Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Προχωράει ακάθεκτη

Στη «δεύτερη φάση» σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης μπαίνει για την κυβέρνηση το ζήτημα του εργασιακού. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Π. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωση των υπερωριών. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό ήδη η κυβέρνηση το είχε θέσει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη και «Σε λίγες μέρες θα πάρουμε( σ.σ. η κυβέρνηση) την πρωτοβουλία να περάσουμε στη δεύτερη φάση αυτού του κοινωνικού διαλόγου... Ο καθένας θα προσδιορίσει τη δική του στάση...».

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είχαν αποδεχτεί να συζητήσουν το θέμα, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των επικεφαλής των αντίστοιχων οργανώσεων ώστε να καθοριστεί η «ατζέντα του διαλόγου». Αλλωστε το ζήτημα των υπερωριών και του χρόνου εργασίας από πέρυσι τον Μάη με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν θέμα υπό συζήτηση.

Αν και ο υπουργός Εργασίας θέλησε να ενδυθεί τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στέκεται στη μέση, να προωθεί διαδικασίες κοινωνικών συνθέσεων και συναινέσεων», ταυτόχρονα έκανε καθαρό ότι «οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να συμφωνηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους» πρέπει να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «θέματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας είχαν νομοθετήσει οι προηγούμενοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ» και προφανώς για την κυβέρνηση είναι η κατάλληλη βάση για να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ