ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον προσανατολισμό όλων των οργάνων και Οργανώσεων Βάσης της Οργάνωσης, μπροστά στις επικείμενες εκλογές, ασχολήθηκε η 16η Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή 16 Γενάρη 2000.

Στην απόφασή του το ΚΣ εκτιμά ότι πρέπει να ενταθεί η πλατιά πολιτική δουλιά στη νεολαία, με εφόδιο την Εκλογική Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ και μέσω αυτής της πλατιάς επικοινωνίας να φαίνεται η επιτακτικότητα της αντίστασης στην πολιτική που επιτίθεται στα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων. Η αντίσταση αυτή πρέπει να δένεται με θέσεις και στόχους ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την αναγκαιότητα ανατροπής του συστήματος, με την επιλογή του άλλου δρόμου, του σοσιαλισμού, που προτείνει το ΚΚΕ.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την απόφαση της Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Απόφαση της 16ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ
Να μεταδώσουμε το μήνυμα της κόκκινης ανυπότακτης ψήφου

Με τους αγώνες στο κίνημα της νεολαίας να αναδειχτεί η ρεαλιστικότητα της πολιτικής του ΚΚΕ για  το μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία

Το Γραφείο του ΚΣ εκτίμησε την ανάγκη, με δοσμένη την προοπτική για εκλογές το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθεί η προσοχή της οργάνωσης στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και τα καθήκοντα που απορρέουν για όλες τις οργανώσεις από την κρισιμότητα αυτής της μάχης.

Στεκόμαστε σε ζητήματα προσανατολισμού όλων των οργάνων, γύρω από την εκλογική ετοιμότητα και το σχεδιασμό της εκλογικής δουλιάς σε συνδυασμό, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις της δράσης μας για το επόμενο τρίμηνο.

Αποφασίζουμε τη σύγκληση πλατιάς συνόδου του ΚΣ το Μάιο (τρία χρόνια μετά το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης και πριν το Συνέδριο του Κόμματος), για να γενικεύσουμε τις εκτιμήσεις από την πλούσια δράση που είχαμε, να δούμε τα συμπεράσματα και τα καθήκοντα της επόμενης περιόδου.

Επιδιώκουμε η απόφαση αυτής της Συνόδου να ανοίγει δρόμους στα νέα ζητήματα της δράσης της ΚΝΕ, της καθοδηγητικής δουλιάς στην πορεία συγκρότησης του μετώπου για τη συμβολή της ΚΝΕ και του κινήματος της νεολαίας. Η απόφαση θα διαμορφώσει το έδαφος για την επεξεργασία των θέσεων για το 8ο Συνέδριο.

Α. Καμία αναστολή της εκλογικής ετοιμότητας και δράσης

Οι εξελίξεις γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η σεναριολογία γύρω από τις εκλογές, τα γκάλοπ και οι διάφορες δηλώσεις, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε καμία λογική αναστολής ή απομάκρυνσης της προοπτικής των εκλογών για τις δυνάμεις μας. Αντίθετα, σ' αυτό το πολιτικό κλίμα, που διαμορφώνεται και άσχετα με τον τελικό χρόνο εξαγγελίας εκλογών, χρειάζεται να εντείνουμε την πλατιά πολιτική δουλιά στη νεολαία, με βάση τη διακήρυξη της ΚΕ και την ανάγκη να εκφράσουν σημαντικά τμήματα της νέας γενιάς την απαίτηση για αλλαγή της κατάστασης μέσω ενός ισχυρού ΚΚΕ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε εντονότατο κλίμα πόλωσης και στημένης δικομματικής αντιπαράθεσης. Ο χαρακτήρας «ντέρμπι» που τα media δίνουν στην έκβαση των εκλογών δίνεται και για τη μετατόπιση της αντιπαράθεσης από τις κυρίαρχες επιλογές, στις οποίες έχει εξασφαλιστεί συναίνεση στα πρόσωπα που θα τις διαχειριστούν.

Σ' αυτές τις συνθήκες θα πάρει οξύτατο χαρακτήρα και η πολεμική απέναντι στο Κόμμα, συνέχεια της γνωστής αντικομμουνιστικής τακτικής, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων.

Μια σειρά εξελίξεις, που έχουμε δίνουν την ξεχωριστή σημασία της επικείμενης αναμέτρησης. Συγκεκριμένα:

  • Η επέμβαση ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και η ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ τους φαίνεται ότι θα κλιμακωθούν. Ενδιαφέρονται στην Ελλάδα να υπάρχουν «σταθερές» καταστάσεις. Ανάλογο και το ενδιαφέρον του ελληνικού κεφαλαίου. Εξ ου και η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ, που «προσφέρεται» να τα δώσει όλα σ' αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, η δημιουργία τέτοιων συνθηκών προϋποθέτουν να πνιγεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, το λαϊκό κίνημα και να καθηλωθεί η δύναμη του ΚΚΕ.
  • Είναι σε εξέλιξη η διαχείριση πολλών τρισεκατομμυρίων για το επόμενο διάστημα (πακέτο Πρόντι, πακέτο Ολυμπιακών).
  • Οι ιμπεριαλιστές και το ελληνικό κεφάλαιο ενδιαφέρονται για μια νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δε θέλουν και να αποδυναμώσουν τη ΝΔ.
  • Εχουν συνείδηση ότι το ΚΚΕ μπορεί να τους δυσκολέψει σ' αυτά τους τα σχέδια. Μια ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τα σχέδιά τους, με διεθνείς προεκτάσεις. Από την άποψη, λοιπόν, των μελλοντικών εξελίξεων έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια, ποια θα είναι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

Για να καθηλώσουν το ΚΚΕ και να εμποδίσουν μια νέα άνοδο του λαϊκού κινήματος, θα ρίξουν ό,τι δυνάμεις μπορούν.

Βασική μας επιδίωξη είναι μέσω της πιο πλατιάς πολιτικής επικοινωνίας με τους νέους, να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής τους, να βάλουμε σαν κύρια θέματα στον προβληματισμό τους την ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε αντίθεση με τους «μονόδρομους της υποταγής» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να αναδείξουμε τη σχέση των προβλημάτων, που απασχολούν σήμερα τους νέους, με το καθεστώς της πολιτικής που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της νέας τάξης του ΝΑΤΟ. Να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου οι νέοι από τη στάση, τις θέσεις και την πολιτική, που έχει κάθε κόμμα γύρω από αυτές τις καθοριστικές επιλογές, οι οποίες επιδρούν στη ζωή τους.

Η προεκλογική μας προπαγάνδα δε διαφέρει από αυτά, που συνεχώς και όλο το διάστημα λέμε στη νέα γενιά. Αυτή τη συνέχεια - συνέπεια - καθαρότητα της πολιτικής μας πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αποδείχνοντας τη φερεγγυότητα του ΚΚΕ, σε μια περίοδο που οι νέοι αντιλαμβάνονται την έλλειψη αξιοπιστίας της κυρίαρχης πολιτικής.

Μια σειρά πλευρές του προεκλογικού μας λόγου πρέπει να επισημανθούν:

- Η αναφορά στην κατάσταση, που βιώνει κάθε νέος με την απαρίθμηση των προβλημάτων δεν είναι ικανή από μόνη της να πείσει τον άλλο για τη δική μας πρόταση. Λίγο πιο πολύ οι νέοι ξέρουν τα αδιέξοδα που συναντούν, γνωρίζουν τους παράγοντες αβεβαιότητας.

- Εμείς δείχνουμε τη σχέση που έχουν τα προβλήματα με τις κυρίαρχες επιλογές. Αποδείχνουμε την ουσία των μέτρων, αποκαλύπτουμε το μοντέλο που οικοδομείται, του ενιαίου χαρακτήρα της επίθεσης, τη σχέση που έχουν οι περιβόητοι δείκτες της ΟΝΕ με τη μορφωτική - εργασιακή - κοινωνική αφαίρεση δικαιωμάτων και το έλλειμμα δημοκρατίας με την όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού.

- Σ' αυτό το έδαφος μπορεί να φανεί η επιτακτικότητα της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική, με θέσεις και στόχους ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, καλλιεργώντας την αναγκαιότητα της ανατροπής του συστήματος, την επιλογή του άλλου δρόμου, του σοσιαλισμού.

- Η αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα γίνεται πάνω στις θέσεις, την πολιτική και την πρακτική τους. Με κύριο την ανάγκη καταδίκης του δικομματισμού, αξιοποιώντας την εδραιωμένη άποψη ότι δεν έχουν ουσιαστικά διαφορές μεταξύ τους, να φανεί ότι η κόντρα γίνεται για την εξουσία, για το ποιος θα γίνει ο αρεστός του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Το μέτωπο στα άλλα κόμματα γίνεται, αποδείχνοντας τη συμφωνία στις κυρίαρχες επιλογές και την απουσία διαφορετικής πολιτικής διεξόδου λειτουργώντας συμπληρωματικά σαν πρόσφοροι διαχειριστές του κατεστημένου.

- Αξιοποιώντας την αγωνιστική εμπειρία ευρύτερων τμημάτων νεολαίας, επενδύουμε στην ταύτιση της λογικής του αγώνα σε πολιτικό επίπεδο με το κόμμα και τη συγκρότηση του μετώπου.

Η υψηλότατη αξιολόγηση που κάνει η νεολαία στην έννοια του αγώνα, για να αλλάξει ριζικά η άσχημη κατάσταση (έρευνα Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς) πρέπει να αναδειχτεί, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που θεωρεί ότι προϋπόθεση για να ανατραπεί το σημερινό πολιτικό - κοινωνικό σκηνικό είναι ο αγώνας, η ενεργητική συμμετοχή, το πέρασμα του κινήματος σε νέα φάση ωρίμανσης - πολιτικοποίησης, οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας του μετώπου.

- Τονίζουμε πάντα ότι η σχέση που αναπτύσσει το ΚΚΕ με τη νεολαία δεν είναι προεκλογική - πελατειακή - ψηφοθηρική, αλλά σχέση ανοιχτής - καθημερινής επικοινωνίας, στηρίζοντας τα αιτήματά της, συμβάλλοντας στην οργάνωσή της, επιδιώκοντας τη μαζική χειραφέτησή της από το κατεστημένο.

- Στεκόμαστε εμείς στην απάντηση των ερωτημάτων: πόσο αποτελεσματική είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, πόσο ρεαλιστική είναι η διέξοδος του μετώπου και της λαϊκής εξουσίας. Η πρόσφατη εμπειρία και η ένταση της επίθεσης στο Κόμμα δείχνουν ποια ψήφος πονάει το κατεστημένο, ποια δύναμη μπορεί να δώσει ώθηση στη λαϊκή πάλη. Η ρεαλιστικότητα της δικής μας διεξόδου αποδείχνεται από τις απαιτήσεις των νέων μπροστά στο νέο αιώνα που συνθλίβονται από το μορφωτικό - εργασιακό μεσαίωνα της ανέχειας και της αβεβαιότητας. Ο ρεαλισμός των δικαιωμάτων να επιβληθεί στο ρεαλισμό του κέρδους και του κυνηγιού αγορών, με θύματα τους λαούς και τους νέους, με τη βίαιη περιθωριοποίηση μαζών νεολαίας στον καπιταλισμό.

- Δεν υποτιμάμε την επίδραση παροχών - ρουσφετιών - σεμιναρίων - επιδοτήσεων προς εξαγορά νεανικών ψήφων. Δείχνουμε την προσφυγή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην πολιτική του ταξίματος την ίδια στιγμή που υμνούν την ΟΝΕ, που ψαρεύουν στα θολά νερά με κεντροαριστερές συγκλίσεις και φτιάχνουν εκσυγχρονιστικά μανιφέστα, αποδείχνοντας την αξιοπιστία, την πελατειακή λογική, μιλώντας για την αξιοπρέπεια, τη συλλογικότητα και τη διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν από τη νέα γενιά.

Β. Εκφρασμένες δυνατότητες για ρεύμα νεανικής στήριξης - ψήφισης του ΚΚΕ

Περάσαμε από μια περίοδο που δώσαμε σημαντικές μάχες, καταγράφοντας επιτυχίες, διευρύνοντας την επιρροή και το κύρος της ΚΝΕ σε πιο πλατιά τμήματα νέων. Εχουμε κατακτήσει μια σταθερή - συνεχή πολιτική επικοινωνία με χιλιάδες νέους. Εχει επιτευχθεί σε ένα βαθμό η ενασχόληση των οργανώσεων με το κίνημα και τους μαζικούς φορείς της νεολαίας.

Εκτιμήσαμε μετά τις Ευρωεκλογές ότι σημαντικό τμήμα νέων και νέων ψηφοφόρων ψήφισαν το ΚΚΕ, ενώ στους μήνες που πέρασαν, δυνάμωσε η επιρροή του ΚΚΕ ανάμεσα στους νέους.

Η Οργάνωση 7 μήνες μετά τις Ευρωεκλογές συνεχίζει την ανοδική της πορεία, συγκροτώντας καλύτερα τις δυνάμεις της, έχοντας ήδη αυξήσει πάνω από 16% τις οργανωμένες μας δυνάμεις. Εχουμε συγκεντρωμένες όλες τις προϋποθέσεις, για να δώσουμε με μαχητικότητα, ορμή και αποφασιστικότητα τη μάχη των εκλογών.

Στοχεύοντας τη σημαντική συμβολή της ΚΝΕ στην επίτευξη των εκλογικών στόχων του Κόμματος, όπως αυτό μεταφράζεται στο σχεδιασμό της κάθε κομματικής οργάνωσης και στην υλοποίηση ταυτόχρονα ενός φιλόδοξου αυτοτελούς σχεδίου εκλογικής δουλιάς στη νεολαία.

Σύνθημα - στόχος που διαπερνάει όλες τις Οργανώσεις είναι: Το δυναμικό και η δυναμική της ΚΝΕ μεταδίδει το μήνυμα της κόκκινης - ανυπότακτης ψήφου στις πιο πλατιές μάζες της νεολαίας.

Ξεχωρίζουμε για την επόμενη περίοδο ορισμένα ζητήματα που πρέπει να μπουν στην προσοχή της καθοδήγησης και της δράσης.

- Οι διεργασίες που υπάρχουν στο κίνημα ή αυτές που επιδιώκουμε να αναπτυχθούν όχι μόνο δε φρενάρουν την πολιτική - εκλογική δουλιά, αλλά δίνουν τη δυνατότητα για άνοιγμα της πολιτικής δράσης σε νέα διευρυμένα τμήματα νέων. Οι εκλογές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη σοβαρότατη καταγραφή ψήφων, που γίνεται μέσω προσωπικών συζητήσεων, συνδυάζονται άμεσα με τους στόχους μας για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να ισοπεδώνουμε τον ευρύτερο χαρακτήρα της ψήφου στην Πανσπουδαστική. Αντίστοιχα σε ΙΕΚ - σωματεία - άλλους φορείς δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στη μαζική δράση και την εκλογική δραστηριότητα.

- Ολος ο Φεβρουάριος θα αξιοποιηθεί για σχεδιασμένη - οργανωμένη εξόρμηση σε νεανικούς χώρους με την πρώτη προεκλογική προκήρυξη της ΚΝΕ και προκήρυξη της ΚΝΕ για μαθητές Ενιαίων/ΤΕΕ. Αυτό το υλικό θα βοηθήσει για μια πρώτη πλατιά προεκλογική δουλιά στη νεολαία.

Το πολιτικό μας άνοιγμα (εξόρμηση, περιοδείες, συσκέψεις, μικρές συγκεντρώσεις, πολύμορφες εκδηλώσεις) θέλουμε να καταλήγει στη δουλιά της ψήφου, στην οξύτητα και αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων μας στην ένταση του μετώπου με τα άλλα κόμματα.

Το σχέδιο στο πολιτικό άνοιγμα απαιτεί να ιεραρχήσουμε τους νεανικούς εργασιακούς χώρους, τα στέκια που συχνάζουν οι νέοι, τα ΙΕΚ - ΚΕΚ και άλλους χώρους κατάρτισης - επιμόρφωσης.

  • Εκτιμώντας τη δυσκολία που υπάρχει στη δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο να βοηθήσουμε καθοδηγητικά και με πρακτικά μέτρα, ώστε να διαπεράσει τις οργανώσεις και τους συντρόφους η λογική της προσωποποιημένης δουλιάς, της καταγραφής της ψήφου, καλύπτοντας τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει αυτός ο τρόπος δουλιάς για το μέλος και το στέλεχος της ΚΝΕ.

Γ. Οι διεργασίες στο κίνημα δεν αναστέλλονται - πολιτικοποιούνται εκ των πραγμάτων πιο έντονα

Υπάρχουν οι γενικότερες κατευθύνσεις της δράσης μας στο κίνημα. Στεκόμαστε πιο ειδικά: στους μαθητές που βρίσκονται σε αγώνες, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που βρίσκονται σε πορεία για τις εκλογές τους και σε ιδιωτικά - δημόσια ΙΕΚ, που πάνε για εκλογές στους συλλόγους, καθώς και σε ορισμένα σωματεία που έχουν αρχαιρεσίες.

α) Στους μαθητές εκφράστηκε για δεύτερη χρονιά με μαζικούς όρους κινήματος, η συνέχεια του αγώνα ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Συνιστά ήδη κατάκτηση για το κίνημα και την οργάνωσή μας η έκταση - ένταση και πιο έντονη πολιτικοποίηση των φετινών κινητοποιήσεων.

Παρά την ορατή απόσταση από πέρσι στη μαζικότητα - διάρκεια και ένταση, η αντιμετώπιση του ιδιώνυμου, η αναχαίτιση του κυβερνητικού αυταρχισμού και οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, δείχνουν σημάδια μεγαλύτερης ωριμότητας του μαθητικού κινήματος μέσω της καθολικής σχεδόν υπεροχής των δυνάμεών μας στις διεργασίες που έγιναν.

Οι μαθητικές πορείες και το 2000 σε δέκα πόλεις, δίνουν τη δυνατότητα συνέχειας των αντιστάσεων, αξιοποιώντας από πλευράς πίεσης την προεκλογική περίοδο. Τα Συντονιστικά, λειτουργώντας με όρους συσπείρωσης πλατύτερων μαθητικών εκπροσώπων, μπορούν να δώσουν το στίγμα της συνέχειας του αγώνα, κρατώντας στην επικαιρότητα το αίτημα κατάργησης των νόμων, συνεχίζοντας την αποκάλυψη του χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται, προβάλλοντας τις θέσεις τους για το σχολείο που έχει ανάγκη η νεολαία.

Στην τακτική μας επιμένουμε στην πολυμορφία της πάλης, εστιάζοντας στην απαίτηση για άμεσες λύσεις στα αιτήματα αιχμής που ήδη το κίνημα προβάλλει και προχωρώντας σταδιακά στην ακόμη πιο έντονη διάκριση των ΤΕΕ και από πλευράς αιτημάτων.

β) Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στην πορεία για τις εκλογές στους συλλόγους εντάσσονται και οι άμεσοι στόχοι στο κίνημα. Με ακόμα πιο έντονη και διακριτή την παρουσία μας στα αμφιθέατρα αυτή τη χρονιά γενικεύεται η τάση της διαμόρφωσης ενός διπόλου με ΔΑΠ από τη μια και την Πανσπουδαστική από την άλλη, όχι μόνο στα ΤΕΙ, αλλά και στα περισσότερα ΑΕΙ.

Εχει ξεκινήσει η συζήτηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των στόχων μας μπροστά στις εκλογές των συλλόγων, πάνω στην απόφαση του Γραφείου του ΚΣ για τις φοιτητικές σπουδαστικές εκλογές. Η σημασία, όπως κάθε χρονιά, του αποτελέσματος αυτών των εκλογών συνολικότερα για το νεολαιίστικο κίνημα είναι γνωστή. Αυτή τη χρονιά η σημασία της ανόδου της ΠΚΣ είναι εντονότερη, όχι μόνο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και γιατί έχει γίνει ακόμα πιο έντονη η παρουσία της ΚΝΕ στη νεολαία και το κίνημά της. Ο στόχος για την πιο αισθητή αύξηση σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής, αγγίζοντας το 20% στα ΤΕΙ, ξεπερνώντας το 15% στα ΑΕΙ είναι δυνατός και δείχνει τη δυναμική πορεία της ΚΝΕ στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

γ) Στα ΙΕΚ επιδιώκουμε μέσω των εκλογών για τα ΔΣ από τη μια να αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωση των σπουδαστών στους συλλόγους, με άνοδο των ψηφισάντων και στήσιμο συλλόγων σε άλλες πόλεις και απ' την άλλη να δυναμώσει ποσοτικά και ποιοτικά η παρουσία της ΚΝΕ στους χώρους της κατάρτισης, εκφράζοντας άμεσα αυτό το δυνάμωμα και με ψήφους στο Κόμμα.

Δ. Οι οργανώσεις μας στην τελική ευθεία των εκλογών
  • Οι απαιτήσεις της εκλογικής μάχης, η όξυνση της αντιπαράθεσης, η δουλιά της ψήφου κάνουν απαραίτητο τον εξοπλισμό όλων των μελών μας με την πολιτική του Κόμματος, με την ικανότητα προβολής της, με τη διαρκή τροφοδοσία επιχειρημάτων απάντησης στην προπαγάνδα των αντιπάλων μας.

H εκλογική διακήρυξη της ΚΕ είναι το κατεξοχήν εφόδιο για τη μάχη των εκλογών, επιμένοντας στην προσπάθεια αφομοίωσής της από τα μέλη μας, ώστε να μπορούν να αντλούν εφόδια για την πολιτική συζήτηση και δουλιά με τους νέους.

Εχει γίνει συζήτηση της Διακήρυξης στις περισσότερες ΟΒ. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλες τις ΟΒ ως το τέλος του Ιανουαρίου. Η παρουσίαση της διακήρυξης στον κύκλο επιρροής της ΟΒ μέσω συσκέψεων ή μικρών συγκεντρώσεων είναι το επόμενο βήμα. Να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο σε συνδυασμό με την εξόρμηση και τη διαδικασία των Συνδιασκέψεων. Η επιμονή και ο σχεδιασμός στην οργανωμένη συζήτηση με την επιρροή της ΟΒ της διακήρυξης, θα βοηθήσει στην ατομική δουλιά του μέλους, αλλά και στην ευρύτερη συσπείρωση γύρω από την ΚΝΕ ενός δυναμικού, που θα δώσει τη μάχη των εκλογών μαζί μας.

  • Η εσωοργανωτική ετήσια διαδικασία των ε/α συνελεύσεων και συνδιασκέψεων έχει ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί για όλες τις οργανώσεις ως τις 12/3. Επιδιώκουμε να είναι μια μάχιμη διαδικασία συζήτησης στις γραμμές μας και εκλογής νέων οργάνων, αλλά και ένα δίμηνο που θα ενταθεί το άνοιγμα της ΚΝΕ στη νεολαία και θα γίνει οργανωμένη συζήτηση με την επιρροή μας για τις εκλογές. Το σημείωμα του Γραφείου του ΚΣ για τις ΟΒ, βάζει ορισμένες πλευρές που πρέπει να προσεχτούν για μια όσο γίνεται καλύτερη - ζωντανή συζήτηση στις ε/α συνελεύσεις, με την επιδίωξη για συμμετοχή όλων των συντρόφων.
  • Συνεχίζοντας και το προηγούμενο τρίμηνο την αύξηση των οργανωμένων δυνάμεών μας, το ΚΣ θεωρεί ότι το α' τρίμηνο του 2000 μπορούν όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά να μεγαλώσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ΚΝΕ. Εχουν βάλει πλάνα όλες οι Οργανώσεις Περιοχής και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος. Παρά το γεγονός ότι καλύτερα όλες οι οργανώσεις σχεδιάζουν - ελέγχουν και έχουν αποτελέσματα στη στρατολογία, παραμένει η απόσταση από τη μαζική στρατολόγηση, πιάνοντας τις δεδομένες δυνατότητες ανάπτυξης. Σε μεγάλο βαθμό στρατολογούμε νέους που δηλώνουν έτοιμοι ή εκφράζουν τη θέληση από μόνοι τους να γίνουν μέλη της ΚΝΕ. Με δεδομένες τις αυξημένες δυνατότητες, που μας δίνει η προεκλογική περίοδος να κατακτηθεί μια εντονότερη μαζικοποίηση των στρατολογιών σε όλες τις οργανώσεις.
  • Η υπερκάλυψη των πλάνων της ΟΕ για τις εκλογές καλύπτοντας το 136% έδειξε τις δυνατότητες, αλλά και τη δυναμική που έχει η Οργάνωση, δίνοντας με επιτυχία την οικονομική εξόρμηση από κοινού με πολιτικούς και μαζικούς στόχους το ίδιο διάστημα. Αυτή η επιτυχία να δώσει ώθηση στη σταθερή οικονομική δουλιά των μελών και των οργανώσεων, στο τακτικό μάζεμα των συνδρομών, στη συνεπή ανταπόκριση των οργανώσεων στις αυξημένες πλέον εισφορές τους προς το Κεντρικό Συμβούλιο. Η άνοδος της οικονομικής δουλιάς σε όλη την οργάνωση είναι ο αναγκαίος όρος, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις της πάλης και από την οικονομική τους διάσταση.
Για τον Οδηγητή

Το ΚΣ κατέληξε στην πρόταση που αποδέχτηκε και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», ο «Οδηγητής» να κυκλοφορεί μαζί με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Αυτή η προοπτική μάς δίνει τη δυνατότητα αισθητής βελτίωσης της σχέσης της Οργάνωσης με τον «Ριζοσπάστη», την άνοδο της κυκλοφορίας του, αλλά και της άμεσης και έγκαιρης αποστολής του «Ο» σε όλη την Ελλάδα, σε μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς, κλπ. της προβολής, δηλαδή, της δράσης και των θέσεων της Οργάνωσης, εκεί που μέχρι σήμερα δεν έφτανε. Πρόκειται για μια νέα πρόκληση για την εφημερίδα της ΚΝΕ, που θα ανοίξει τη συζήτηση για την εμφάνιση και κυρίως το περιεχόμενο του «Ο», για να ανταποκριθεί ο «Ο» και στις απαιτήσεις της Οργάνωσης, αλλά και να είναι αντίστοιχος της δράσης της ΚΝΕ. Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και εβδομάδα που ακολουθεί θα είναι για όλες τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, μέρα πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» και χρέωσης των μελών μας. Προτείνεται να προχωρήσουμε για τη νέα μορφή της κυκλοφορίας του «Οδηγητή» για το φύλλο του Μάρτη. Μέχρι τότε οι οργανώσεις χρειάζεται να έχουν συζητήσει, να έχουν βάλει τα πλάνα τους και να έχουν προετοιμαστεί για τη νέα κατάσταση της κυκλοφορίας και τις αυξημένες ευθύνες που έχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ