Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δουλιά όποτε, όσο και όπως θέλει το κεφάλαιο!

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χτες την πρόταση οδηγίας που νομιμοποιεί την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για ανοιχτή υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου (8ωρο)

«7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» είναι η απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
«7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» είναι η απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Μία μόλις μέρα χρειάστηκε για να επιβεβαιωθεί στην πράξη η εκτίμηση του ΚΚΕ, το οποίο στην προχτεσινή απόφαση του ΠΓ σημείωνε: «Οι δηλώσεις περί μη κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και του 8ωρου είναι εκ του πονηρού. Κρύβουν ότι στο περιβάλλον της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης υπονομεύονται ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος (το 8ωρο) και οι συλλογικές συμβάσεις, ενισχύεται η ατομική σύμβαση και διαπραγμάτευση».

Χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει ώθηση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόσφατη ανασκόπηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να καθορίζουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους το χρόνο εργασίας.

Χτες το απόγευμα, με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της «πρότασης οδηγίας» σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (COM (2004) 607 τελικό), η οποία, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει: Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση χωρίς κανένα όριο στο μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, την οριστική - και τυπικά - κατάργηση του οχτάωρου, με τη δυνατότητα που δίνει στους εργοδότες να οργανώνουν αυθαίρετα το χρόνο εργασίας, την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό της ανενεργούς περιόδου του χρόνου εφημερίας ως μη εργάσιμου χρόνου. Η πρόταση της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας προωθείται για έγκριση στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 10 του Μάη.

Ενδεικτικός του τρόπου που αντιμετωπίζει η ΕΕ τις ανάγκες των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο και σταθερό ωράριο εργασίας είναι και ο ορισμός που δίνεται στον «εργάσιμο χρόνο» στο προοίμιο της πρότασης οδηγίας: «Οταν εξετάζονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία της έννοιας του "χρόνου εργασίας"», σημειώνεται στην αιτιολογική σκέψη 7Α, «ο αποφασιστικός παράγοντας είναι η απαίτηση της παρουσίας στον τόπο που καθορίζεται από τον εργοδότη και η διαθεσιμότητα στον εργοδότη προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών πάραυτα, όταν χρειάζεται»! Ο καθορισμός του χρόνου εργασίας, με άλλα λόγια, εναπόκειται στις διαθέσεις του εργοδότη, με τον εργαζόμενο να είναι ανά πάσα στιγμή σε διαθεσιμότητα να προσφέρει την εργατική του δύναμη για τις ανάγκες της κερδοφορίας της επιχείρησης!

Στο στόχαστρο αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης είναι οι νέοι, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στο μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς του νέου μοντέλου εργαζομένου - του απασχολήσιμου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασκούμενων γιατρών, τους οποίους θα χρησιμοποιούν ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης χωρίς κανένα έλεγχο του χρόνου εργασίας.

Οι «τροποποιήσεις» που έγιναν με πρόταση του σοσιαλδημοκράτη εισηγητή, Αλεχάντρο Σέρκας, είναι το αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και άλλων συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την επιβολή των τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, με βάση τις ανάγκες της αγοράς για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Με δεδομένη την αποδοχή της οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υποχρεωτική ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε την περασμένη βδομάδα να ανακοινώσει και επίσημα την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για τις αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα αποτελέσματα του «διαλόγου» καταγράφονται ήδη στην οδηγία της ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες θα «συζητήσουν» προειλημμένες αποφάσεις!

Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε στη διαμόρφωση της οδηγίας από το Δεκέμβρη ακόμα του 2004, όταν ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, συνυπέγραφε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης (6-7/12/2004). Στα συμπεράσματα γίνονταν αποδεκτές οι βασικές ρυθμίσεις της οδηγίας, ανάμεσά τους και η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση με αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, ενώ δευτερεύουσες πλευρές της οδηγίας παραπέμπονταν για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που γνωμοδότησε χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ