ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΩΝ
Αλματα υπόσχεται η κυβέρνηση

Δέσμευση για επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και για «συμμόρφωση» στις τηλεπικοινωνίες

«Με αλματώδεις ρυθμούς», θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, μιλώντας χτες σε Συμπόσιο του Διεθνούς Συμβουλίου των Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων, στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι «άλματα δε σημαίνουν κοινωνικές συγκρούσεις» και ότι είναι αναγκαία η «συναίνεση», ζητώντας ουσιαστικά από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ενεργειακού τομέα, για να «αυγατίσουν» τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο επιπροσθέτως επιδοτείται αδρά και ποικιλόμορφα για να «μας κάνει τη χάρη»!!!

Το γεγονός ότι η όλη υπόθεση της «απελευθέρωσης», σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, προωθείται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, επιβεβαιώνεται και από τις παρατηρήσεις του υφυπουργού για τη ΔΕΗ. Επισήμανε ότι στην ελληνική αγορά η επιχείρηση θα αποτελεί «ισχυρό κεντρικό παίκτη» και ότι καλείται «μόνη ή και με συνεργασίες να επεκτείνει τη δραστηριότητά της με επενδύσεις εκτός Ελλάδος». Κι όλα αυτά, προκειμένου να γίνει «ένας από τους πιο υπολογίσιμους παίκτες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα». Η μετατροπή της ΔΕΗ σε παραγωγό και έμπορο έξω από τα ελληνικά σύνορα, και η υποχρέωση να αφήσει «έδαφος» για την ιδιωτική παραγωγή και εμπορία εντός Ελλάδας, καθώς και να «παίξει» με όρους ιδιωτικής εταιρίας (κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήδη γίνεται), θα εξαφανίσει κάθε ίχνος δημόσιας και κοινωνικής λειτουργίας που έχει απομείνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Γ. Σαλαγκούδης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου η πρόταση της ΔΕΗ για χορήγηση κινήτρων στους μεγάλους καταναλωτές, που το καλοκαίρι θα μειώνουν την κατανάλωση τις ώρες αιχμής του συστήματος. Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στην προωθούμενη διασύνδεση των Κυκλάδων και την παύση της ανάπτυξης αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών. Ταυτόχρονα, εκθείασε την τάση μετατόπισης των επενδύσεων - όπως είπε - προς τη δημιουργία μικρών διεσπαρμένων μονάδων, με την οποία αποφεύγεται και «η επιπλέον φόρτιση των Δικτύων Μεταφοράς». Εντελώς «συμπτωματικά», αυτό το μοντέλο ευνοεί τους ιδιώτες παραγωγούς!

Περισσότερη πίεση

Περί «απελευθέρωσης» ο λόγος και στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με την Κοινοτική επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, Β. Ρέντιγκ, χτες το πρωί στο υπουργείο. Η επίτροπος πίεσε για τη συμμόρφωση της - ήδη απελευθερωμένης - ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ελληνας υπουργός και η επίτροπος συμφώνησαν ότι η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε ευημερία κυρίως τις ...μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεδομένης της ερμηνείας που δίνει η ΕΕ στον όρο «μικρομεσαία» επιχείρηση, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι μεγάλες επιχειρήσεις, η επισήμανση δεν ξαφνιάζει, απλώς επιβεβαιώνει ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ, αλλά θεωρούνται αντίπαλοι της μεγέθυνσης που επιδιώκεται.

Στη συνάντηση, η επίτροπος ενημέρωσε των υπουργό και για το σχέδιο δράσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας, που θα είναι έτοιμο το Μάη, καθώς και για το περιεχόμενο του 7ου Πλαισίου Ερευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
«Αποχή» από τις κινητοποιήσεις...

Ανέστειλε πριν καν ξεκινήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχε εξαγγείλει για αύριο Σάββατο, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), υποκύπτοντας στις κυβερνητικές πιέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΕΔΥ είχε αποφασιστεί απεργία - αποχή των γεωτεχνικών από τους ελέγχους φυτικών και ζωικών προϊόντων, η οποία θα ξεκινούσε από αύριο Σάββατο. Ωστόσο, ύστερα από μια σειρά διαβουλεύσεων και ...τηλεφωνημάτων, με τις ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποφάσισε να αναστείλει την απεργία και να εισέλθει στο τραπέζι ενός «θολού» διαλόγου, δίχως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πριν από αυτό, βέβαια, είχε φροντίσει να περιορίσει το πλαίσιο των πολλών και δίκαιων αιτημάτων των γεωτεχνικών, στο εξής ένα: Να περάσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το υπουργείο Ανάπτυξης που βρίσκεται σήμερα, λες και με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν «ως διά μαγείας» τα πολλά και χρόνια προβλήματα στους ελέγχους των τροφίμων και των γεωτεχνικών.

ΠΑΣΧΑ
Το ωράριο των γιορτών

Ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας το ωράριο που συνιστά να εφαρμόσουν τα εμπορικά στη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 21 Απρίλη μέχρι και το Μ. Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Απρίλη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 23 Απρίλη: 9 π.μ. - 4 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ από Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή 1 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 8 π.μ. - 6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ