ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής χιλιάδες πολίτες!

Τα δακτυλικά αποτυπώματα περισσότερων από 6.000 πολιτών εξετάζονται ακόμα στα εργαστήρια της Αστυνομίας, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν σε κάποιες από τις προκηρύξεις που κατά καιρούς έχουν εκδώσει οργανώσεις που έχει εκτιμηθεί ότι σχετίζονται με το λεγόμενο χώρο της τρομοκρατίας. Το στοιχείο αυτό αποκαλύφτηκε χτες από την κατάθεση του ειδικού αστυνομικού επί των αποτυπωμάτων Ιωάννου Γιαννακούρη στη δίκη των κατηγορούμενων για εκρήξεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΛΑ.

Ο μάρτυρας είπε ότι στο τέλος του 2002 εστάλησαν στην υπηρεσία του από την Αντιτρομοκρατική τρεις προκηρύξεις του 1977 για να ελέγξει αν σε αυτές υπάρχουν αποτυπώματα από μια λίστα 500 περίπου ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορουμένων, ο Ι. Γιαννακούρης είπε ότι ο έλεγχος για αποτυπώματα σε προκηρύξεις συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Εξετάζουμε 6.000 άτομα», είπε.

Στο μεταξύ, αμφισβητήθηκε έντονα τόσο από την υπεράσπιση, όσο και από τους κατηγορούμενους το κατά πόσον τα δακτυλικά αποτυπώματα των Αγαπίου και Αθανασάκη υπήρχαν από το 1977 ή τοποθετήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο στις επίμαχες προκηρύξεις, για τις οποίες ας σημειωθεί η Αστυνομία δε λέει τον τόπο, τρόπο και χρόνο που βρέθηκαν στην κατοχή της. Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός της αδυναμίας του μάρτυρα να πει αν η υπηρεσία του έψαξε για αποτυπώματα στα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ως γιάφκες του ΕΛΑ. Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν στο αν βρέθηκαν αποτυπώματα των κατηγορούμενων είτε σε υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών, είτε σε βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.

«Γιατί η υπηρεσία σας τόσα χρόνια δεν προέβη στη διερεύνηση αποτυπωμάτων σε προκηρύξεις;», ρώτησε τον μάρτυρα ο εφέτης για να πάρει την απάντηση: «Η υπηρεσία έχει αγνές προθέσεις. Ολες οι αστυνομίες έχουν τα προβλήματά τους». Σε ερώτηση για το πόσα αποτυπώματα των κατηγορουμένων έχουν βρεθεί σε προκηρύξεις, είπε ότι βρέθηκαν από ένα των Αγαπίου και Αθανάση σε δύο προκηρύξεις, ενώ σε μία ακόμα υπήρχαν και των δύο. Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα να εξακριβωθεί αν τα αποτυπώματα που βρέθηκαν υπήρχαν από το 1977 ή τοποθετήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, απάντησε ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Αρνητικά απάντησε και στο αν έγινε ανίχνευση πόρων επί των αποτυπωμάτων (σ.σ. η ανίχνευση πόρων γίνεται μεταξύ άλλων λόγων και για να διαπιστωθεί αν το αποτύπωμα είναι μεταφερόμενο ή όχι). Ο συνήγορος της Αθανασάκη είπε ότι η Αστυνομία είχε τα αποτυπώματά της από το 1985, όταν γνωρίστηκε με τον Αγαπίου.

Ο Κώστας Αγαπίου σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα επισήμανε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις της Αστυνομίας αποσκοπούν στη μετατροπή των πολιτών σε πανικόβλητο πλήθος που θα αποδέχεται ότι του πλασάρουν οι διάφοροι μηχανισμοί εξουσίας. Ο Αγγελέτος Κανάς είπε ότι βρίσκεται στη φυλακή όμηρος για να εξυπηρετηθούν πολιτικές καταστάσεις.

  • Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες το πρωί από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Γ. Σερίφη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οπως σημειώθηκε από τους ομιλητές, πρόκειται για μια «δίκη παρωδία», καθώς το ζητούμενο σε αυτή τη δίκη δεν είναι η απόδειξη της αθωότητας του Γ. Σερίφη, αλλά οι τρόποι και οι εντολές από μηχανισμούς που τον έχουν οδηγήσει στο εδώλιο.
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Απόφαση για κλείσιμο της χωματερής

Στο κλείσιμο της χωματερής προχωρά το Σάββατο και την Κυριακή ο Δήμος Ανω Λιοσίων. Η απόφαση πάρθηκε χτες το μεσημέρι κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως η δημοτική αρχή και με κυριότερο αιτιολογικό τη μη καταβολή από τον ΕΣΔΚΝΑ χρημάτων που οφείλει από τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Είναι ενδεικτικό όμως, ότι η απόφαση πάρθηκε μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής καθώς την καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο δήμαρχο και τις ενέργειές του και επανέλαβαν τη θέση τους για απομάκρυνση της χωματερής από τα Ανω Λιόσια και το Θριάσιο, καθώς και την απόφασή τους να αγωνιστούν μέσα από τη Διαδημοτική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από δημοτικές παρατάξεις και φορείς.

Οψιμη ανησυχία

Οταν ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το «βιολί» της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, οι οποίες όμως δε συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους για την άσκησή τους, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας υποστήριζε ότι το σημαντικό είναι να δίνονται αρμοδιότητες, προκειμένου να ισχυροποιούνται οι δήμοι ως εξουσία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μεταφοράς των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, στην οποία είχαν αντιδράσει αρκετές «φωνές», υποστηρίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητοι για την άσκησή τους πόροι. Τότε, η ηγεσία της Ενωσης έκανε λόγο για... στενή αντίληψη ορισμένων αιρετών, που προφανώς δε βλέπουν το... όραμα της ισχυρής ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική, επιμένοντας δηλαδή να θέλει τους δήμους και κατά συνέπεια τους δημότες να επιβαρύνονται με το κόστος κρατικών αρμοδιοτήτων, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έρχεται να διαμαρτυρηθεί για οικονομική αδυναμία. Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΚΕΔΚΕ αναμένεται να συζητήσει αυτό ακριβώς το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το κόστος 6 συγκεκριμένων μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων ανέρχεται για το 2005 στα 235,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αρμοδιότητες όπως: σχολικοί φύλακες, «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ΚΕΠ και Δημοτική Αστυνομία. Εστιάζει δε το ζήτημα στο κόστος που θα έχουν οι δήμοι από τη μονιμοποίηση των απασχολούμενων σε αυτές τις υπηρεσίες, ενώ θυμίζουμε ότι έχει απειλήσει πως δε θα πράξει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα βέβαια όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ καμία σοβαρή διεκδίκηση είτε αύξησης του ποσοστού που εισπράττουν οι δήμοι είτε απόδοσης των παρακρατημένων τους πόρων δεν έχει κάνει... Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.


Χ. Δ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες

Συνεχίστηκε χτες, στο Βόλο, μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών με θύματα τους είκοσι ένα μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας, η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, ο οδηγός του αυτοκινήτου που ακολουθούσε το μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Οπως είπε, δεν είδε τη σύγκρουση με το φορτηγό ξεκάθαρα, όμως παρακολούθησε μελαμίνες να σκορπίζονται στην άσφαλτο και αυτά που ακολούθησαν μετά.

Στη συνέχεια, αφού κατέθεσε ένας από τους πυροσβέστες που βοήθησε στον απεγκλωβισμό των παιδιών και αναφέρθηκε στην κατάσταση που ήταν το λεωφορείο μετά το δυστύχημα, έγινε η ανάγνωση των εκθέσεων των πραγματογνωμόνων για το τροχαίο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Απειλή για δημόσια υγεία και περιβάλλον

Την απουσία πολιτικής και μέτρων για τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται στη χώρα μας σημειώνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και ζητά άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ, «επικίνδυνα απόβλητα, - ουσίες τοξικές, εκρηκτικές, εύφλεκτες, καρκινογόνες, ραδιογόνες, ερεθιστικές και μεταλλαξιογόνες - διατίθενται συχνότατα είτε σε χώρους διάθεσης μη επικίνδυνων αποβλήτων, είτε απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, η παραγόμενη ποσότητα στέρεων επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της χώρας έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στους 287.000 τόνους ανά έτος, παρουσιάζοντας μείωση 33% σε σχέση με το 1988. Περίπου το 85% - 90% της ετήσιας παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων προέρχεται από ένα μικρό σχετικά αριθμό μονάδων (20 έως 25), από στους κλάδους της μεταλλουργίας, της διύλισης του αργού πετρελαίου και της παραγωγής χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ