Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Πιο ψηλά ο πήχης των απαιτήσεων

Την αναγκαιότητα να «πατήσει» γερά το ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς ανέδειξε η χτεσινή πλούσια συζήτηση

Από τις εργασίες της χτεσινής συνδιάσκεψης
Από τις εργασίες της χτεσινής συνδιάσκεψης
Με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα, με εφόδια την πλούσια πείρα που συσσώρευσαν μετά από 6 χρόνια έντονης δράσης, την παρακαταθήκη από τους αγώνες για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των εργαζομένων του Πειραιά, αλλά και το κύρος που απέκτησαν στους κόλπους της εργατικής τάξης της πειραιώτικης περιφέρειας, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στον Πειραιά, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Οι στόχοι και τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, καθορίστηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Παμπειραϊκής Συνδιάσκεψης, που έγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη 10μελούς Γραμματείας που αποτελείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων εργασιακών χώρων και κλάδων της περιοχής.

Σημαντικό στοιχείο της συνδιάσκεψης ήταν η μαζική συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών, ορισμένοι από τους οποίους ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το ΠΑΜΕ. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε και την κατάθεση του έντονου προβληματισμού, από όλους τους ομιλητές, έθεσαν τους άξονες πάνω στους οποίους η νέα γραμματεία θα κληθεί να οργανώσει τη δράση. Εδειξαν την ανάγκη οι ταξικές δυνάμεις να συμβάλλουν αποφασιστικά για την οργάνωση της εργατικής τάξης, την ενότητά της, τη μαζικοποίηση των σωματείων και την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Την ανάγκη η δράση αυτή να συνδέεται με την αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και την ανάδειξη του ΠΑΜΕ σε αυθεντικό εκφραστή των αιτημάτων και στόχων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τις εργασίες άνοιξε παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και μέλος της προηγούμενης Γραμματείας του Μετώπου. Ο ομιλητής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και σε αυτά τα 6 χρόνια δράσης του κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς είχε και έχει απέναντί του το «μπλοκ» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ, ΠΝΟ, κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης. «Ακόμη και αυτοί που δε συσπειρώνονται στις γραμμές του - σημείωσε - ξέρουν ότι είναι ελπίδα για το μέλλον τους, ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας». Ανέφερε τους αγώνες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, στους εμποροϋπάλληλους, σε μια σειρά εργασιακούς χώρους και σημείωσε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εμπνέουν την εργατική τάξη και δείχνουν την προοπτική για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του μετώπου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τη μέγκενη του κεφαλαίου.

Την εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας παρουσίασε ο Νίκος Ξουράφης, γενικός γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, επισημαίνοντας ότι: «Φιλοδοξούμε με τις διαδικασίες και τις κατευθύνσεις μας να δώσουμε νέα ώθηση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε από καλύτερες θέσεις να συμβάλλει στην απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, στις διεκδικήσεις καλύτερων όρων ζωής των εργαζομένων, στην προώθηση του άλλου δρόμου διακυβέρνησης στη χώρα, στην πορεία του σταματήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Ν. Ξουράφης επισήμανε τις ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) που εκπροσωπούν τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και αποτελούν τις πλειοψηφίες στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Σημείωσε ότι αυτές οι πλειοψηφίες «έχουν ενσωματωθεί στη στρατηγική του κεφαλαίου, έχουν υποταχθεί στην κυρίαρχη πολιτική, υπονόμευσαν και υπονομεύουν τους αγώνες. Εχουν αναλάβει να στρώνουν το δρόμο για την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν αντικαταστήσει την ταξική πάλη με την ταξική συναίνεση και την υποταγή, διασπώντας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τη στάση τους στο ασφαλιστικό, στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν που είναι στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου και πάει λέγοντας.

«Το ΠΑΜΕ - συνέχισε - καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να οργανωθούν στα συνδικάτα και στους τόπους δουλιάς, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα». Ο προσανατολισμός, σημείωσε, που δίνει το ΠΑΜΕ είναι «αγώνας με προοπτική. Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όταν δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική - συσπείρωση και συμμαχία, για τις διεκδικήσεις βαθιών ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».

Εκ μέρους της απερχόμενης γραμματείας μίλησε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσης του επόμενου διαστήματος σημειώνοντας ότι για να δυναμώσουν οι γραμμές του ΠΑΜΕ πρέπει οι ταξικές δυνάμεις να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους στους τόπους δουλιάς, στα συνδικάτα με την ανάληψη πολύμορφων πρωτοβουλιών, με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, γραμματειών, αναδεικνύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ δεμένο με τα προβλήματα του κάθε κλάδου. Να ανοιχτεί συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο παντού από τα εργοστάσια και τα πολυκαταστήματα μέχρι τον χώρο της Υγείας και της Παιδείας, στις γυναίκες, στη νεολαία. Να γίνει χαρτογράφηση εργασιακών χώρων και κλάδων. «Αν δουλέψουμε με σχέδιο, πρόγραμμα, επιμονή και υπομονή θα χτίσουμε πιο δυνατό, πιο ισχυρό».

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τις εργασίες χαιρέτισε ο Θόδωρος Κούτρας. Τον λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι από τις γραμματείες του ΠΑΜΕ Νέων, Υγειονομικών, Εκπαιδευτικών και Μεταναστών, των συντονιστικών των ΕΒΕ, των Σωματείων στους ΟΤΑ και των συνταξιούχων. Ακολούθησαν ομιλίες συνδικαλιστών από τους χώρους των ναυτεργατών, των ναυτιλιακών υπαλλήλων, του καπνεργοστασίου ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, των Οικοδόμων και δικηγόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ