ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΤΗΓΟ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ»
Το «έψαχναν» τρεις μέρες!

Υπερήλικο πλοίο φορτωμένο τσιμέντα και με πλήρωμα 8 Ελληνες ναυτεργάτες αγνοούνταν από το Σάββατο

Το είδος των ελέγχων που διενεργούν οι λιμενικές αρχές για την αξιοπλοΐα των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και ποιες ...πραγματικά είναι οι δυνατότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έρευνα και διάσωση, έφερε χτες στην επιφάνεια η υπόθεση - θρίλερ του ελληνικού φορτηγού πλοίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» με 8 Ελληνες ναυτεργάτες πλήρωμα, η οποία ευτυχώς είχε αίσια κατάληξη.

Συγκεκριμένα, στις 11 προχτές το βράδυ, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας Lidmar, Δ. Λιβέρης, ενημέρωσε το Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ ότι το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» από το μεσημέρι του Σαββάτου, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νταμιέτα της Αιγύπτου φορτωμένο με 1.450 τόνους τσιμέντο, με προορισμό τη Ζάκυνθο, δεν είχε επικοινωνήσει με το γραφείο. Από εκείνη την ώρα μέχρι και χτες στις 6.20 το απόγευμα, που επικοινώνησε τελικά ο πλοίαρχος του πλοίου, με το θάλαμο επιχειρήσεων, το υπουργείο δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει κανένα ίχνος του βαποριού. Οταν ο πλοίαρχος ενημέρωσε το ΥΕΝ, το καράβι βρισκόταν 38 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας Κρήτης.

Κατά το ΥΕΝ, από την ώρα της ενημέρωσης, είχε στηθεί επιχείρηση εντοπισμού, με πλωτά μέσα και ένα αεροπλάνο, ενώ είχε δοθεί σήμα στις λιμενικές αρχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με το πλοίο μέσω VHF, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, κατά δήλωση της εταιρίας, το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» χτες στις 11 το πρωί είχε επικοινωνήσει με παραπλέον φορτηγό πλοίο σημαίας Συρίας.

Οσον αφορά στο ίδιο το πλοίο, πρόκειται για ένα υπερήλικο σκαρί με έτος κατασκευής το 1962(!) του οποίου τα πιστοποιητικά χορηγεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Τα πιστοποιητικά, που είναι άγνωστο αν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του πλοίου, υποτίθεται ότι ελέγχονται και από το Λιμεναρχείο, όμως αυτή η υπόθεση απέδειξε ότι το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ» δε διέθετε καν τα στοιχειώδη μέσα τηλεπικοινωνιών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Δ. Λιβέρης ισχυρίστηκε ότι διέθετε όλα τα δορυφορικά «όμως είχε σπάσει η κεραία»...

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σχεδιασμοί για συρρίκνωση των δικαιωμάτων

Στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων «που μας έχουν απομείνει από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αποσκοπούν οι αξιώσεις των τραπεζιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών και αναδεικνύει τις ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που, ουσιαστικά, στηρίζει το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αφορμή της ανακοίνωσης αποτελεί το γαϊτανάκι «κοινωνικού διαλόγου» που έχει στηθεί από τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις που προωθούν οι τραπεζίτες με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν σκοπό να διευκολύνει τα σχέδιά τους για εξαγορές - ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την απαλλαγή των τραπεζών από τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνοντας έτσι ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους. Από τη μεριά τους, οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΕ - διαγκωνίζονται για την εφαρμογή του νόμου 3029 που αποτελεί τη βάση ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενώ το Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) στήριξε την πορεία ανατροπής των δικαιωμάτων συμφωνώντας με το πλαίσιο της ΟΤΟΕ, συμμετέχοντας ενεργά στους «κοινωνικούς διαλόγους». Και τώρα, «που φθάνουμε στην τελευταία πράξη του έργου», όπως κάνει πάντα, διαχωρίζει τη θέση της από την πλειοψηφία.

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ προβάλλει το αίτημα για ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης και ενιαίο επικουρικό όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύνταξη 100% του μισθού στα 30 χρόνια ασφάλισης. Η διεκδίκηση του αιτήματος αποτελεί πράξη αντίστασης στην αντιασφαλιστική πολιτική και εντάσσεται στην προοπτική ενός ταμείου για όλους τους μισθωτούς, στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια συνάντηση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες όπου - όπως γνωστοποιήθηκε από την ΟΤΟΕ - δεν προέκυψε κάτι νεότερο.

Σκιαμαχίες

Τελικά, «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Σε τέτοιο επίπεδο εξελίχτηκε η συζήτηση στη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Με τον πρόεδρο (ΠΑΣΚΕ) και τον γενικό γραμματέα (ΔΑΚΕ) της Συνομοσπονδίας να σκιαμαχούν για το ποιο από τα κόμματα που ανήκουν ευθύνεται για την κατάσταση των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ή η ΝΔ φταίει για τα χαμηλά εισοδήματα; Οι «Βένετοι» που ήρθαν στην εξουσία, έλεγε ο πρώτος. Οι «Πράσινοι» που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, απαντούσε ο δεύτερος. Οχι, δεν τους απασχολούσε γιατί σήμερα το κατώτερο μεροκάματο είναι στα 25,56 ευρώ. Γι' αυτό το αίσχος, άλλωστε, έχουν βάλει και οι δυο την υπογραφή τους.

Οχι, δεν τους ενδιαφέρει αν το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ επιβιώνει με λιγότερα από 400 ευρώ! Γι' αυτό που κόπτονται είναι να μη χρεωθούν τα κόμματά τους την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Για δυο ώρες σχεδόν, χτες, ένας ανούσιος καυγάς για το τίποτα. Ενα θέατρο του παραλόγου, που αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που προκαλεί αυτή την κατάσταση. Ενα κακέκτυπο του δικομματικού καυγά που συχνά στήνεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου για τις ανάγκες της αστικής «δημοκρατίας».

Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Είναι τέτοια η ταύτιση των δύο ηγεσιών στη στρατηγική της Συνομοσπονδίας. Είναι τόσο βαθιά και οι δύο ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις τους απέναντι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που το μόνο που τους «διαφοροποιεί» είναι το χρώμα στο «κοστούμι» που φορούν. Γι' αυτό και το μόνο που τους απομένει είναι να διαφωνούν «περί όνου σκιάς»! Γιατί όταν και οι δύο τάσσονται υπέρ της ευρωένωσης, όταν και οι δύο ψέλνουν ύμνους στην ανταγωνιστικότητα, όταν καθημερινά από κοινού ρίχνουν σπονδές για την αύξηση της παραγωγικότητας... Τότε δεν τους απομένει παρά να ερίζουν για το ποιος θα διαχειρίζεται καλύτερα αυτή την πολιτική. Ποιος θα κρατάει τη σφραγίδα και μαζί και την κουτάλα...

Μόνο που αυτός ο καυγάς -για το πάπλωμα - δεν αφορά τους εργαζόμενους. Αυτού του είδους οι σκιαμαχίες σε τίποτα δεν αλλάζουν την κατάσταση στην οποία έχουν ρίξει την εργατική τάξη. Το αντίθετο. Οσο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τέτοιες πλειοψηφίες έχουν το πάνω χέρι, τόσο θα χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων. Η προοπτική για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους βρίσκεται αλλού. Γεννήθηκε, υπήρχε και υπάρχει, στους αγώνες και στην ταξική πάλη. Αυτό τον δρόμο βαδίζουν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις. Αυτό τον δρόμο δείχνει και υπηρετεί το ΠΑΜΕ. Εδώ, μαζί με το ΠΑΜΕ, στους αγώνες, βρίσκεται η ελπίδα. Αυτός είναι ο δρόμος των κατακτήσεων. Και αυτός - αργά ή γρήγορα - θα νικήσει.


Γ. Ζαχ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στάση εργασίας 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Σήμερα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και τη διεκδίκηση νέας.

Την απόφαση θα πάρουν τα μέλη της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ σε Γενική τους Συνέλευση, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 11 π.μ., στη λέσχη προσωπικού, στην Πλ. Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης κήρυξαν για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση των εργαζομένων στη γενική συνέλευση. Τις ώρες αυτές θα κυκλοφορήσουν ελάχιστα τρόλεϊ, με το προσωπικό ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ