ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙιουγκοσλαβία: Ενας χρόνος μετά
Η «Λευκή Βίβλος» του αίματος

Το χρόνο που πέρασε, η γειτονική χώρα γνώρισε από «πρώτο χέρι» τι εστί  «νέα τάξη». Μέσα από μια σειρά  ντοκουμέντα, που περιέχονται σε μια δίτομη έκδοση των γιουγκοσλαβικών αρχών - χρήσιμα για το δικαστήριο της Ιστορίας- ο «Ρ» αρχίζει από σήμερα  την παρουσίαση - υπενθύμιση των αποτρόπαιων εγκλημάτων, που προκάλεσε η άνανδρη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού. Τη γενοκτονία που προκάλεσαν οι «νέοι ανθρωπιστές». Το 30% των νεκρών και το 40% των τραυματιών ήταν παιδιά!

Απανθρακωμένο πτώμα στο Τσάτσακ
Απανθρακωμένο πτώμα στο Τσάτσακ
Νεκροί, 2.153. Απ' αυτούς, 486 παιδιά κάτω των 16 χρονών και μόνον 517 οι στρατιώτες. Τραυματίες, 6.414. Πενήντα κατεστραμμένες γέφυρες στο Δούναβη. Καταστροφή της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Γιουγκοσλαβίας σε 92 σημεία και του σιδηροδρομικού δικτύου σε 57. Ολοσχερής καταστροφή 2.819 σπιτιών, 68 εργοστασίων, 13 σχολείων, 11 παιδικών σταθμών, 3 νοσοκομείων και 1 ψυχιατρείου. Εκτίναξη της ανεργίας στη Γιουγκοσλαβία από το 8% στο 48%. Τριπλασιασμός των αυτοκτονιών και μαζικά φαινόμενα κατάθλιψης, ανάμεσα στους Γιουγκοσλάβους.

Τραγικές συνέπειες του πολέμου των ΝΑΤΟικών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πριν περίπου ένα χρόνο, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της ΝΑΤΟικής λογοκρισίας και να δουν το φως της δημοσιότητας. Τραγικές συνέπειες ενός πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη του 1999 και μέσα σε 79 μερόνυχτα βομβαρδισμών οδήγησε μια χώρα στην καταστροφή και ένα λαό στη γενοκτονία.

Οι Γιουγκοσλάβοι υπολογίζουν ότι το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη χώρα τους με 1.100 αεροσκάφη και άλλο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Πως η σύγχρονη «Ιερή Συμμαχία» επιχείρησε 25.000 αεροπορικές εξορμήσεις πάνω από τη Γιουγκοσλαβία, ρίχνοντας 25.000 τόνους εκρηκτικών. Το ίδιο το ΝΑΤΟ ανεβάζει τις αεροπορικές επιδρομές του σε 37.465, κατά 14.006 στόχων.

Οι «νέοι ανθρωπιστές» δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε παιδιά και ηλιωμένους
Οι «νέοι ανθρωπιστές» δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε παιδιά και ηλιωμένους
Βέβαια, τα παραπάνω παραμένουν κρυφά για μεγάλη μερίδα της λεγόμενης «κοινής γνώμης». Στο «παγκόσμιο χωριό», στην «κοινωνία της πληροφόρησης», ενοχλητικές για τη Νέα Τάξη πληροφορίες αποκρύπτονται. Κάτι που έγινε και πριν και κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Κάτι, που γίνεται και με τους βομβαρδισμούς αμάχων στο Ιράκ, ακόμα και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την τιμωρία του «κακού» Σαντάμ (άλλοτε καλού πελάτη της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας).

Οι γιουγκοσλαβικές αρχές σε μια προσπάθεια να πληροφορήσουν για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, προχώρησαν στην έκδοση μιας «Λευκής Βίβλου». Ενα δίτομο έργο, που περιέχει ντοκουμέντα για τη δράση των «Δημοκρατών της Αριστεράς», «νέων διεθνιστών» στη γειτονική χώρα. Η έκδοση αφορά τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού. Τις επιθέσεις κατά μη-στρατιωτικών στόχων. Στοιχεία για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους που χάθηκαν, όπως μητέρες, με τα νεογέννητα μωρά τους. Για νοσηλευόμενους, φάλαγγες προσφύγων, δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία σε αποστολή. Για αγρότες που σκοτώθηκαν, ενώ δούλευαν στα χωράφια τους. Για επιβάτες λεωφορείων και τρένων.

Η «Λευκή Βίβλος» αναφέρεται και στην προσπάθεια των νεοβαρβάρων να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την υποδομή της Γιουγκοσλαβίας. Σπίτια, γέφυρες, δρόμοι, σιδηροτροχιές, διυλιστήρια, βιομηχανίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Αναμεταδότες και πομποί επικοινωνίας γκρεμίστηκαν. Τηλεφωνικές γραμμές κόπηκαν. Νοσοκομεία, σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια, νεκροταφεία και άλλοι θρησκευτικοί χώροι ήταν επίσης στόχοι.

Οπως τονίζει ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, που προλογίζει τη «Λευκή Βίβλο», ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους, το 30% ήταν παιδιά. «Το μερίδιό τους ανάμεσα στους τραυματισμένους είναι ακόμα μεγαλύτερο (40%). Οι βομβαρδισμοί απείλησαν περίπου 120.000 γυναίκες, που μόλις είχαν γεννήσει, όπως και τα νεογέννητα βρέφη τους, μερικά από τα οποία γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών. Περίπου 1.300.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στερήθηκαν των σχολικών αιθουσών κατά τους βομβαρδισμούς. Περισσότερες από τις μισές απώλειες στο Κόσσοβο και τα Μετόχια ήταν Αλβανοί - αυτοί των οποίων η υποτιθέμενη προστασία ενέπνευσε την επίθεση, που ονομάστηκε "ανθρωπιστική επέμβαση" από τους δράστες της».

Γειτονιά του Αλέξινατς, μετά από βομβαρδισμό
Γειτονιά του Αλέξινατς, μετά από βομβαρδισμό
Ο υπουργός σημειώνει πως η επίθεση από μόνη της αποτελεί έγκλημα κατά της ειρήνης. Πως οι ΝΑΤΟικοί διέπραξαν ακόμα το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Γι' αυτό και οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά των ΝΑΤΟικών.

Ο «Ρ» ξεκινά την παρουσίαση ντοκουμέντων που περιέχονται στη «Λευκή Βίβλο» της Γιουγκοσλαβίας, όπως και άλλων στοιχείων και μαρτυριών. Αποκαλύψεων, που αναδεικνύουν τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών. Τα εγκλήματα και της ελληνικής κυβέρνησης, που συνυπέγραψε με τους λοιπούς «κεντροαριστερούς» κάθε έγγραφο το οποίο - στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - «νομιμοποιούσε» την επίθεση. Τα εγκλήματα μιας κυβέρνησης, που παρέδωσε τα λιμάνια, τις ακτές, και το οδικό δίκτυο της χώρας, στους ΝΑΤΟικούς, προκειμένου να προωθήσουν τα τάγματα θανάτου και κατοχής στη Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα - πρώτη μέρα του αφιερώματος στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και τις συνακόλουθες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικό. Ενα «μαύρο επετειολόγιο», ένα ημερολόγιο για όλους τους ανήλικους και ανυπεράσπιστους που χάθηκαν, επειδή «απειλούσαν» την παγκόσμια ειρήνη. Την Pax NATOika.

Αγγελτήρια θανάτου. Ο άμαχος πληθυσμός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για τη ΝΑΤΟϊκή «ειρήνη»
Αγγελτήρια θανάτου. Ο άμαχος πληθυσμός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για τη ΝΑΤΟϊκή «ειρήνη»
Χωρίς λόγια
Χωρίς λόγια
Ενα μαρτυρικό ημερολόγιο

Μέρα τη μέρα το μακελειό κατά του άμαχου πληθυσμού

Τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών κατά του άμαχου πληθυσμού ξεκινούν από τις 25 Μάρτη '99. Τότε, ένας 16χρονος σκοτώνεται και άλλοι δύο νέοι τραυματίζονται από βόμβες διασποράς, που έριξαν οι ΝΑΤΟικοί μεταξύ των χωριών Μπέσνικ και Νιέγκους.

Στις 26 Μάρτη, μια γυναίκα τραυματίζεται σε επίθεση με πυραύλους, στο χωριό Γκρίλιτς.

Στις 2 Απρίλη, βομβαρδίζεται το χωριό Νόγκοβατς. Εντεκα νεκροί. Πέντε τραυματίες. Μεγάλες υλικές ζημιές. Επίσης, βομβαρδίζεται η περιοχή του δήμου Κουρσουμλίγια. Στο χωριό Σαμόκοβο, μια νεκρή και ένας τραυματίας.

Στις 5 Απρίλη, δυο βλήματα χτυπούν το χωριό Βράνιε. Νεκροί δύο, τραυματίες 15. Κατεστραμμένες πολλές κατοικίες.

Στις 7 Απρίλη, βομβαρδίζονται και καταστρέφονται το κεντρικό ταχυδρομείο και τα γειτονικά του κτίρια, στο κέντρο της πόλης Πρίστινα. Τέσσερις νεκροί. Οκτώ σοβαρά τραυματισμένοι. Αλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα. Από την επίθεση καταστρέφεται ακόμα το κτίριο του Δημόσιου Ταμείου Συντάξεων και Αναπήρων, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καταστήματα.

Στις 8 Απρίλη, βομβαρδίζεται το χωριό Τσούπριγια. Ο ηλεκτρικός σταθμός, το μουσείο του χωριού, το αθλητικό κέντρο, άλλα κτίρια και κατοικίες καταστρέφονται ή παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Μία νεκρή και τρεις τραυματίες.

Τη νύχτα της 10ης προς 11η Απρίλη βομβαρδίζεται η περιοχή του δήμου Κουρσουμλίγια. Είκοσι πύραυλοι χτυπούν το χωριό Μερντάρε, μαζί με άλλα τριάντα βλήματα και βόμβες διασποράς. Πέντε νεκροί. Εγκυος στον έκτο μήνα κύησης υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς. Τραυματίστηκαν ελαφρύτερα άλλες δύο γυναίκες.

Στις 14 Απρίλη, βόμβα διασποράς στο χωριό Πάβλοβατς σκοτώνει έναν άνδρα και μία δωδεκάχρονη.

Στις 19 Απρίλη, στη Νις, ένας άμαχος σκοτώθηκε και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές σε βομβαρδισμό.

Εντεκα ή δώδεκα;

Στις 27 Απρίλη, βομβαρδίζεται η πόλη Σουρντούλιτσα. Εξήντα κατοικίες ισοπεδώνονται ή παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Δεκάδες άτομα τραυματίζονται. Οι νεκροί υπολογίζονται σε έντεκα. Μια άμορφη μάζα από κρέας, κομμάτια οστών και τρίχες προβληματίζει τις αρχές: Πρόκειται για 12ο θύμα ή για κομμάτια που αποκολλήθηκαν από τα άλλα έντεκα, λίγο - πολύ, διαμελισμένα πτώματα;

Στις 30 Απρίλη, βομβαρδίζεται το κέντρο του χωριού Μουρίνο. Τέσσερις νεκροί και οκτώ τραυματίες.

Την 1η Μάη, βομβαρδίζονται τα χωριά Βιτάνοβατς (πέντε τραυματίες) και Ζάρτσε. Οι ΝΑΤΟικοί χτυπούν ακόμα και αχυρώνες.

Στις 2 Μάη, βομβαρδίζεται η πόλη Σρέμσκα Μιτροβίτσα. Μία νεκρή. Στο Βάλιεβο βομβαρδίζονται κατοικίες και καταγράφονται σημαντικές καταστροφές.

Στις 6 Μάη, βομβαρδίζεται η Ντετελινάρα, πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Νόβι Σαντ. ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες κοντά σε δημοτικό σχολείο και μεταξύ πολυκατοικιών. Περίπου εκατό διαμερίσματα καταστράφηκαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το σχολείο. Επτά τραυματίες.

Στις 7 Μάη, βομβαρδίζεται η πόλη Νις και η γύρω περιοχή. Οι ΝΑΤΟικοί έριξαν 27 βόμβες. Τις μεγαλύτερες ζημιές παθαίνει το χωριό Μεντοσέβατς. Τρεις τραυματίες. Την ίδια μέρα, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έριξαν δυο κοντέινερς με βόμβες διασποράς. Ενα έπεσε μπροστά από την Παθολογική Κλινική της πόλης. Το άλλο, στην «καρδιά» της Νις. Ανάμεσα στο Πρυτανείο του Πανεπιστημίου, μια κλινική και την κεντρική αγορά, κοντά στο κάστρο της Νις. Σκοτώθηκαν 13 άμαχοι. Μεταξύ αυτών και μια 26χρονη στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τραυματίες 29.

Στις 8 Μάη, το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο Βελιγράδι. Τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν. Ενας τραυματίστηκε βαριά και έξι ελαφρύτερα.

Στις 10 Μάη βομβαρδίζεται το χωριό Τσάτσακ. Τέσσερις νεκροί. Εντεκα τραυματίες. Σημαντικές υλικές καταστροφές.

Στις 11 Μάη, στο χωριό Ορλιάνε, ΝΑΤΟικό βλήμα πέφτει σε χωράφι και σκοτώνει μια γυναίκα.

«Μόνο» τα πόδια του

Στις 16 Μάη, στο χωριό Ούρμποβατς, ο Ντ. Ιβιτς, μαθητής της 4ης δημοτικού, πήγαινε να συναντήσει τον πατέρα του στο χωράφι. Σε ένα λιβάδι πάτησε βόμβα διασποράς. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πληγές σε όλο του το κορμί. Κινδύνεψε να χάσει την όρασή του. Τελικά, έχασε «μόνο» τα δυο του πόδια.

Στις 18 Μάη, βομβαρδίζονται τα χωριά Γιασένιτσα, Ντόνια Γκραμπόβιτσα και Γκόρνια Γκραμπόβιτσα. Ενας νεκρός, 18 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Στις 21 Μάη, βομβαρδίζεται η Ντζακόβιτσα. Ενας νεκρός.

Στις 25 Μάη, βομβαρδίζεται το χωριό Σάμπατς. Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες. Βομβαρδίζεται και το χωριό Νοβοπαζάρσκα Μπάνια. Τρεις βαριά τραυματισμένοι και τριάντα σπίτια με ζημιές.

Στις 26 Μάη, βομβαρδίζεται η περιοχή της Ράλια. Σκοτώνονται δυο αδελφάκια, πέντε και οκτώ χρονών, ενώ οι γονείς τους τραυματίζονται. Αλλη μια γυναίκα τραυματίζεται βαριά. Η κόρη της σκοτώνεται.

Στις 28 Μάη, βομβαρδίζεται το Αλέκσινατς. Επτά βλήματα χτυπούν το κέντρο του και άλλα επτά την ευρύτερη περιοχή. Σημαντικές υλικές ζημιές. Τρεις νεκροί και πέντε βαριά τραυματισμένοι.

Στις 29 Μάη, βομβαρδίζεται το χωριό Τσαμουτλίγια. Δύο ηλικιωμένοι σκοτώνονται. Τα εγγόνια τους τραυματίζονται. Επίσης, βομβαρδίζεται η Τσούπριγια. Περίπου εκατό σπίτια, διαμερίσματα και καταστήματα καταστρέφονται ή παθαίνουν σοβαρές ζημιές. Περίπου είκοσι άμαχοι τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 30 Μάη, αεροσκάφη επιτίθενται στο χωριό Μπρβένικ. Βομβαρδίζουν ακόμα και το νεκροταφείο.

Στις 31 Μάη οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδίζουν το Ρίπανιε, κοντά στο Βελιγράδι. Μία νεκρή και δύο τραυματίες. Βλήματα χτυπούν το χωριό Ντράζεβατς. Μία νεκρή. Την ίδια μέρα αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Νόβι Παζάρ. Εντεκα νεκροί. Ανάμεσά τους, ένα μωρό δύο ετών. Δώδεκα τραυματίζονται βαριά και έντεκα άλλοι ελαφρύτερα. Καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές 58 διαμερίσματα, 55 σπίτια, ένα δημοτικό σχολείο και ένα ιατρικό κέντρο.

Στις 8 Ιούνη, βομβαρδίζεται το Νόβι Σαντ. Ενας νεκρός και δέκα τραυματίες. Ανάμεσά τους ένα παιδί έντεκα χρονών.

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτού του εγκλήματος»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα να θάβονται κάτω από συντρίμμια

Στις 5 Απρίλη, στις 9.40 μμ, το κέντρο του Αλέκσινατς βομβαρδίζεται με πέντε βλήματα. Δέκα νεκροί και 52 τραυματίες. Δώδεκα σπίτια καταστρέφονται. Μεγάλες φθορές παθαίνουν άλλες κατοικίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, το νοσοκομείο, καταστήματα και οχήματα.

Ανάμεσα στους τραυματισμένους από αυτόν το βομβαρδισμό, ο Στ. Στογιάνοβιτς: «Την ώρα της έκρηξης ήμουν στο ισόγειο του σπιτιού μου, μαζί με τη γυναίκα μου, την κόρη μου, το γαμπρό μου και τις δυο εγγόνες μου. Ηταν μια τρομακτική έκρηξη. Τα τζάμια των παραθύρων θρυμματίστηκαν. Το ταβάνι μάς πλάκωσε και οι τοίχοι κατέρρευσαν, θάβοντάς μας από κάτω. Μπορούσα, μόνο, να ακούσω το κλάμα και τις κραυγές των συγγενών μου. Είχα τραυματιστεί. Ολο μου το σώμα ήταν "καλυμμένο" από πληγές, γρατσουνιές και μελανιές, που προκάλεσαν τα οικοδομικά υλικά που έπεφταν και τα σπασμένα τζάμια.

Η μόνη μου σκέψη ήταν να σώσω την οικογένειά μου. Θυμάμαι ότι η γυναίκα μου είχε τραυματιστεί σοβαρά και αιμορραγούσε και πως μαζί με μια εγγονή μου, ξυπόλυτοι τη μεταφέραμε στο ασθενοφόρο.

Στον κήπο μας και στο δρόμο, υπήρχαν σωροί από οικοδομικά υλικά, γυαλί, κατεστραμμένα οχήματα και άνθρωποι να προσπαθούν να σώσουν όσους θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Το σπίτι μας δε γειτνίαζε με βιομηχανίες ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελέσαμε στόχο».

Στις 17 Απρίλη, στις 9.30 μμ, σε ΝΑΤΟική αεροπορική επιδρομή κατά της πόλης Μπατάνιτσα, ένα τριάχρονο κορίτσι σκοτώνεται. Ενας 22χρονος «γλιτώνει» με τραυματισμούς. Ο πατέρας της μικρής Μίλιτσα, Ζάρκο Ράκιτς, μιλά για το χαμό της κόρης του: «Το σπίτι μου είναι στη ζώνη κατοικίας της Μπατάνιτσα. Δεν υπήρχαν κοντά στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η πλησιέστερη είναι το αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα που βρίσκεται τουλάχιστον 4 - 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί μου. Αλλά εύχομαι - ξέροντας ότι θα είναι δύσκολο - οι ένοχοι, άμεσα ή έμμεσα, αυτού του εγκλήματος, να τιμωρηθούν».

Στόχος, ό,τι κινείται!

Το μεγαλύτερο θύμα στο βομβαρδισμό του Πρίζρεν ήταν 25 χρονών και έγκυος!

Στις 20 του Απρίλη, βομβαρδίζεται το χωριό Ντόλοβι. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και στάβλοι, με θύματα άλογα και αγελάδες.

Στις 21 του Απρίλη, βομβαρδίζεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων «Maja», στη Ντζακόβιτσα. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και είκοσι πληγώθηκαν σοβαρά. Και εδώ, αγελάδες και μοσχάρια αποτέλεσαν «στρατιωτικούς στόχους» του ΝΑΤΟ.

Στις 28 τουΑπρίλη, βομβαρδίζεται το Πρίζρεν. Καταστρέφονται περίπου πενήντα σπίτια μελών της μειονότητας Ρομ (τσιγγάνοι). Είκοσι τραυματίζονται βαριά. Τέσσερις σκοτώνονται. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν 25 χρονών και έγκυος. Το μικρότερο, τριών.

Την 1η Μάη, βομβαρδίζεται το χωριό Γιαμπλάνιτσα κοντά στο Πρίζρεν. Δύο νεκροί και 16 βαριά τραυματισμένοι. Περίπου εβδομήντα κατοικίες - κύρια μουσουλμάνων - καταστρέφονται ή παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Χτυπήθηκε και το τζαμί. Βομβαρδίζεται και το προάστιο του Πρίζρεν, Κούλε. Επτά νεκροί και 15 - κύρια Αλβανοί - τραυματίες. Περίπου πενήντα σπίτια καταστρέφονται ή παθαίνουν μεγάλες ζημιές.

Στις 21 του Μάη, βομβαρδίζεται το χωριό Σομπόρ. Ενας νεκρός. Πενήντα κατοικίες καταστράφηκαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές. Οι ΝΑΤΟικοί βομβάρδισαν και ένα εκτροφείο σκύλων, όπως και μια φάρμα με γουρούνια και κότες.

Στις 26 του Μάη, αεροσκάφη χτυπούν το χωριό Ραντόστε, στο δήμο Οράχοβατς. Δυο νεκροί. Ο ένας, ένα 11χρονο αγόρι, που έβοσκε αγελάδες σε ένα λιβάδι. Αλλος ένας 11χρονος και ένας 15χρονος τραυματίζονται βαριά. Στις 5 μμ, το Ραντόστε ξαναγίνεται στόχος. Τραυματίζεται βαριά ένας 16χρονος, που φύλαγε αγελάδες στο κοντινό χωριουδάκι Μπαρντόσανε. Οι ΝΑΤΟικοί εξολόθρευσαν και δύο άλογα, μαζί με έξι αγελάδες, που «απειλούσαν» Κοσσοβάρους.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ: Βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σχολείων, φυλακών και προσφύγων
ΚΕΙΜΕΝΑ: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ