Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σχεδιασμοί για συρρίκνωση των δικαιωμάτων

Στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων «που μας έχουν απομείνει από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αποσκοπούν οι αξιώσεις των τραπεζιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών και αναδεικνύει τις ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που, ουσιαστικά, στηρίζει το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αφορμή της ανακοίνωσης αποτελεί το γαϊτανάκι «κοινωνικού διαλόγου» που έχει στηθεί από τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις που προωθούν οι τραπεζίτες με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν σκοπό να διευκολύνει τα σχέδιά τους για εξαγορές - ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την απαλλαγή των τραπεζών από τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνοντας έτσι ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους. Από τη μεριά τους, οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΕ - διαγκωνίζονται για την εφαρμογή του νόμου 3029 που αποτελεί τη βάση ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενώ το Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) στήριξε την πορεία ανατροπής των δικαιωμάτων συμφωνώντας με το πλαίσιο της ΟΤΟΕ, συμμετέχοντας ενεργά στους «κοινωνικούς διαλόγους». Και τώρα, «που φθάνουμε στην τελευταία πράξη του έργου», όπως κάνει πάντα, διαχωρίζει τη θέση της από την πλειοψηφία.

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ προβάλλει το αίτημα για ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης και ενιαίο επικουρικό όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύνταξη 100% του μισθού στα 30 χρόνια ασφάλισης. Η διεκδίκηση του αιτήματος αποτελεί πράξη αντίστασης στην αντιασφαλιστική πολιτική και εντάσσεται στην προοπτική ενός ταμείου για όλους τους μισθωτούς, στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια συνάντηση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες όπου - όπως γνωστοποιήθηκε από την ΟΤΟΕ - δεν προέκυψε κάτι νεότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ