Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατά τα αναμενόμενα, η διανομή της εξουσίας

Από την καθημερινότητα στη χώρα που βαδίζει... στη δημοκρατία

Associated Press

Από την καθημερινότητα στη χώρα που βαδίζει... στη δημοκρατία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας, και ηγέτης του ισλαμιστικού φιλο-ιρανικού κόμματος «αλ Ντάουα», είναι, από χτες, πρωθυπουργός του Ιράκ. Ο διορισμός του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, που ανέλαβε την πλέον κομβική θέση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Εκτός από τον Ταλαμπανί ορκίστηκαν, χτες, και οι δύο αντιπρόεδροι: ο σιίτης Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί και ο σουνίτης Γκάζι αλ Γιαουάρ.

Τα συγχαρητήριά τους για την ορκωμοσία Ταλαμπανί και το διορισμό Τζαφάρι, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για βήμα προόδου», εξέφρασαν, ανάμεσα σε άλλους, η ΕΕ, η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία. Βέβαια, ο Ιρανός Πρόεδρος επισήμανε ότι από την έναρξη της κατοχής το Ιράκ «έχει γίνει εστία τρομοκρατίας» και καταδίκασε απερίφραστα κάθε «βίαιη ενέργεια από όπου και αν προέρχεται, ακόμη και αν γίνεται στο όνομα του Ισλάμ».

Ο Τζαφάρι, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα να έχει σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, χωρίς να χρειαστεί να εξαντλήσει το όριο του ενός μήνα που τίθεται από τη νομοθεσία που επέβαλαν στη χώρα οι κατοχικές δυνάμεις. Μένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει, καθώς σιίτες και κούρδοι, που αναδείχτηκαν ως οι νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη, δε φέρονται να έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις, να συμφωνήσουν στη διανομή των υπουργείων. Σε μήλο της έριδος, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αναδειχτεί το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Πετρελαίου. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, που υπέβαλε, ήδη, την παραίτησή του.

Σε περίπτωση που ο Τζαφάρι καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου και θα την εξασφαλίσει με απλή πλειοψηφία. Ως κύριος στόχος της διακυβέρνησης Ταλαμπανί έχει τεθεί η σύνταξη σχεδίου Συντάγματος, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη θα πρέπει να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και εφόσον εγκριθεί να διεξαχθούν γενικές εκλογές μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Βέβαια, όλα αυτά είναι θεωρητικά, καθώς, ήδη, γίνεται λόγος για προσπάθεια παράτασης του χρονοδιαγράμματος της 15ής Αυγούστου για 6 μήνες, κάτι που σημαίνει διαδοχική καθυστέρηση όλων των υπόλοιπων φάσεων. Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει το σχέδιο Συντάγματος ή το δημοψήφισμα να μην έχει θετικό αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να επαναληφθεί ολόκληρη η διαδικασία, αρχής γενομένης από τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη «μεταβατικής» κυβέρνησης.

Προσπάθειες «συναίνεσης» από Ταλαμπανί

«Οφείλουμε να βρούμε πολιτική και ειρηνική λύση όσον αφορά στους Ιρακινούς που έχουν πέσει στα δίκτυα της τρομοκρατίας και να τους χορηγήσουμε αμνηστία εφόσον δεχτούν να εγκαταλείψουν τις ένοπλες επιχειρήσεις». Αυτό υποστήριξε, στην ομιλία του αμέσως μετά τη λιτή τελετή ορκωμοσίας του στο Κοινοβούλιο, ο νέος Ιρακινός Πρόεδρος.

Ο Ταλαμπανί, αν και χαρακτήρισε «μάστιγα την τρομοκρατία από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε», εκτίμησε ότι «είναι απαραίτητο» να κληθούν σε διάλογο οι Ιρακινοί αντάρτες «να μετάσχουν στη δημοκρατική διαδικασία ακόμη και αν επιμένουν στην αποχώρηση των ξένων ή κατοχικών δυνάμεων, όπως τις αποκαλούν». Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους σουνίτες «να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση και στα βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας».

Ο 71χρονος Κούρδος πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «αλ Αχράμ» του Κατάρ, αποπειράται να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από αρκετούς αναλυτές για το γεγονός ότι ένας Κούρδος αναλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα σε μια κατ' εξοχήν αραβική χώρα. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι ο ιρακινός λαός «αραβικός και κουρδικός ήταν πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου και έχει αδελφική σχέση». Τέλος, κατηγόρησε ορισμένα αραβικά ΜΜΕ (κυρίως τα αιγυπτιακά όπως αναφέρεται) ότι «εξυμνούν τους τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες της αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ