ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Εκθετη η κυβέρνηση
  • Εσπευσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διαδραματίσει ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου
  • Λειψή η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτεθειμένη για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία επιχείρησε να «κλείσει» άμεσα το θέμα προκειμένου να παίξει «σημαντικό ρόλο» στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Μείζον ζήτημα προκλήθηκε από τη σκόπιμα λειψή ενημέρωση της κυβέρνησης προς τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, για το περιεχόμενο της επιστολής Νίμιτς, αναφορικά με τη συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση απέκρυψε σημαντικές «λεπτομέρειες» της πρότασης Νίμιτς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή σημείων της επιστολής του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, σε κυριακάτικη εφημερίδα, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε έναν τακτικό ελιγμό, δηλώνοντας ότι θα δώσει στα κόμματα την επιστολή Νίμιτς, ενώ εμφανίστηκε πιο σκληρός διαπραγματευτής, δηλώνοντας με νόημα ότι «υπάρχουν σημεία μη διαπραγματεύσιμα». Γενικότερα πάντως κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα δε θα κλείσει άμεσα και μάλλον οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο μακρόχρονες απ' ό,τι υπολόγιζαν αρχικά.

Η θέση της κυβέρνησης καθίσταται πιο δυσχερής εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία επέμενε και χτες στη «διπλή ονομασία», αποδεχόμενη την πρόταση του Νίμιτς, «Rebublika Makedonija - Skopie» μόνο για τη διμερή σχέση της με την Ελλάδα, ενώ διεθνώς επιμένει στη συνταγματική ονομασία της «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τώρα η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στις ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση Νίμιτς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη λειψή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση Νίμιτς, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, «ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τη βασική θέση της κυβέρνησης επί της ουσίας της προτάσεως Νίμιτς».

Επανέλαβε πως «ελληνική θέση είναι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «σε διάφορα σημεία της απαιτούνται διευκρινίσεις ή και τροποποιήσεις». Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε, δε βρισκόμαστε καν σε στάδιο διαπραγμάτευσης, καθώς «η άλλη πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη επίσημα και δεσμευτικά στην πρόταση του κ. Νίμιτς».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δε δέχτηκε ότι υπήρξε απόκρυψη της επιστολής από τους αρχηγούς των αρχηγών, ενώ υποστήριξε ότι δεν τους ζητήθηκε συναίνεση σε αυτήν. Παράλληλα διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει τη γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένης της εμπιστευτικότητας». Πράγματι αργά το απόγευμα δόθηκε η επιστολή Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων.

Επίμαχα σημεία της επιστολής Νίμιτς δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στο «Βήμα». Ως πλέον αρνητικό θεωρείται το σημείο που απαγορεύει ουσιαστικά τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα στις διεθνείς σχέσεις της. «Καμία χώρα ή περιοχή δε θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο "MACEDONIA" ή τον όρο MAKEDONIJA", αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή. Σε αυτή αναφέρεται επίσης σαφώς ότι "η ουσία της λύσης που ενσωματώνεται σε αυτή την απόφαση είναι μια ρητή αναγνώριση ότι το συνταγματικό όνομα του κράτους είναι "REPUBLIKA MAKEDONIJA"», ενώ «η νέα διεθνής ονομασία REPUBLIKA MAKEDONIJA - SKOPJE" δεν πρέπει να εννοηθεί ως έλλειψη σεβασμού στο λαό και στην κληρονομιά του κράτους, του οποίου το συνταγματικό όνομα είναι REPUBLIKA MAKEDONIJA».

Ο Γ. Κουμουτσάκος απέφυγε να αποσαφηνίσει αν το επίμαχο σημείο θεωρείται μη διαπραγματεύσιμο από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση επί των αποσπασμάτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα σήμαινε αποδοχή τμήματος ενός κειμένου που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του συντάκτη της επιστολής».

Ο κ. Κουμουτσάκος συγκεκριμένα παρατήρησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν σημεία που αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και άλλα που είναι μη διαπραγματεύσιμα».

Απαντώντας επίσης σε ερώτημα αν η κυβέρνηση θα αντιταχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο αίτημα της ΠΓΔΜ για ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ, είπε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας κατόπιν μιας πιθανής άρνησης της μιας πλευράς να διαπραγματευτεί, διαμορφώνει κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες και μια συγκεκριμένη πολιτική πραγματικότητα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα, που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δε δεχόμαστε».

Γενικότερα αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ είπε ότι «η άρση μιας εκκρεμότητας που αφορά το θέμα του ονόματος και αφορά δύο χώρες, πιστεύουμε ότι -εφόσον καταλήξουμε εκεί - θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις, όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις μας, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα». Παράλληλα προσπάθησε να το αποσυνδέσει από τη στάση της κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι αυτή η στάση «δε συνδέεται με τη στάση μας, με την αντίληψη που έχουμε όσον αφορά ένα άλλο θέμα, που είναι το Κόσσοβο». Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται εκτίμηση του αν η κυβέρνηση και η διαχείριση στα Σκόπια, οι υπεύθυνοι χειριστές έχουν ανταποκριθεί και προχωρούν στην εφαρμογή των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα». Η τελική εκτίμηση, όπως είπε, θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα του καθεστώτος. «Η ελληνική κυβέρνηση θα τοποθετηθεί τότε, διότι είναι αντιπαραγωγική η θέση να μιλάμε για κάτι το οποίο δε συζητείται. Και σήμερα δε συζητείται το καθεστώς (σ.σ. του Κοσσόβου)», κατέληξε.

  • «Πιστεύω ότι είναι προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ένα παλαιό αγκάθι να φύγει από τη μέση στην εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια κινητικότητα και θέλω να ελπίζω ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον σε μία λύση η οποία θα είναι τελικά προς όφελος όλων».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Επιμονή στη «διπλή ονομασία»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, επανέλαβε χτες τη θέση της κυβέρνησης της χώρας του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στη βάση της διπλής ονομασίας.

Επεσήμανε, όπως έκανε το Σάββατο και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ότι πρόταση για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις, αποκλειστικά για τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα Σκόπια αναμένουν να λάβουν την επίσημη πρόταση του κ. Νίμιτς, κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας είναι γνωστή και δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση. Παραμένουμε στη θέση για διπλή ονομασία: Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη διεθνή επικοινωνία, και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία. Εάν υπάρχει επίσημη πρόταση από τον κ. Νίμιτς για ονομασία Republika Makedonija-Skopje, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε, όμως μόνο ως βάση για εξεύρεση λύσης στις διμερείς επαφές της Μακεδονίας και της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς και στο παρελθόν έχει καταθέσει προτάσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, όμως καμία από αυτές δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Αναμένουμε, από τη συνάντηση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς με τον πρέσβη μας, Νίκολα Ντιμιτρόφ να λάβουμε επισήμως την πρόταση αυτή, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Π. Μολυβιάτης. Επισήμως, δεν έχουμε λάβει».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι, ενόψει της επίλυσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προτρέπουν την Αθήνα και τα Σκόπια να επιλύσουν τη διαφορά για το όνομα.

«Εμείς, με την Ελλάδα έχουμε διμερές πρόβλημα. Η επίδειξη εποικοδομητικής στάσης από τις δύο πλευρές, διευκολύνει τη Διεθνή Κοινότητα και δεν την αναγκάζει να λάβει θέση. Τίθεται ζήτημα συνταγματικής ονομασίας της Μακεδονίας και όχι της Ελλάδας. Το σημείο που λειτουργεί υπέρ μας είναι ότι εμείς δείξαμε συμβιβαστική διάθεση και αποδεχτήκαμε, να μας αποκαλεί η Ελλάδα, όχι με το συνταγματικό μας όνομα, αλλά με διαφορετικό, το οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε την προσεχή περίοδο».

Και πριν και τώρα χωρίς αιδώ!

Εχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου εκεί στο Συνασπισμό και στην «Αυγή»!

Αναγόρευσαν τους εαυτούς τους σε τιμητές των εξελίξεων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, απαιτούν να τους αποδοθούν τα εύσημα δικαίωσης, γιατί (ακούστε!) στις αρχές τις δεκαετίας του '90 αντιστάθηκαν στο εθνικιστικό παραλήρημα και στον εγκλωβισμό της εξωτερικής πολιτικής στην ονοματολογία!

Διαβάζεις το πρωτοσέλιδο της προχτεσινής «Αυγής» 10-04-2005 και δεν πιστεύεις στα μάτια σου! Στον υπότιτλο του κυρίου θέματος λέει: «Η αριστερά πρώτη (και μόνη) έδειχνε το δρόμο τότε»!

Και μέσα, ακόμα χειρότερα, με το οργισμένο ύφος κάποιου που τον πνιγεί το δίκιο ξιφουλκεί κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να αναλάβουν τις μεγάλες και ιστορικές τους ευθύνες! Λέει συγκεκριμένα: «Επρεπε να φτάσει το 2005, να μας στριμώξουν οι διεθνείς εξελίξεις και συσχετισμοί σε πολλά, για να "στρίψουν" τα δύο κόμματα του δικομματισμού και να συνεργήσουν σε μια συμβιβαστική λύση για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Με την ίδια άνεση που υποδαύλιζαν τότε έναν αδιέξοδο - και επικίνδυνο - εθνικισμό.... έρχονται να ανακαλύψουν σήμερα ό,τι έπρεπε να έχουν ήδη υιοθετήσει πριν από πολλά χρόνια». Και συνεχίζει με την επισήμανση πως: «Γνώριζαν το λάθος. Γνώριζαν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούσαν την εξωτερική πολιτική».

Για να καταλήξει βάζοντας καίρια ερωτήματα:

«Δεν οφείλουν εξηγήσεις;

Δε θα τολμήσουν να βγάλουν συμπεράσματα από το σοβαρότατο πολιτικό τους λάθος;»

Αυτά λένε!

Και δικαίως αναρωτιόμαστε: Καλά, δεν υπάρχει ένας σοβαρός να τους συμβουλεύσει ότι είναι προς το συμφέρον τους η σιωπή και μόνο η σιωπή;

Τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη των μελών και των οπαδών τους;

Πώς γίνεται να ξεχνούν τη συμφωνία του ΣΥΝ στην καθοριστικής σημασίας απόφαση που κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, 13-4-1992, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή;

Ποιος δε θυμάται πως κάτω από το κείμενο που απέρριπτε, με κατηγορηματικό τρόπο, οποιοδήποτε όνομα της ΠΔΓΜ που θα περιλάμβανε τον όρο «Μακεδονία» το υπέγραψαν τρία κόμματα; Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Α. Παπανδρέου και η τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Μ. Δαμανάκη;

Πως μόνο το ΚΚΕ, μέσω της Γενικής του Γραμματέως, όχι μόνο δεν υπέγραψε, αλλά πρόβλεψε τα αδιέξοδα που θα οδηγούσε η συγκεκριμένη απόφαση. Επισημαίνοντας πως το κύριο ήταν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, προειδοποιώντας για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούσαν την ειρήνη και τους λαούς των Βαλκανίων.

Καλά, τι νομίζουν εκεί στον ΣΥΝ ότι έχουν σβηστεί όλα τα βίντεο από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού;

Τότε που δίπλα και μαζί με τους Μητροπολίτες, τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκοταν και συναγωνίζονταν σε «εθνική» έξαρση και τα δικά του στελέχη και βουλευτές...

Στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν έκανε ο Λ. Κύρκος (Λ.Κ.) την περιβόητη δήλωση αναφερόμενος στο ΚΚΕ: «Είμαστε όλοι εδώ ...πλην Λακεδαιμονίων»;

Ορίστε τι έλεγε σε δήλωσή του στην «Αυγή» (14-2-1992): «Επρόκειτο για μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας, υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομιάς». Ομως, πριν από λίγες μέρες ο Λ.Κ. βγήκε στην NET (τηλεφωνικώς), για να θυμίσει ότι ήταν ο πρώτος που αντιτάχθηκε «στα γελοία συλλαλητήρια του εθνικισμού»!!!

Και στο ίδιο φύλλο υπάρχει και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης και που ανάμεσα σε άλλα τόνιζε: «Ο λαός της Μακεδονίας εξέφρασε την ευαισθησία του και την αποφασιστικότητά του να προασπίσει την ακεραιότητα της χώρας...».

Πολλά ήταν και τα πικρόχολα σχόλια της «Αυγής» που χαιρόταν για τη μεγάλη επιτυχία του Συλλαλητηρίου, σε αντίθεση με τα καλέσματα και τις προσπάθεια του ΚΚΕ που οργάνωνε αντιιμπεριαλιστικές πορείες!

Μάλιστα ο Λ.Κ. είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει το ΚΚΕ, με αφορμή τις μη εθνικιστικές - αντιιμπεριαλιστικές θέσεις του, ως «απολίθωμα» που αρνείται να κατανοήσει τα μηνύματα της νέας εποχής! (Τότε ήταν ο Γιέλτσιν, ο Κλίντον και οι κεντροαριστεροί της ΕΕ αυτοί που έφερναν τη νέα εποχή!)

Και δεν ήταν ο μόνος. Τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έσφυζαν από στελέχη του ΣΥΝ, που πρωταγωνιστούσαν στις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ. Γελούσαν και τα αυτιά τους για την «απομόνωση» του ΚΚΕ... Και ήταν σίγουροι πως του έδιναν τελειωτικά χτυπήματα.

Με άρθρα και συνεντεύξεις καταφέρονταν κατά του ΚΚΕ και μάλιστα στελέχη που τώρα βλέπουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ ως μονόδρομο για το «σοσιαλισμό», αφού ο εθνικός δρόμος έχει τελειώσει, τότε έκαναν μαθήματα για το πόσο μεγάλος και σημαντικός είναι ο ρόλος του εθνικού στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος!

Ορίστε τι έλεγε τότε ο Π. Λαφαζάνης:

«Οι θέσεις της κ. Αλ. Παπαρήγα δεν είναι ένα απλό επεισόδιο. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αποτελούν επιστροφή σε καταστάσεις του '30 και του '50.

Να καταδικάσουμε τους προπηλακισμούς, αλλά να τονίσουμε τη διαφωνία μας στην ουσία των θέσεων που εξέφρασε. Διότι οι θέσεις αυτές παραπέμπουν σε παλαιοδιεθνιστικές». («Αυγή» 11-3-1992).

Κι όμως, αυτοί που τότε χλεύαζαν το ΚΚΕ τώρα χωρίς ντροπή προσπαθούν να καπηλευτούν τις θέσεις του!

Τι άλλο θα δούμε ακόμα;

Με το συγκεκριμένο κόμμα κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ο καιροσκοπισμός και το θράσος του δεν έχει όρια! Μόνο μια σταθερή έχει: Πάει πάντα προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος της πλουτοκρατίας, κι αν αλλάξουν οι προσανατολισμοί της, αυτός προσαρμόζεται πρώτος απ' όλους και πριν τα κόμματά της. Στη συνέχεια δίνει αριστερό άλλοθι σε κάθε της βασική επιλογή.

Είναι καιρός, αν υπάρχουν ακόμα αριστεροί που ελπίζουν ο ΣΥΝ να αποκτήσει τουλάχιστον αξιοπιστία, να πάψουν να ματαιοπονούν!

Η αξιοπιστία με τον οπορτουνισμό δεν είχε ούτε θα αποκτήσει ποτέ σχέση!


Του
Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ*
*Ο Π. Μεντρέκας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Υπέρ της πρότασης Νίμιτς ο Χ. Σολάνα

Η ΕΕ στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας, τις οποίες χαρακτηρίζει μια καλή βάση για συζήτηση και καλεί τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσε χtες στις Βρυξέλλες η Κριστίνα Γκάλατς, εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, εξηγώντας τα όσα είπε ο κ. Σολάνα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους βαλκανικών μέσων ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, η Κ. Γκάλατς διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Σολάνα σημείωσε τα ακόλουθα τρία σημεία:

- Σύμφωνα με τον κ. Σολάνα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό.

- Η ΕΕ και ο κ. Σολάνα προσωπικά στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ειδικότερα τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

- Ο κ. Σολάνα θεωρεί ότι οι προτάσεις του κ. Νίμιτς αποτελούν μια καλή βάση για την επίτευξη λύσης, η οποία θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή και ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με εποικοδομητικό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ