ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 21 του Γενάρη έκλεισαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ , στελέχους του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες της, τα παιδιά της εξαδέλφης της Θάλειας Σαμαρά προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 40.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 μήνες από τον απρόσμενο χαμό του πολυαγαπημένου πατέρα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε ως δεύτερη δόση στην Οικονομική Εξόρμηση για τις εκλογές, 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς και 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού, με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να φανούμε αντάξιοι των παρακαταθηκών που μας άφησε.

Οικ. Νικ. Παπαγεωργάκη

  • Στη μνήμη του αγωνιστή Στέφανου Παπαγεωργάκη, του δικού μας Στέφανου, προσφέρουμε 25.000 δρχ., μέσω ΚΟ Ικαρίας.

Χαρίστω Τσαντέ και η οικογένειά της

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ και του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, άξιων κομμουνιστών, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του ΚΚΕ ως το θάνατό τους, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΓΙΩΝΗ από τα Σέρβια Κοζάνης, καθώς και στη μνήμη του συζύγου μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΚΕΙΜ, προσφέρω, μέσω ΚΟ Κοκκινιάς, 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Δέσποινα Ιωακείμ

* * *

Φωτ.

Στις 30 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΠΑΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ από το 1942, ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του κόμματός του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 12 Γενάρη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατο του παιδιού μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Λάμπρου ΤΣΙΡΗ. Δέκα έξι χρόνια πίκρες και στεναχώριες.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Λάμπρος και Χριστίνα Τσίρη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα ΝΙΚΟΥ ΑΝΕΣΤΗ, η αδερφή του προσφέρει 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ από το Κοτύλιο Αρκαδίας, καθώς και στη μνήμη του «θείου» ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ από τη Βρωμόβρυση Πυλίας, προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. για τον προεκλογικό αγώνα.

Χρήστος Χριστοθανόπουλος

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 23 Γενάρη, κλείνουν 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ. Γεννήθηκε το 1911 στη Βέροια. Καταγόταν από φτωχή εργατική οικογένεια. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, γνωρίστηκε με το εργατικό κίνημα και έπαιρνε μέρος στους αγώνες των εργατών. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Για τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, εξορίστηκε και πάλι στα Γιούρα αυτή τη φορά. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με τελευταία επιθυμία του.

Η συντρόφισσά του Παρασκευή Μαργαρίτη

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αξέχαστος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΛΑΣ , αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των αξέχαστων αδελφών μου ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ και ΑΛΕΚΟΥ, που χάσανε τη ζωή τους στον Εμφύλιο και της αξέχαστης αδελφής μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, από την Κορνοφωληά Εβρου, που πέθανε πριν από λίγα χρόνια, προσφέρω στο ΚΚΕ 40.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Ευαγγελία Τσούλα

* * *

Φωτ.

Στις 6 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου αδερφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ Μιχαήλ ΣΑΒΒΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο και τις εκλογές 50.000 δρχ.

Οικογένεια Κικής και Χρήστου Δίκογλου

* * *

φΩΤ.4

Στη μνήμη του πεθερού μου ΝΙΚΟΥ ΣΑΒΟΥΛΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε το 1987. Των γονιών μου ΑΧΙΛΛΕΑ και ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας, επαναπατρίστηκαν και πέθαναν στον τόπο τους, ο πατέρας μου το 1980 και η μητέρα μου το 1992, Καθώς και στη μνήμη της αδελφής μου ΟΛΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε σε μάχη στα Γρεβενά, οι οποίοι κατάγονταν από το Καπνοχώρι Κοζάνης, προσφέρω 25.000 δρχ.στο ΚΚΕ για τις εκλογές και το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ «Στέφανου Βελδεμίρη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

Κίτσα Σαβουλίδου

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου για τους Λαρισαίους κομμουνιστή ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ, ο οποίος για τέσσερες τετραετίες εκλεγόταν δήμαρχος Λάρισας, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. Επίσης προσφέρω 10.000 δρχ., στη μνήμη του κομμουνιστή συνδικαλιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΓΑΝΙΔΗ, αξέχαστου για τις απαγγελίες αντιστασιακών ποιημάτων σε κάθε πολιτική μας εκδήλωση.

Στις οικογένειες και των δύο νεκρών αγωνιστών, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.

Οι παραπάνω προσφορές μου γίνονται στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για την εκλογική επιτυχία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης, αντιστασιακός - παλιός δάσκαλος

* * *

Φωτ.

Στις 17 Γενάρη 1997, έφυγε από κοντά μας ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ από το Αηδονοχώρι Νεάπολης Κοζάνης, ΕΠΟΝίτης της Εθνικής Αντίστασης, υπαξιωματικός του ΔΣΕ, αγωνιστής, κομμουνιστής και Ανθρωπος. Ως το τέλος της ζωής του, ακούραστος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Κλεονίκη και ο κουνιάδος του Γρηγόρης Ζώης προσφέρουν στην ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης 40.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ γεννήθηκε στην Καλλονή Λέσβου από γονείς αγρότες. Μετανάστης στο Βέλγιο το 1964 δούλεψε στις φάμπρικες. Ηταν ενταγμένος στην ΕΔΑ και σε συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πρόσφερε πολλά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο κόμμα. Ηταν καλός οικογενειάρχης και με τη γυναίκα του την Πηνελόπη απέκτησαν τρεις κόρες την Μαρία, την Αλίκη και την Ζαφειρούλα.

Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1997.

Στη μνήμη του Λάζαρου Δούκα, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ΤΑΚΗ ΑΔΑΜΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ και ΖΗΣΗ ΣΚΑΡΟΥ, ο Ηλίας Χηρίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μακρύγιαλου Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Δεκέμβρη 1999, πέθανε στην Καστοριά ο αγωνιστής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ , μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Κοτίλι Καστοριάς. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πολέμησε τους κατακτητές. Επειτα από πολλές διώξεις, βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ, στην περιοχή του Γράμμου. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Διέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δημιούργησε οικογένεια και τον Ιούνη του 1977 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευδοξία, οι κόρες του Μαρία και Ρόζα προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μας ΝΤΑΝΗ και ΑΡΓΥΡΩΣ ΠΑΣΧΑΛΗ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, για τις επικείμενες εκλογές.

Μάριος και Αντώνης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ο οποίος έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ, η συντρόφισσά του Πόπη Τσουκαλά προσφέρει 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

* * *

Ο Φώτης Βαλιανάτος προσφέρει 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, στη μνήμη του πατέρα του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ, που δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς και τους Ελληνες συνεργάτες τους, της αδερφής του ΑΘΗΝΑΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΠΟΝίτισσας, του άντρα της ΑΝΔΡΕΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, εφεδροΕΛΑΣίτη και του αδερφού του ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ, ΕΠΟΝίτη αντάρτη του μόνιμου ΕΛΑΣ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 23 Γενάρη, γίνεται στο χωριό του Μεταλλικό Κιλκίς, το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΡΑΝΤΙΔΗ .

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, τα ιδανικά

του οποίου υπηρετούσε, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού και 20.000 δρχ.

στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος Ελένη

Τα παιδιά Κώστας, Παντελής

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 23 Γενάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Κουκουνάρα Πυλίας. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ το 1943 και υπηρέτησε στο 9ο και το 11ο Σύνταγμα Τρίπολης. Με την Απελευθέρωση πιάστηκε, φυλακίστηκε, δικάστηκε και κατέληξε στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Γεωργία και ο αδελφός του Παναγιώτης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 9 Γενάρη έκλεισαν 6 μήνες, από τότε που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του αγωνιστή του συνδικαλιστικού κινήματος ΤΑΚΗ ΠΑΤΩΣΗ. Γεννήθηκε το 1940 στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο Μυτιληνιός πατέρας του πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41. Μόλις επέστρεψε στο χωριό του το 1941, στην οικογένειά του, πιάστηκε, μαζί με άλλους πατριώτες και κλείστηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Κατόρθωσε να δραπετεύσει μαζί με τον εξάδελφό του. Κατευθύνθηκαν προς τη Νιγρίτα και έπειτα από πολλές περιπέτειες, στο χωριό Σκεπαστό συνδέθηκαν με τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες με αρχηγό τον καπετάν Λασάνη. Παίρνει μέρος σε μάχες ενάντια στους κατακτητές. Πολλές φορές βρέθηκε στην ομάδα του Βελουχιώτη, όπως στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Ο Τάκης Πατώσης από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Στην αρχή, δούλεψε στην υποδηματοποιία και από το 1954, δεκαπεντάχονος πια, παίρνει μέρους στους εργατικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Μέσα στη βιοπάλη αυτομορφώθηκε, διαπαιδαγωγήθηκε μέσα στο εργατικό κίνημα και ήταν πολύ αγαπητός από τους εργαζόμενους. Για πολλά χρόνια, ήταν πρόεδρος Συνδικάτου Δέρματος. Ηταν μέλος της ΚΟ της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Ο λόγος του ήταν απλός, σεμνός, πειστικός στους εργαζόμενους. Σφράγισε με την παρουσία του και την προσφορά του στο κίνημα, ως παράδειγμα του τίμιου αγωνιστή, συνδικαλιστή, κομμουνιστή και οικογενειάρχη.

Εφυγε γελαστός, όπως πάντα.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η αδελφή του Δήμητρα Λαζαρίδου 10.000 δρχ. και η εξαδέλφη του Μαρίκα Κολοβού -Παπαδοπούλου 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ιωάν. ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗΣ, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 22 Γενάρη 1999, γεννήθηκε στο Καστράκι Καλαμπάκας το 1914. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41, το 1943 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο συγκρότημα Χασίων του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Ζαχαράκης. Τελείωσε η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Ηταν διμοιρίτης στην 1η Μεραρχία.

Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε για την αντιστασιακή δράση του και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και την Ικαρία. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά, για τα οπoία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε με την πεποίθηση ότι έκανε το χρέος του απέναντι στην πατρίδα και το λαό.

Θα τον θυμούμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Ιουλία Τσαγκρασούλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ