τελικά δεν την υλοποίησε. Ισως το έκανε για να εκβιάσει τους επίδοξους να ηγηθούν του «Κέντρου» και να γίνει αυτός ο ηγέτης του. Ετσι ή αλλιώς, το σίγουρο είναι ότι ήθελε «εκλογές με τον χωροφύλακα», όπως ο ίδιος έλεγε.

Τελικά, η κυβέρνηση της ΕΡΕ έφερε νομοσχέδιο, με το οποίο εισηγήθηκε την ψήφιση της ενισχυμένης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, ενώ πρόβλεπε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το πλειοψηφικό. Με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα έφτασε στις εκλογές του 1961, που διεξήχθησαν την 29 Οκτώβρη, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του στρατηγού Κ. Δόβα. Στο μεταξύ, 40 ημέρες πριν, την 19η Σεπτέμβρη, ιδρύθηκε η «Ενωση Κέντρου».

Η «Ενωση Κέντρου» πρόβαλλε στο προσκήνιο ως πιο διορατικός εκφραστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, σε σχέση με την ΕΡΕ. Αξιοποιώντας δημαγωγικά τις καλύτερες στιγμές του αστικού φιλελευθερισμού, αλλά μη θέτοντας σε αμφισβήτηση το συνταγματικό ρόλο του Στέμματος. Υποσχόμενη στο λαό ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά και μένοντας σταθερή στον αντικομμουνισμό της, η «Ενωση Κέντρου» ήρθε με αξιώσεις να διακόψει την 9χρονη παραμονή της «Δεξιάς» στην κυβέρνηση, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, όχι μόνο ως ισχυρό ανάχωμα κατά του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και με τη φιλοδοξία να το λεηλατήσει και να το βάλει στο περιθώριο...

Οι εκλογές του 1961

ΗΙστορία έχει πει το δικό της οριστικό και αμετάκλητο λόγο για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961. Τα γεγονότα απέδειξαν το όργιο που άσκησαν ο στρατός, η χωροφυλακή, τα ΤΕΑ, η ΚΥΠ και άλλοι μηχανισμοί. Οι δυο δολοφονημένοι νεολαίοι της ΕΔΑ στην προεκλογική περίοδο, ο Στέφανος Βελδεμίρης και ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι έγινε τότε...

Ορισμένοι επιχειρούν ν' αποσυνδέσουν από το όργιο του 1961 τον Κ. Καραμανλή και να του αποδώσουν μόνο πολιτικές ευθύνες, για τη δράση μιας σειράς μηχανισμών, εν αγνοία του...

Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πριν τις εκλογές η ΕΔΑ είχε κάνει γνωστό το «σχέδιο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» (με βάση το οποίο έγινε η τρομοκρατική επιχείρηση νόθευσης των εκλογών) καταθέτοντας στοιχεία στη Βουλή, που η ΕΡΕ απέρριψε ως συκοφαντικά! Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής είχε συγκροτήσει την περιβόητη «επιτροπή των 10», γραμματέας της οποίας ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Ρόλος αυτής της επιτροπής ήταν η καθοδήγηση του αντικομμουνιστικού αγώνα και η εξασφάλιση της παραμονής της ΕΡΕ στην εξουσία.

Το γεγονός ότι στις εκλογές του 1961 έγινε όργιο βίας και νοθείας, ποτέ δεν το παραδέχτηκαν οι ηγέτες της «Δεξιάς», ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Π. Κανελλόπουλου, που είχε τη φήμη του «μετριοπαθούς». Εγραψε δεκατέσσερα χρόνια αργότερα: «Θα εκέρδιζε, βέβαια, τις εκλογές του 1961 η ΕΡΕ, αλλά θα της έλειπαν κάποια εκατοστά ψήφων. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε κι εγώ, είχαμε πολιτικό συμφέρον ή την ηθική προδιάθεση να ενθαρρύνουμε τις ανωμαλίες εκείνες, όσες τυχόν σημειώθηκαν. Βεβαιώνω τον αναγνώστη ότι δεν τις είχαμε καν πληροφορηθεί. Υπάρχουν όργανα του Κράτους, ειδικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας, που, όταν ένα κόμμα βρίσκεται πολύν καιρό στην εξουσία, συνδέουν τόσο πολύ τη νοοτροπία τους με το κόμμα τούτο, ώστε συγχέουν μέσα τους μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση με την έννοια του "καθεστώτος", θεωρώντας το κόμμα που κυβερνάει πολλά χρόνια, σαν "καθεστώς", που οφείλουν να προστατεύουν. Ετσι, με την παρότρυνση και ανεξέλεγκτων, ασύδοτων κομματικών παραγόντων (ακόμη και υποψηφίων καμιά φορά βουλευτών), παραβαίνουν τους κανόνες της αμεροληψίας, που είναι καθήκον τους να τηρούν, και προβαίνουν σε πιέσεις, όπου αυτές πιάνουν» (Παναγιώτη Κανελλόπουλου: «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ», σελ. 48, ΑΘΗΝΑΙ 1975).

Το τι επρόκειτο, βεβαίως, να συμβεί σε αυτές τις εκλογές ήταν σε γνώση του Γ. Παπανδρέου. Ο στρατηγός Λεωνίδας Σπαής έγραψε σχετικά: «Δυστυχώς, όμως, τρεις μήνες προ των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου οι αρχηγοί της Ενωσης Κέντρου και ιδίως ο Βενιζέλος είχαν πληροφορηθεί παρ' ανωτάτων φίλων τους αξιωματικών, ότι είχε μελετηθεί και οργανωθεί λεπτομερές σχέδιο επεμβάσεως του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας προς υπερψήφιση της ΕΡΕ» (Σπ. Λιναρδάτου, ο.π., τ. Δ', σελ. 59).

Τον Γ. Παπανδρέου τον αποκάλυψε αργότερα και ο εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία» Πάνος Κόκκας, που έγραψε στο κύριο άρθρο της, την 7 Σεπτέμβρη 1965: «Και ήτο ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου πλήρως ενήμερος της σχεδιαζόμενης βίας και νοθείας. Και επίστευεν ότι μέριμνα του κ. Δόβα και του επί της Εθνικής Αμύνης υπουργού του κ. Χ. Ποταμιάνου θα ήτανε τα ιδικά μας συμφέροντα και πάλιν» (ο.π., σελ.60).

Αλλά τι συνέβη; «Ενοπλες ομάδες χτυπούσαν την πόρτα κάθε σπιτιού (τις νυχτερινές ώρες, για ψυχολογικούς λόγους) και τροποποιούσαν την προηγούμενη απειλητική προειδοποίηση («όποιος ψηφίσει ΕΔΑ θα πάει εξορία») ως εξής: «Οποιος δεν ψηφίσει ΕΡΕ θα πάει εξορία» (Γιάννη Κάτρη: « Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα», σελ. 117, εκδόσεις «ΠΑΠΑΖΗΣΗ»).

Οταν τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι από τη βία και τη νοθεία ωφελήθηκε κατά πρώτο λόγο η ΕΡΕ, τότε ο Παπανδρέου κήρυξε τον «ανένδοτο αγώνα» κατά της «Δεξιάς»!.. Φοβούμενος μήπως η ΕΔΑ τον μονοπωλήσει...

Ετσι, ο συμμέτοχος σε σειρά αντιλαϊκών μεθοδεύσεων, πήρε τη ρομφαία του... τιμωρού και με αυτή κατάφερε το 1963 να έρθει η «Ενωση Κέντρου» πρώτο κόμμα. Επειδή όμως δε σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι εκλογές επαναλήφθηκαν την 16η Φλεβάρη 1964, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ι. Παρασκευόπουλου, οπότε η «Ενωση Κέντρου» σημείωσε μεγάλη νίκη, συγκεντρώνοντας το 52,72% των ψήφων...

Στο προηγούμενο διάστημα στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί ανοιχτά η εύνοια των Ανακτόρων προς την «Ενωση Κέντρου». Από τότε που το Παλάτι «τα έσπασε» με τον Καραμανλή, έριξε το πολιτικό βάρος του υπέρ του Γ. Παπανδρέου. Επαναλαμβανόταν, ακόμη μια φορά, η γνωστή και από το παρελθόν σύμπραξη Μοναρχίας - «Κέντρου» κατά της «Δεξιάς»...

Στη συγκέντρωση από την «Ενωση Κέντρου» ενός τόσο υψηλού ποσοστού συνέβαλε και η ΕΔΑ, που δεν κατέθεσε συνδυασμούς σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να διευκολύνει το «Κέντρο» να διώξει τη «Δεξιά»...

Αυτή η επιλογή της ΕΔΑ θεωρήθηκε ως πολύ σημαντικός ελιγμός, που έβαζε πλάτη στη συσπείρωση «των δημοκρατικών δυνάμεων» και στην απομάκρυνση της «Δεξιάς» από την εξουσία, άρα άνοιγε το δρόμο για να προχωρήσει η δημοκρατική εξέλιξη... Εχει γίνει μάλιστα και κριτική στην τότε ηγεσία του ΚΚΕ, επειδή δεν είχε κάνει πιο πριν το ίδιο, δηλαδή στις εκλογές της 3 Νοέμβρη 1963! Ενώ από ορισμένους άλλους προβλήθηκε η άποψη, ότι η πριμοδότηση της «Ενωσης Κέντρου» από την ΕΔΑ δεν απέβαινε σε βάρος της, επειδή σ' αυτές τις 24 εκλογικές περιφέρειες η ΕΔΑ δεν είχε προοπτική να εκλέξει βουλευτές!..

Μπορεί, άραγε, πίσω από αυτή την απολογητική πρόφαση, να κρυφτεί η λογική, που μπροστά στο πρόσκαιρο, δήθεν όφελος, θυσίαζε τα πραγματικά συμφέροντα του κινήματος;


Κείμενα:
Μάκης ΜΑΪΛΗΣ
Το Δ` ΜΕΡΟΣ την άλλη Κυριακή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ