ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ετοιμάζονται να φτιάξουν τρίχρονο πτυχίο!

Η διάσπαση των ανώτατων σπουδών σε κύκλους, που οδηγεί αυτόματα στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και τον εξοβελισμό της επιστημονικής ειδίκευσης από τα πτυχία, εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας. Μάλιστα, ακόμα και σε πενταετούς φοίτησης σχολές (όπου η ειδίκευση υφίσταται ακόμα στις προπτυχιακές σπουδές) γίνονται τροποποιήσεις στα προγράμματα σπουδών, τέτοιες που να ετοιμάζουν το έδαφος για το προοπτικό σπάσιμο των σπουδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη και το πρόγραμμα σπουδών του συγκροτείται από τρεις διαφορετικούς κύκλους!

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, ο πρώτος κύκλος σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι σπουδές τριών χρόνων παραπέμπουν στο αγγλοσαξονικό μοντέλο και στα πτυχία τύπου bachelor, αλλά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια δεν είναι δυνατό να αποκτήσει κάποιος όλη την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και την επιστημονική ειδίκευση που χρειάζεται, ώστε να βγει ολοκληρωμένος επιστήμονας ικανός να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην παραγωγή και την κοινωνική πράξη. Η γενίκευση των bachelors σημαίνει παραγωγή αποφοίτων ανειδίκευτων, μισομορφωμένων, με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα στην εργασία.

Αν και επίσημα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρόνου προπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας, το Τμήμα Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων της Κοζάνης, έσπευσε να ετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δομεί το πρόγραμμα σπουδών του σε κύκλους ως εξής: Ο πρώτος κύκλος διαρκεί τρία χρόνια, ο δεύτερος ένα χρόνο κι ο τρίτος άλλο ένα χρόνο. Ο δεύτερος κι ο τρίτος είναι κύκλοι ειδίκευσης κι εξειδίκευσης αντίστοιχα, ενώ ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τα βασικά υποχρεωτικά μαθήματα και ολοκληρώνεται με εκπόνηση Σπουδαστικής Εργασίας.

Γίνεται έτσι φανερό πως το Τμήμα είναι έτοιμο να δημιουργήσει αύριο ένα τρίχρονο πτυχίο χωρίς επιστημονική ειδίκευση και να εντάξει τους κύκλους ειδίκευσης στα μεταπτυχιακά. Μάλιστα, όταν την προηγούμενη βδομάδα ο σύλλογος φοιτητών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Τμήματος και διαμαρτυρήθηκε για τον κατακερματισμό των σπουδών, ο πρόεδρος απάντησε ξεκάθαρα ότι το Τμήμα πρωτοπορεί κι εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Μπολόνια ακόμα και χωρίς να του ζητηθεί! Φαίνεται ότι η διοίκηση του Τμήματος και του Ιδρύματος, προσβλέπει και σε ένα... «καλό βαθμό» στην επικείμενη αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λόγω της «εξαιρετικής επιμέλειας» που δείχνει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων!

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
«Διπλό χτύπημα» της Μαριέττας...

... είχαμε τις προηγούμενες μέρες με συνεντεύξεις στην «Καθημερινή», στη ΝΕΤ και με Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την Παιδεία.

Φαίνεται ότι μια βδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές, και στο φόντο των μαζικών κινητοποιήσεων των φοιτητών όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση βγήκε για τα καλά στο σεργιάνι για να διαφημίσει το νόμο για την αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση, αλλά και να βοηθήσει τους συνεργούς της, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ενόψει των ερχόμενων φοιτητικών εκλογών.

Το νέο «επιχείρημα» που πλασάρουν στους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι: «Αν η Ελλάδα μείνει έξω από το ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, τότε οι φοιτητές μας θα παίρνουν ένα πτυχίο δεύτερης κατηγορίας, ένα "επαρχιακό" πτυχίο που δε θα αναγνωρίζεται στο εξωτερικό...».

Αυτό αναμασάνε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές. Η κατρακύλα τους στο ψέμα δεν έχει πάτο!! Δε μας λένε ότι με την αξιολόγηση τα πτυχία μας θα ισοπεδωθούν στο επίπεδο των τρίχρονων Bachelor και των «πιστοποιητικών» των ΙΕΚ-ΚΕΣ.

Η υπουργός άλλωστε δήλωσε για τα ΚΕΣ ότι: στο βαθμό που θα τα ελέγχουμε είμαστε διατεθειμένοι να τα αναγνωρίσουμε!

Ταυτόχρονα βέβαια η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι την αντιεκπαιδευτική θύελλα δεν τη σηκώνει μόνη της. Εχει άξιους συνεργάτες...

Μέλι έσταζε το στόμα της υπουργού για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ!...Είναι εξαιρετική η στάση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο... έχουμε συμφωνήσει για τα μη-κρατικά (ιδιωτικά) πανεπιστήμια... η Μπολόνια είναι δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συνεχίζουμε την υλοποίησή της...

Για το «πάπλωμα» δηλαδή οι ψευτο-καυγάδες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Και αν ΝΔ συμφωνεί με ΠΑΣΟΚ

και ΝΔ συμφωνεί ΔΑΠ

και ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με ΠΑΣΠ τότε συνεπάγεται ότι ΔΑΠ συμφωνεί με ΠΑΣΠ και στις 13 Απρίλη αξίζει και στους δύο ένα καλό μαύρισμα!!

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Στις 13 Απρίλη στέλνουμε μήνυμα: Ισχυρή Πανσπουδαστική!

Κάνει «μπαμ» η στάση της ΔΑΠ!

Η ΔΑΠ επιβεβαιώνει και με τη στάση της στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ, την πρόθεσή της να... «βάλει το χεράκι της» ώστε οι εκλογές να μην αποτυπώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στους σπουδαστικούς συλλόγους. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τελικά την απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ για τη διεξαγωγή των φετινών εκλογών, γιατί διαφωνούσε με την πρόταση να ψηφίζουν οι σπουδαστές με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας;

Η ΠΚΣ κατάφερε μετά από ισχυρές πιέσεις, να παρθεί απόφαση από το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ, που να διασφαλίζει τους στοιχειώδεις όρους για να μπλοκαριστεί κάθε προσπάθεια νοθείας.

Είναι υπόθεση του συνόλου των σπουδαστών να υπερασπιστούν αυτή την απόφαση, να υπερασπιστούν το αδιάβλητο της διαδικασίας, να στείλουν μήνυμα για ισχυρούς συλλόγους, μαζικό διεκδικητικό κίνημα, με ισχυρή Πανσπουδαστική!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Τετάρτη

-- Στο Ναυτιλιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 302, με θέμα: «Ναυτιλιακές εταιρίες κέρδη για τους εφοπλιστές εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους». Θα μιλήσουν: Σ. Τσιμπόγλου, πρόεδρος ΠΕΜΕΝ, Ν. Πηγαδάς, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εθνος».

-- Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στις 10.30 το βράδυ, συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

-- Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται το διήμερο αφιερωμένο στους εργαζόμενους σπουδαστές του ΤΕΙ, με πολύμορφες εκδηλώσεις, σε όλους τους χώρους του ιδρύματος.

-- Στο Αγρίνιο (παράρτημα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Φλώρινα, στις 12 το μεσημέρι, στο παλιό κτίριο των τμημάτων Ζωικής και Φυτικής παραγωγής, με θέμα: «Μπροστά στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η εργασιακή προοπτική του τεχνολόγου γεωπόνου», θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Σερρών, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο της σχολής, αντιπολεμικό αφιέρωμα με προβολή της ταινίας «Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του» και συζήτηση με θέμα την πολεμική βαρβαρότητα.

Αύριο Πέμπτη

-- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, πολιτιστικό Φεστιβάλ με: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ με ομιλητή τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, στη 1 το μεσημέρι και συναυλία με τους «Γένεσις», στις 3 μ.μ.

-- Στην Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Αθήνας, στη 1.30 μ.μ., με θέμα: «60.000 κενές θέσεις εργασίας, ουρές ανέργων νοσηλευτών. Είναι αντικειμενική πραγματικότητα ή υπάρχει άλλος δρόμος;», θα μιλήσει ο Βαρδαβάκης Μανώλης, νοσηλευτής, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

-- Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, στις 11 π.μ., στο μεγάλο Αμφιθέατρο, με θέμα: «Μόρφωση - Δουλιά - Ζωή, Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει». Θα μιλήσουν: Μάριος Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός, μέλος της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και Θωμάς Κακαβάς, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

-- Στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Επαγγελματικά δικαιώματα», θα μιλήσει ο Θοδωρής Λιάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πολυτεχνείο Χανίων, στη 1 το μεσημέρι, με θέμα: «Ο μηχανικός στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, στις 2.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ανατομείου», με θέμα: «Υπάρχει πρόταση για την Ιατρική και τις Ειδικότητες σε ένα άλλο σύστημα Υγείας. Η πρότασή μας». Θα μιλήσουν οι: Γ. Μητσιάκος Παιδίατρος - Νεογνολόγος στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αν. Κήτα Παιδίατρος - Νεογνολόγος στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Π. Σακελλαρίου Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και Ηλ. Κονδύλης ειδικευόμενος Ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

- Στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα «Επαγγέλματα Υγείας και η πρότασή μας».

- Στην Πληροφορική του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 12 μ.μ., με θέμα «Νέες Τεχνολογίες, νέες εργασιακές σχέσεις».

-- Στο ΤΕΙ Σερρών, ολοήμερη συναυλία στα γρασίδια, με αφιέρωμα σε όλα τα είδη σύγχρονης μουσικής από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Θα υπάρχει φαγητό και ποτό.

-- Στο ΤΕΙ Κοζάνης, ημέρα αφιερωμένη στους εργαζόμενους, στις 11.30 π.μ. θα μιλήσει στέλεχος του ΠΑΜΕ και θα ακολουθήσει συναυλία.

  • Πολιτιστικά διήμερα και τριήμερα φεστιβάλ πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα ιδρύματα: Πολυτεχνείο Αθήνας, Φιλοσοφική Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ