ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
«Ψήνονται» οι αυξήσεις

Δυναμική απάντηση από την ακριτική Σάμο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου
Καθόλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει την αξίωση των εφοπλιστών για νέες αυξήσεις - φωτιά σε εισιτήρια και ναύλα προϊόντων και οχημάτων στα πλοία της ακτοπλοΐας. Οι αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, νησιώτες και ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών, προτάσσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο.

Για το θέμα των αυξήσεων στα εισιτήρια έγινε χτες το πρωί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός, προσπαθώντας απροκάλυπτα να κοροϊδέψει τους νησιώτες, δήλωσε: «Για φέτος θα έχουμε μηδενικές αυξήσεις»! Και συμπλήρωσε βέβαια ότι: «Οι μόνες αυξήσεις που συζητούνται με βάση πρόγραμμα του 1994, το οποίο, σύμφωνα με μαθηματικό τύπο, καθορίζει τις αυξήσεις των ναύλων, υπολογίζοντας τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων. Σήμερα οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται στα ύψη, αργότερα τους επόμενους μήνες, τον επόμενο χρόνο μπορεί να μειωθούν, οπότε και θα μειωθούν και τα ναύλα. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνονται και τα ναύλα, όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου θα μειώνονται και τα ναύλα»!

Να σημειωθεί ότι, όπως διαρρέεται από το ΥΕΝ, οι αυξήσεις θα είναι της τάξης περίπου 5% με 7%, ποσοστό που θα πλασαριστεί και ως κυβερνητικό ...«κατόρθωμα», αφού οι εφοπλιστές εμφανίζονται - σε αυτό το άθλιο παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες νησιωτών και επιβατών - να αξιώνουν αυξήσεις 15%.

Απάντηση από τη Σάμο

Μια πρώτη απάντηση στην κυοφορούμενη αύξηση των εισιτηρίων και στη διαρκή υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, έδωσαν χτες οι κάτοικοι της ακριτικής Σάμου. Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο λιμάνι, εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στην «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στη συζήτηση που έχει «ανοίξει» μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Κοινό αίτημα όλων των συγκεντρωμένων ήταν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, σύγχρονες, σε καθημερινή βάση, χειμώνα - καλοκαίρι, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνον η αρχή, αφού η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει ήδη καλέσει τους κατοίκους των νησιών, τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την οργάνωση παναιγαιακής - παννησιωτικής αγωνιστικής κινητοποίησης το δεύτερο 15ήμερο του Μάη.

ΠΝΟ
Υπέγραψε τη σύμβαση της ντροπής

Συμφώνησε με τους εφοπλιστές σε αυξήσεις 4,5% για το 2005

Μόλις 4,5% αύξηση στους μισθούς τους θα δουν φέτος, οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα ποντοπόρα πλοία! Σε αυτό το ποσοστό της ντροπής συμφώνησε χτες η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όταν η κερδοφορία που καταγράφουν αυτή την περίοδο οι εφοπλιστές όπως οι ίδιοι ομολογούν, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο! Με τη συμφωνία αυτή η πλειοψηφία της ΠΝΟ έκανε για μια ακόμα φορά χειροπιαστό ότι δεν έχει καμία σχέση με τους ναυτεργάτες και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Τη συμφωνία κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που εκπροσωπούν τις ταξικές δυνάμεις συσπειρωμένες στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενώ σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ «για άλλη μια χρονιά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών, λειτούργησε ως "Δούρειος Ιππος" για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την υπονόμευση του αγωνιστικού μετώπου πάλης των ναυτεργατών».

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν την απάντηση που πρέπει με την κλιμάκωση των αγώνων τους και τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 11 του μήνα για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για τα επιδόματα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον «Οίκο Ναύτου» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ιδρύματος σήμερα Πέμπτη στις 11π.μ. καλούν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΣ/ΝΑΤ όλους τους ναυτεργάτες προκειμένου να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο αίσχος των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία όχι μόνο ισοδυναμούν με ξεροκόμματο, αλλά, επιπλέον, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων! Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στους άνεργους ναυτεργάτες λόγω Πάσχα ανέρχεται στα 260 ευρώ στους έγγαμους και 197 στους άγαμους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ