ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διπλό «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ

Συγκέντρωση την Τρίτη, 12 Απρίλη, στις 7μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή

Να διατυπώσουν ένα ηχηρότατο διπλό «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, την Τρίτη 12 Απρίλη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες και τους νέους, το ΚΚΕ.

Η διαδήλωση αποτελεί την κορύφωση και συγχρόνως την απαρχή ενός νέου κύκλου πολύμορφων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα και το Λεκανοπέδιο από τις ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικούς φορείς, για την ενημέρωση του λαού γύρω από το αντιδραστικό περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος», που φαλκιδεύει λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Πέρα από το διπλό ενιαίο «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ, το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αττικής να συμμετάσχει στη συγκέντρωση, αντιπαλεύοντας την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης, που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεχίζει η ΝΔ. Μια πολιτική της οποίας στήριγμα και καθοδηγητής είναι η ΕΕ, που με το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική, πιο επιθετική υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα καλούνται, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της 12ης Απρίλη, να διατρανώσουν:

-- Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

-- Καμία αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκό σύνταγμα και πολιτική όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ.

Να διεκδικήσουν δημοψήφισμα για να ενημερωθεί ο λαός, ώστε να δυναμώσει η λαϊκή ανυπακοή κατά της ΕΕ και των νόμων του κεφαλαίου.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί:

-- Στην πλατεία Βάθης, στις 6.30μ.μ. για τις κλαδικές Αχτίδες και τους κλαδικούς Τομείς της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, και

- Στην Ομόνοια, στις 6.30μ.μ. για τις εδαφικές Αχτίδες και τους εδαφικούς Τομείς της ΚΝΕ.

Συζητούν και ενημερώνουν για το περιεχόμενό του

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις διοργανώνονται και τις επόμενες μέρες από ΚΟ του ΚΚΕ και μαζικούς φορείς για το «ευρωσύνταγμα»:

-- Στο δημοτικό διαμέρισμα Λαδικού του Δήμου Υπάτης, σήμερα Πέμπτη, στις 8μ.μ., θα μιλήσει ο Χρ. Φουσέντης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Από την ΚΟΒ Ραχών Φθιώτιδας αύριο Παρασκευή, στις 9μ.μ., στην ταβέρνα του Κ. Κουτσογιάννη. Θα μιλήσει ο Νίκος Χαλιώτης, γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Από την ΚΟΘ του ΚΚΕ το Σάββατο 9/4, στις 7μ.μ., στο Ζαγκλιβέρι, με ομιλητή τον Αγγ. Τζέκη, βουλευτή του Κόμματος.

-- Από την Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ την Κυριακή 10/4, στις 8μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ». Θα μιλήσει ο Αγγ. Βρεττός, στέλεχος του Κόμματος.

- Από την ΚΟΘ του ΚΚΕ την Κυριακή 10/4, στις 11π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Επιβατών, με ομιλητή τον Γ. Χουρμουζιάδη, βουλευτή του Κόμματος.

- Στα Γαλανέικα Λαμίας, την Κυριακή 10/4, στις 10.30π.μ., θα μιλήσει ο Τ. Χρονάς.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κυβερνητικές ντρίπλες...
  • Δε διασφαλίζεται από την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για έκδοση ειδικού τόμου, καθώς αυτή δεν ξεφεύγει από την προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ
  • Η απάντηση των βουλευτών του ΚΚΕ

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η απόρριψη του αιτήματος για δημοψήφισμα και η απροθυμία της να λάβει έστω κι ένα μέτρο στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού για το αντιδραστικό περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος», επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, την ώρα που φέρνει προς κύρωση στη Βουλή την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ερήμην του λαού και έχοντας προηγουμένως καταβάλει προσπάθειες προπαγάνδισής της και εξωραϊσμού της ΕΕ (ευρωλεωφορείο, ειδικό πρόγραμμα στα σχολεία), το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στα κόμματα του κοινοβουλίου την έκδοση ενός τόμου, υποτίθεται για την «έγκαιρη και ολόπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών» και μάλιστα, όπως διατείνεται, «συμπληρωματικά προς εκείνη που παρέχεται από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης», η οποία επί του παρόντος είναι ανύπαρκτη.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η πρωτοβουλία δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια της κυβερνητικής προσπάθειας να περάσει «αβρόχοις ποσί» το «ευρωσύνταγμα», όπως προκύπτει από το έγγραφο που απέστειλε η υπουργός Παιδείας στα κόμματα της Βουλής, όπου αναλύεται η σχετική πρόταση. Στον τόμο που φιλοδοξεί να εκδώσει το υπουργείο, ο οποίος θα διανεμηθεί σε σχολεία και θα προβληθεί στο ευρύ κοινό, αντί της παράθεσης αυτούσιων άρθρων του «ευρωσυντάγματος» και της θέσης των κομμάτων επ' αυτών, όπως αυτή θα διατυπωθεί και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προβλέπεται σε κάθε θεματική ενότητα να προηγείται ένα εισαγωγικό σημείωμα για τις σχετικές διατάξεις του «ευρωσυντάγματος», το οποίο θα επιμελείται εισηγητής(!) που έχει ήδη οριστεί από την κυβέρνηση, και να ακολουθούν τοποθετήσεις βουλευτών που δε θα ξεπερνούν τις 400 λέξεις! Ο τόμος θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 15 Μάη, ενώ τα κόμματα θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις τοποθετήσεις τους μέχρι τις 22 Απρίλη!

Η απάντηση του ΚΚΕ

Στην επιστολή της υπουργού Παιδείας απάντησαν ήδη οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της «συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης» όπως τιτλοφορείται, Αγγελος Τζέκης, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ. Στην απάντησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Κυρία Υπουργέ,

Οπως είναι γνωστό, το Κόμμα μας έχει ζητήσει για τη λεγόμενη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση του λαού και να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός.

Αντί γι' αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην κύρωση της συνθήκης από τη Βουλή ερήμην του λαού και χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενημέρωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες συζητήσεις έγιναν, ακόμα και από τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για το ζήτημα αυτό και, μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις συζητήσεις αποκλείστηκε η αντίθετη άποψη.

Και ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει μέτρα για την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια απαράδεκτη προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ και μονόπλευρης προβολής της κυρίαρχης άποψης στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ για την "Ανοιξη της Ευρώπης".

Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας και επικαλούμενο την ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το "ευρωσύνταγμα", το Υπουργείο σχεδιάζει την έκδοση ενός ειδικού τόμου που όπως όμως φαίνεται και στο σχετικό έγγραφό σας δεν ξεφεύγει από τα παραπάνω πλαίσια.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί, έστω και τώρα, την έκδοση ενός ειδικού τόμου που να συμβάλει στην αντικειμενική ενημέρωση του λαού και της νεολαίας για το "«ευρωσύνταγμα" και τις θέσεις των κομμάτων τότε θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να υπάρξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Τα εισαγωγικά σημειώματα του επιμελητή της έκδοσης σε κάθε ενότητα του "ευρωσυντάγματος" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστούν αντικειμενική ενημέρωση. Αντικειμενική ενημέρωση προϋποθέτει γνώση του εν λόγω θέματος, και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την αυτούσια παράθεση του κειμένου του "ευρωσυντάγματος".
  • Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν οι απόψεις όλων των κομμάτων όπως αυτές θα καταγραφούν στα πρακτικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους, είτε από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων είτε ακόμα και από τη συζήτηση στο σύνολό της.

Μόνον έτσι θα μπορεί ο αναγνώστης να κρίνει και την τοποθέτηση του κάθε κόμματος όταν θα έχει γνώση και των άρθρων του "ευρωσυντάγματος", γεγονός που δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η όποια παρουσίαση της συνθήκης είτε στο σύνολό της είτε κατά ενότητες. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση ανακύπτει το ερώτημα: Ποιοι και γιατί δε θέλουν την πλατιά κυκλοφορία του κειμένου αυτής της συνθήκης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι και με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το Κόμμα μας, που ήταν το μόνο Κόμμα στη χώρα μας που αντιτάχθηκε ήταν ταυτόχρονα και το μόνο Κόμμα που με δικά του έξοδα και παρά το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος εκτύπωσε και διένειμε πλατιά στο λαό δωρεάν ολόκληρο το κείμενο εκείνης της συνθήκης, και το ίδιο έκανε στη συνέχεια και με τη Λευκή Βίβλο, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο λαός μας να γνωρίσει το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συνθηκών.

Επομένως, για να υπάρξει στοιχειώδης αντικειμενικότητα του τόμου που θα εκδοθεί, η πρότασή μας είναι να περιλαμβάνονται σε αυτόν οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην ολομέλεια της Βουλής, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθώς και αυτούσια παράθεση των άρθρων του "ευρωσυντάγματος"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ