Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
«Ψήνονται» οι αυξήσεις

Δυναμική απάντηση από την ακριτική Σάμο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου
Καθόλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει την αξίωση των εφοπλιστών για νέες αυξήσεις - φωτιά σε εισιτήρια και ναύλα προϊόντων και οχημάτων στα πλοία της ακτοπλοΐας. Οι αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, νησιώτες και ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών, προτάσσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο.

Για το θέμα των αυξήσεων στα εισιτήρια έγινε χτες το πρωί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός, προσπαθώντας απροκάλυπτα να κοροϊδέψει τους νησιώτες, δήλωσε: «Για φέτος θα έχουμε μηδενικές αυξήσεις»! Και συμπλήρωσε βέβαια ότι: «Οι μόνες αυξήσεις που συζητούνται με βάση πρόγραμμα του 1994, το οποίο, σύμφωνα με μαθηματικό τύπο, καθορίζει τις αυξήσεις των ναύλων, υπολογίζοντας τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων. Σήμερα οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται στα ύψη, αργότερα τους επόμενους μήνες, τον επόμενο χρόνο μπορεί να μειωθούν, οπότε και θα μειωθούν και τα ναύλα. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνονται και τα ναύλα, όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου θα μειώνονται και τα ναύλα»!

Να σημειωθεί ότι, όπως διαρρέεται από το ΥΕΝ, οι αυξήσεις θα είναι της τάξης περίπου 5% με 7%, ποσοστό που θα πλασαριστεί και ως κυβερνητικό ...«κατόρθωμα», αφού οι εφοπλιστές εμφανίζονται - σε αυτό το άθλιο παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες νησιωτών και επιβατών - να αξιώνουν αυξήσεις 15%.

Απάντηση από τη Σάμο

Μια πρώτη απάντηση στην κυοφορούμενη αύξηση των εισιτηρίων και στη διαρκή υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, έδωσαν χτες οι κάτοικοι της ακριτικής Σάμου. Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο λιμάνι, εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στην «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στη συζήτηση που έχει «ανοίξει» μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Κοινό αίτημα όλων των συγκεντρωμένων ήταν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, σύγχρονες, σε καθημερινή βάση, χειμώνα - καλοκαίρι, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνον η αρχή, αφού η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει ήδη καλέσει τους κατοίκους των νησιών, τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την οργάνωση παναιγαιακής - παννησιωτικής αγωνιστικής κινητοποίησης το δεύτερο 15ήμερο του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ