ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005
Σε όλη τη χώρα το μήνυμα του ταξικού γιορτασμού

Η μια μετά την άλλη, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ολοκληρώνουν τις πλατιές συσκέψεις με τα κατά τόπους σωματεία και καθορίζουν το πρόγραμμα δράσης μπροστά στις 11 του Μάη. Τις μέρες που απομένουν, η μάχη για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του Πανεργατικού Μετώπου μεταφέρεται στους χώρους δουλιάς, με στόχο να γίνει ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων τους.

Η κεντρική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς

Στη μάχη για τον πανεργατικό, ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μπήκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά και ήδη δουλεύουν με στόχο να μετατρέψουν τον αγωνιστικό γιορτασμό της, που θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10π.μ., σε σταθμό για την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και η οποία ήδη με εξορμήσεις και περιοδείες άρχισε να φτάνει στα χέρια των εργαζομένων τονίζει ότι: «Σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή από την εργατική τάξη. Καμία ανοχή στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει στην ουσία της την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με ανούσιες αντιδεξιές κορόνες. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο ΣΥΝ, πατώντας σε δύο "βάρκες". Και με τους εργαζόμενους και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σημειώνοντας τις τεράστιες ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι «συνειδητά στηρίζουν, βάζουν πλάτη» για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική.

Θριάσιο

Στο ρυθμό του ταξικού γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς δουλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Θριάσιο. Στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Θριασίου, στην οποία συμμετείχαν σωματεία και συνδικαλιστές καθορίστηκαν συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών για εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελευσίνα στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στόχος όπως τονίστηκε στη σύσκεψη μέχρι τις 11 του Μάη να απλωθεί με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς του Θριασίου το μήνυμα του ταξικού, ενωτικού, διεκδικητικού και διεθνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στόχος ακόμα, όπως καταλήχτηκε στη σύσκεψη, είναι η διοργάνωση δύο κεντρικών εκδηλώσεων στην περιοχή. Μία για την εργαζόμενη γυναίκα και τα δικαιώματά της και ακόμα μία για την υγεία.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Σε προγραμματισμό της δράσης τους για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς προχώρησαν οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στις συσκέψεις που πραγματοποίησαν στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα και το Μεσολόγγι, χτες το απόγευμα.

Στη σύσκεψη των Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους οικοδόμους, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους από τα εργοστάσια ΔΩΔΩΝΗ και ΧΥΤΟ - εκτιμήθηκε ως θετική η δράση που αναπτύχθηκε για την απεργία στις 17 Μάρτη και αποφασίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης.

Στην Πρέβεζα, το ΠΑΜΕ όρισε ως χώρο συγκέντρωσης του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς τον Φόρο στις 9 π.μ. Τέλος, στο Μεσολόγγι το ΠΑΜΕ με τη χτεσινή του σύσκεψη έδωσε το αγωνιστικό ραντεβού του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στις 11 του Μάη και ώρα 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο

Με στόχο την κατάρτιση προγράμματος δράσης ενόψει της Πρωτομαγιάς, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν δυναμικό και μαζικό «παρών» στη σύσκεψη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική συγκέντρωση

Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Λάρισα

Τον ανυπότακτο δρόμο του αγώνα δείχνουν οι συνταξιούχοι, κόντρα στην πολιτική που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και μοιράζει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Μετά τη χτεσινή μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όρισαν το νέο αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 11 του Μάη, στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο πλάι των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σηκώνοντας τις πικέτες και τα πανό τους, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους. Εκεί απαίτησαν για άλλη μια φορά να τους δοθούν εδώ και τώρα όλα τα κλεμμένα - παράνομα παρακρατημένα λεφτά του ΛΑΦΚΑ. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών (ΣΕΑ) Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, πήγε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους για κατάργηση του ΦΠΑ στα ήδη λαϊκής κατανάλωσης, για κατώτερη σύνταξη 980 ευρώ.

Οπως ανέφερε εκ μέρους της ΣΕΑ ο Κ. Αρβανιτίδης, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε. Οσο μας αγνοούν, τόσο θα απαντάμε με μαζικότερους και πιο δυναμικούς αγώνες. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από συνδικαλιστές και ηγεσίες που παζαρεύουν με την κυβέρνηση τις κατακτήσεις μας. Είμαστε χορτάτοι από τέτοια παζάρια».

Σήμερα στη Λάρισα

Τη σκυτάλη των πανσυνταξιουχικών κινητοποιήσεων παίρνει σήμερα η Λάρισα. Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ έχει οριστεί για τις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«ΚΟΡΝΤΑΓΚ» - ΠΙΕΡΙΑ
Μάχη έξω από το εργοστάσιο

Μάχη έξω από το εργοστάσιο έδιναν μέχρι αργά χτες βράδυ οι απολυμένοι εργάτες της «Κόρταγκ» στον Κορινό Πιερίας, προκειμένου να εμποδίσουν την εργοδοσία (αδελφοί Ηλιάδη) να μεταφέρει πρώτη ύλη από το εργοστάσιο και να κρύψει κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχει, ώστε να πείσει για τη δήθεν αδυναμία της να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Οι 100 εργαζόμενοι της «Κόρταγκ» από τις αρχές Δεκέμβρη είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών που τους όφειλε η εργοδοσία. Ο όμιλος των αδελφών Ηλιάδη έκλεισε το εργοστάσιο επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες όμως συνέχισε να λειτουργεί στον ίδιο χώρο και να διευρύνει (Κιλκίς) την άλλη επιχείρηση που είχε, τα πλεκτήρια Πιερίας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι, βρίσκονται οριστικά μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση και χωρίς ελπίδα να ξαναδουλέψουν.

Ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοσία που δρα ασύδοτα με τη στήριξη της κυβέρνησης, έχει η διοίκηση του σωματείου που σύρθηκε πίσω από τη συμβιβασμένη ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαλόγου στο όνομα της καλής πίστης.

Αυτή η διαδικασία απομάκρυνε τους εργαζόμενους από τον ένα και μόνο δρόμο που μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, το δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και τη διασφάλιση των χρημάτων τους. Το δρόμο που από την αρχή τούς υπέδειξε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) για αγώνα συντονισμένο με όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ταξικά προσανατολισμένο που θα βάλει φρένο στα παιχνίδια εργοδοσίας και κυβέρνησης. Για αγώνα που στο στόχαστρό του θα αντιπαρατεθεί με την πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δίνει κίνητρα και προνόμια στο κεφάλαιο, ενώ από την άλλη καταδικάζει την εργατική τάξη στη φτώχεια και την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ