ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»
Αλλοθι στην κυρίαρχη πολιτική

Το ΚΚΕ προτάσσει στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και απορρίπτει τη λογική της ελεημοσύνης

Ο αγώνας των εργαζομένων και η ρήξη με τις λογικές της αγοράς και της ΕΕ είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη θεσμοθέτηση «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που έγινε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «δεν είναι δικλείδα ασφαλείας, αλλά δικλείδα εξαθλίωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΝ, επισήμανε ότι, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του, «ο ΣΥΝ για το 2003 ζητά 247 ευρώ το μήνα», που «με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου το 1/3 του μεροκάματου που προβλέπει η ΣΣΕ και χαμηλότερο ακόμα κι από αυτό το επίδομα ανεργίας»!

Οπως τόνισε το Τάκης Τσιόγκας, η συγκεκριμένη πρόταση «κατατίθεται σε μια περίοδο που ξηλώνονται κατακτήσεις 10ετιών» με τις πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα «μόλις 1 στους 4 άνεργους παίρνει ταμείο ανεργίας και πάνω από 1.200.000 Ελληνες ζουν κάτω από το κατώτατο όριο φτώχειας», ενώ «τα επιδόματα ανεργίας δίνονται στους εργοδότες για να έχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό». Παράλληλα, δήλωσε ότι «το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εργατικής τάξης», οδηγώντας πολλούς φορείς να ζητούν...«ελεημοσύνες».

Πρόσθεσε κατηγορηματικά ότι «το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτή τη λογική και πρακτική. Δεν πρόκειται για στήριξη των ανθρώπων αυτών, αλλά για απεμπόληση των αναγκών τους». Συνεχίζοντας ο Τάκης Τσιόγκας, τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά από τους εργαζόμενους να παλέψουν για «βασικό μισθό 1.200 ευρώ και βασικό μεροκάματο 48 ευρώ», καθώς και για «960 ευρώ επίδομα ανεργίας από τη μέρα που θα τελειώσει κανείς το σχολείο μέχρι να του βρει το κράτος δουλιά», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΚΚΕ για τους άνεργους. Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «οι προτάσεις μας ως σύνολο προϋποθέτουν ρήξη, κάτι που δεν είναι αρεστό και αποδεκτό τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που υιοθετούν την ανάγκη της αγοράς, την εξουσία των μονοπωλίων ακόμη και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Ανταγωνιστικότητα και συναίνεση

Στο «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από συνθήκες κοινωνικού διαλόγου», είδε τη λύση ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος που συμμετείχε στη συζήτηση. Προσπάθησε να αθωώσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «μετάγγιση ιδεολογικών στερεότυπων πέραν του Ατλαντικού στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο», από φορείς κυβερνήσεις του «ευρωπαϊκού βορρά». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων να είναι η χώρα στην ΕΕ». Και υποστήριξε προκλητικά ότι «ο πολίτης δεν μπορεί να είναι παθητικός δέκτης επιδομάτων».

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι η θεσμοθέτησή της «αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ανάχωμα και ως μια προϋπόθεση για την εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών για την κοινωνική και την εργασιακή επανένταξη». Και σα να μην υπάρχει η καπιταλιστική πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του ΣΥΝ μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε μια «συνολική στρατηγική ενάντια στις ανισότητες, την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Αν. Χωρέμης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΣΥΝ, υποστήριξε την ανάγκη συνολικής αναδιαμόρφωσης των «μέτρων κοινωνικής προστασίας», λέγοντας ότι υφίσταται μια «πανσπερμία επιδομάτων». Παράλληλα, ταυτισμένος με την κυβερνητική πολιτική, τάχτηκε υπέρ της θέσης για «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και όχι απλώς «εισοδηματική αντιμετώπισης της φτώχειας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχοι πάλης

Απορρίπτοντας τη λογική της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει σήμερα να παλέψουν για:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, ίσο με το 80% του κατώτερου μισθού των 1.200 ευρώ που προτείνει το ΠΑΜΕ, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση, για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι.
  • Για τους ανάπηρους, τα ΑμΕΑ και τους χρονίως πάσχοντες, επίδομα ή κοινωνική σύνταξη στα 900 ευρώ για τους ανίκανους προς εργασία ή ανέργους και τα 500 για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το ύψος αυτό αυξομειώνεται με βάση το βαθμό αναπηρίας. (Προσαυξάνεται για παράδειγμα στις βαριές αναπηρίες, παρατετραπληγίες, αυτισμό κ.ά.).
  • Πλήρη σύνταξη με μειωμένα χρόνια γι' αυτούς τους ανάπηρους που η φύση της αναπηρίας δεν τους επιτρέπει την εργασία για πολλά χρόνια. Το επίδομα ή κοινωνική σύνταξη να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των αναπήρων (κωφούς 18 - 65 χρόνων, έχοντες μερική όραση και κώφωση, νεφροπαθείς, ημιπληγικούς, πάσχοντες από γεροντική άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.).
  • Η δαπάνη για τη μετατροπή των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη θα βαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Για όσους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης, να καθιερωθεί ο θεσμός της κοινωνικής σύνταξης για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πλήρες δίκτυο και δωρεάν διάθεση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στην αναμονή για ειδικότητα, για όσο καιρό διαρκεί η αναμονή. Υπολογισμός της αναμονής σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Ενιαία, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Υπολογισμός του χρόνου της ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας.
«Η σύμβαση υπογράφτηκε... »

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ισχύει από το 1992

«Ηταν πιο εύκολο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. τη θεσμοθέτηση του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κοινωνικής ένταξης" - RMI) παρά να ξεκινήσουμε έναν αρκετά πολύπλοκο και πολυδιάστατο προβληματισμό περί του συστήματος κοινωνικής προστασίας στο σύνολό του». Η παραπάνω κυνική ομολογία, για τον τρόπο που η ΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει τη φτώχεια που η πολιτική της αναπαράγει και διευρύνει, ανήκει στον Jean - Michel Belorger, έναν από τους Γάλλους πολιτικούς που προώθησαν την ψήφιση του RMI (Revenu minimum d' Insertioy) τον Ιούλη του 1992.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο δικαιούχος και η οικογένειά του υπογράφουν με τον πρόεδρο της τοπικής υπηρεσίας τη λεγόμενη «σύμβαση ένταξης», η οποία αποτελεί το προϊόν μιας «διαπραγμάτευσης» μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και του δικαιούχου. Η «σύμβαση ένταξης» λειτουργεί ως δοκιμασία. Εάν ο δικαιούχος καταφέρει να σεβαστεί τους όρους της σύμβασής του, τότε θα μπορέσει να σεβαστεί τους όρους μιας κανονικής σύμβασης εργασίας.

Με την υπογραφή της σύμβασης, οι δικαιούχοι μπαίνουν υπό διαρκή επιτήρηση και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις στην περίπτωση που δε συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την παροχή «κοινωνικής προστασίας». Οπως για παράδειγμα, η ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων (προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, δραστηριότητες στα πλαίσια μη κερδοσκοπικών οργανώσεων), που συνιστούν έναν συμπληρωματικό τρόπο απασχόλησης των δικαιούχων του RMI. Επιπλέον, η «συμβασιοποίηση» αποτελεί μέρος του ευρύτερου πολιτικού σχεδίου για τον «περιορισμό των δημόσιων δαπανών», καθώς, από τη στιγμή που ένας δικαιούχος του RMI θα βρει μια θέση απασχόλησης, σταδιακά κόβεται το ελάχιστο εισόδημα.

Κοντολογίς, οι δικαιούχοι άγονται και φέρονται από τις κυρίαρχες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση» που τους υποχρεώνουν να αποδεχτούν όλο και κατώτερους μισθούς, όλο και πιο επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μειώνουν το εργατικό κόστος, με τις «ευλογίες» του κράτους που τις επιδοτεί. Το δίλημμα που τίθεται για τους δικαιούχους των λεγόμενων «κατώτατων κοινωνικών παροχών» είναι ξεκάθαρο: Είτε θα «επιλέξουν» να επιβιώσουν με ένα μισθό μιζέριας, είτε με ένα επίδομα μιζέριας. Οι ομοιότητες του γαλλικού μοντέλου με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν είναι τυχαίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ