ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατά τα αναμενόμενα, η διανομή της εξουσίας

Από την καθημερινότητα στη χώρα που βαδίζει... στη δημοκρατία

Associated Press

Από την καθημερινότητα στη χώρα που βαδίζει... στη δημοκρατία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας, και ηγέτης του ισλαμιστικού φιλο-ιρανικού κόμματος «αλ Ντάουα», είναι, από χτες, πρωθυπουργός του Ιράκ. Ο διορισμός του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, που ανέλαβε την πλέον κομβική θέση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Εκτός από τον Ταλαμπανί ορκίστηκαν, χτες, και οι δύο αντιπρόεδροι: ο σιίτης Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί και ο σουνίτης Γκάζι αλ Γιαουάρ.

Τα συγχαρητήριά τους για την ορκωμοσία Ταλαμπανί και το διορισμό Τζαφάρι, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για βήμα προόδου», εξέφρασαν, ανάμεσα σε άλλους, η ΕΕ, η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία. Βέβαια, ο Ιρανός Πρόεδρος επισήμανε ότι από την έναρξη της κατοχής το Ιράκ «έχει γίνει εστία τρομοκρατίας» και καταδίκασε απερίφραστα κάθε «βίαιη ενέργεια από όπου και αν προέρχεται, ακόμη και αν γίνεται στο όνομα του Ισλάμ».

Ο Τζαφάρι, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα να έχει σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, χωρίς να χρειαστεί να εξαντλήσει το όριο του ενός μήνα που τίθεται από τη νομοθεσία που επέβαλαν στη χώρα οι κατοχικές δυνάμεις. Μένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει, καθώς σιίτες και κούρδοι, που αναδείχτηκαν ως οι νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη, δε φέρονται να έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις, να συμφωνήσουν στη διανομή των υπουργείων. Σε μήλο της έριδος, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αναδειχτεί το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Πετρελαίου. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, που υπέβαλε, ήδη, την παραίτησή του.

Σε περίπτωση που ο Τζαφάρι καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου και θα την εξασφαλίσει με απλή πλειοψηφία. Ως κύριος στόχος της διακυβέρνησης Ταλαμπανί έχει τεθεί η σύνταξη σχεδίου Συντάγματος, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη θα πρέπει να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και εφόσον εγκριθεί να διεξαχθούν γενικές εκλογές μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Βέβαια, όλα αυτά είναι θεωρητικά, καθώς, ήδη, γίνεται λόγος για προσπάθεια παράτασης του χρονοδιαγράμματος της 15ής Αυγούστου για 6 μήνες, κάτι που σημαίνει διαδοχική καθυστέρηση όλων των υπόλοιπων φάσεων. Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει το σχέδιο Συντάγματος ή το δημοψήφισμα να μην έχει θετικό αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να επαναληφθεί ολόκληρη η διαδικασία, αρχής γενομένης από τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη «μεταβατικής» κυβέρνησης.

Προσπάθειες «συναίνεσης» από Ταλαμπανί

«Οφείλουμε να βρούμε πολιτική και ειρηνική λύση όσον αφορά στους Ιρακινούς που έχουν πέσει στα δίκτυα της τρομοκρατίας και να τους χορηγήσουμε αμνηστία εφόσον δεχτούν να εγκαταλείψουν τις ένοπλες επιχειρήσεις». Αυτό υποστήριξε, στην ομιλία του αμέσως μετά τη λιτή τελετή ορκωμοσίας του στο Κοινοβούλιο, ο νέος Ιρακινός Πρόεδρος.

Ο Ταλαμπανί, αν και χαρακτήρισε «μάστιγα την τρομοκρατία από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε», εκτίμησε ότι «είναι απαραίτητο» να κληθούν σε διάλογο οι Ιρακινοί αντάρτες «να μετάσχουν στη δημοκρατική διαδικασία ακόμη και αν επιμένουν στην αποχώρηση των ξένων ή κατοχικών δυνάμεων, όπως τις αποκαλούν». Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους σουνίτες «να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση και στα βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας».

Ο 71χρονος Κούρδος πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «αλ Αχράμ» του Κατάρ, αποπειράται να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από αρκετούς αναλυτές για το γεγονός ότι ένας Κούρδος αναλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα σε μια κατ' εξοχήν αραβική χώρα. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι ο ιρακινός λαός «αραβικός και κουρδικός ήταν πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου και έχει αδελφική σχέση». Τέλος, κατηγόρησε ορισμένα αραβικά ΜΜΕ (κυρίως τα αιγυπτιακά όπως αναφέρεται) ότι «εξυμνούν τους τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες της αντίστασης».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Αρχισε η τελική φάση της συριακής αποχώρησης

Ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής έρευνας για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

Associated Press

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αρχισε, χτες, η δεύτερη και τελευταία φάση της συριακής στρατιωτικής αποχώρησης από το Λίβανο που, με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί στις 30 Απρίλη. Αν και, ουσιαστικά, η αποχώρηση είχε αρχίσει από τις αρχές της βδομάδας, χτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο ρυθμός επιταχύνθηκε.

Οσοι Σύροι στρατιώτες (περίπου 8.000) βρίσκονται στο Λίβανο, έχουν συγκεντρωθεί στην κοιλάδα Μπεκάα, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή, χτες, έκαναν την εμφάνισή τους φορτηγά στα οποία φορτωνόταν εξοπλισμός και βαρέα όπλα, ενώ οι πρώτες αυτοκινητοπομπές με στρατιώτες πήραν, ήδη, το δρόμο προς τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, αναχωρούσε από το Λίβανο για την έδρα του ΟΗΕ, όπου επρόκειτο να ενημερώσει τον Οργανισμό για τις συνομιλίες που είχε με τη λιβανική και τη συριακή ηγεσία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστείλει στην περιοχή εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της συριακής αποχώρησης.

Ομόφωνη απόφαση για διεθνή έρευνα

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομοφώνως απόφαση, με την οποία συγκροτείται διεθνής επιτροπή, που θα ερευνήσει τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Η πρόταση ακολούθησε την έκθεση των πραγματογνωμόνων που απέστειλε στο Λίβανο ο ΟΗΕ, οι οποίοι εκτίμησαν ότι «υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην έρευνα που διεξάγεται από τις λιβανικές αρχές», ενώ δεν παρέλειψαν να επιρρίψουν ευθύνες στις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών «για έλλειψη ασφαλείας, προστασίας, νόμου και τάξης στο Λίβανο».

Το τελικό κείμενο απόφασης έχει τροποποιηθεί φραστικά σε αρκετά σημεία, έτσι ώστε να αναφέρεται ρητώς «ο σεβασμός στην εθνική ακεραιότητα και κυριαρχία του Λιβάνου», όρο που είχε θέσει η Βηρυτός και υποστηρίχτηκε από τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Κίνας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η επιτροπή, πιθανότατα, θα αποτελείται από 50 ερευνητές και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της θα είναι 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης της αρμοδιότητάς της για άλλους 3.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερική ένταση και στις δύο πλευρές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Απαγορεύεται, στο εξής, σε μη μουσουλμάνους να επισκέπτονται την πλατεία των Τεμένων, κάθε Κυριακή. Αυτό ανακοίνωσε η ισραηλινή Αστυνομία τονίζοντας ότι στόχος της απόφασής της είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαδήλωσης από ακροδεξιούς εβραίους στον τρίτο ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων, γεγονός που θα προκαλούσε έκρηξη οργής, τόσο στους Παλαιστινίους όσο και στο σύνολο των Αράβων.

Η απαγόρευση των ισραηλινών αρχών ανακοινώθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη, γι' αυτήν την Κυριακή, διαδήλωση στο συγκεκριμένο σημείο, που οργανώνει η μικρή ακροδεξιά οργάνωση «Ρεβάβα» διαμαρτυρόμενη για την επικείμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και εποίκων για τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης των εποίκων της Γάζας, κυρίως στη Δυτική Οχθη. Εντονες αντιδράσεις από ισραηλινές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε από τον Αριέλ Σαρόν για δημιουργία ενός μικρού οικισμού στην περιοχή Νιτζανίμ, η οποία έχει χαρακτηριστεί «εξαίρετης φυσικής ομορφιάς» και είναι καταφύγιο για μια σειρά από προστατευόμενα είδη ζώων.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα ήταν σχετικά ήρεμα τα πνεύματα μετά την ένταση που επικράτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ομάδα νεαρών Παλαιστινίων αντάλλαξε πυρά με άνδρες της παλαιστινιακής Αστυνομίας έξω από το κτίριο ασφαλείας κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια. Η παλαιστινιακή Αστυνομία έκανε λόγο για «προσωπικές διαφορές», αλλά ορισμένες άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η είσοδος αστυνομικών στον καταυλισμό και η σύλληψη αρκετών νεαρών Παλαιστινίων στο πλαίσιο της επιχείρησης «εντοπισμού και αφοπλισμού των μαχητών», που έχει δρομολογήσει ο πρόεδρος Αμπάς, ήταν η αιτία που πυροδότησε την ένταση.

«Χιονονιφάδες»

Ο ερχομός της άνοιξης αποκαλύπτει πτώματα στους δρόμους της Μόσχας

Αποκαλυπτικό για την άθλια κατάσταση της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας είναι το ακόλουθο δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας The Times που αναδημοσιεύτηκε στο χτεσινό ΒΗΜΑ:

«... Ο Βαλερί ένας από τους πολλούς οδοκαθαριστές της Μόσχας, καθάριζε αμέριμνος τα σκουπίδια στο πάρκο Σοκολνίκι όταν είδε την πρώτη "χιονονιφάδα" της άνοιξης να ξεπροβάλλει από το λιωμένο χιόνι. Ηταν μια μαύρη πλαστική σακούλα που περιείχε την παγωμένη σορό μιας γυναίκας, με το κεφάλι και τα πόδια κομμένα. "Με το που την άνοιξα αρρώστησα..." λέει ο Βαλερί, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, για να προσθέσει με ένα σκοτεινό χαμόγελο: "Είναι η εποχή τους τώρα. Γι' αυτό τους λέμε "χιονονιφάδες"».

Καθώς έρχεται η άνοιξη και το χιόνι λιώνει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, ειδικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν το μακάβριο έργο να συλλέξουν τους χιλιάδες ανώνυμους άστεγους, τις πόρνες, τους μεθυσμένους και τους μετανάστες που ξεθάβονται νεκροί κάθε χρόνο από τους παγωμένους δρόμους και τα πάρκα της Μόσχας. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 3.304 μη αναγνωρισμένα πτώματα βρέθηκαν το 2004, τα περισσότερα την άνοιξη όταν λιώνουν τα χιόνια. Αξίζει να σημειωθεί συγκριτικά ότι μόλις 4 νεκροί άγνωστης ταυτότητας βρέθηκαν στο Λονδίνο πέρυσι, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ.

«Είναι μια τεράστια τραγωδία», λέει ο Αντρέι Μποκάροφ, ο οποίος εργάζεται στην υπηρεσία ταφής της Μόσχας. «Βρίσκουμε νέους και γέρους, άνδρες και γυναίκες. Πολλοί είναι μετανάστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά μπορεί να είναι και μια γριούλα που βγήκε για ψώνια και έπαθε καρδιακή προσβολή».

Αν ένα πτώμα δεν αναγνωριστεί, ώσπου να τελειώσει η αστυνομία την έρευνά της, μεταφέρεται στο νεκροταφείο Περεπετσίνσκι, περίπου 50 χλμ. από το κέντρο της Μόσχας. Στην άκρη του νεκροταφείου ένας νεκροθάφτης με το όνομα Σλάβα, δείχνει το φρεσκοσκαμμένο χώμα. «Αγνωστος άνδρας. Ετάφη 5.4.2005», γράφει η πινακίδα. Η περιοχή όπου θάβονται οι ανώνυμοι αυτοί άνθρωποι καλύπτει 7 εκτάρια. «Θάβουμε έως και 28 πτώματα την ημέρα» λέει ο Σλάβα.

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της Μόσχας, η αθέατη πλευρά πίσω από τη λάμψη των πολλών δισεκατομμυριούχων που έχουν πλέον κατακλύσει την πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκατομμύρια όμως είναι και οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν, περίπου 100.000 οι άστεγοι που ζουν στους παγωμένους δρόμους της Μόσχας και κοιμούνται στους σκουπιδότοπους, όπου τα σκουπίδια απελευθερώνουν ζέστη καθώς σαπίζουν. Το πάρκο Σοκολνίκι είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια τους, καθώς και ένα άτυπο μέρος όπου δολοφόνοι της πόλης παρατούν τα θύματά τους.

Ο Βιάτσεσλαβ Γιάκοβλεφ, φύλακας του πάρκου, έχει πλέον πείρα στο να ξεχωρίζει τις «χιονονιφάδες». «Αρκετές φορές είναι κάποιος άστεγος, άλλες είναι σίγουρα φόνος από επαγγελματία. Υποθέτω ότι η ελευθερία έχει τα υπέρ και τα κατά της», λέει.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκρηξη με νεκρούς τουρίστες

ΚΑΪΡΟ.--

Μία Γαλλίδα και ένας Αμερικανός σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε αργά χτες το απόγευμα, στην παλιά πόλη του Καΐρου. Η έκρηξη έγινε σε πολυσύχναστο και τουριστικό παζάρι, γι' αυτό και μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται αρκετοί τουρίστες. Οπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές τραυματίστηκαν 10 Αιγύπτιοι, 2 Αμερικανοί, 2 Τούρκοι, 2 Ιταλοί, 2 Γάλλοι και 1 Βρετανός. Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για έναν μοτοσικλετιστή ο οποίος έριξε τη βόμβα μέσα στο πλήθος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ