Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Στήνει διασπαστικό μηχανισμό

Συγκροτεί διασπαστική Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, που θα την έχει υπό τον έλεγχό της, ενάντια στην αγωνιστική γραμμή των πραγματικών συνταξιουχικών οργανώσεων

Τη διάσπαση και τον εγκλωβισμό του συνταξιουχικού κινήματος στις συμπληγάδες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και την υπονόμευση της ταξικής γραμμής που ακολουθεί το πραγματικό συνταξιουχικό κίνημα, μεθοδεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Με εισήγησή του προς τη Γραμματεία Συνταξιούχων της ΓΣΕΕ ο Σ. Κωλέτσης, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δρομολογεί την ίδρυση νέας διασπαστικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τη δημιουργία πρωτοβάθμιων συνταξιουχικών οργανώσεων σε όλους τους δήμους και τη συγκρότηση τριτοβάθμιας Οργάνωσης Συνταξιούχων Ελλάδας, που θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της σημερινής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Και όλα αυτά, τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει και δρα η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων, αλλά και την ώρα που αυτή η αγωνιστική δράση, σε συνεργασία με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις, αποτελεί θετικό παράδειγμα και έχει γίνει «αγκάθι στο μάτι» των κυβερνώντων και της πολιτικής τους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις προφάσεις που χρησιμοποιεί ο Σ. Κωλέτσης, για να προχωρήσουν στη συγκρότηση διασπαστικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είναι η «αποχή» της ΔΑΣ από τις γραμματείες της ΓΣΕΕ. Αναφέρει δε ότι το στήσιμο επιτροπών για το συντονισμό της δράσης των συνταξιούχων και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από τις ταξικές δυνάμεις «αποσυντονίζουν και αποδιοργανώνουν την προσπάθεια για ενιαία έκφραση του συνταξιουχικού κινήματος»...

Η προσπάθεια βέβαια αυτή δεν είναι τυχαία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να βάλουν στο χέρι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ. Το συνταξιουχικό κίνημα, που μέσα από την ευρεία συνεργασία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων κατάφερε να καλύπτει 1.300.000 συνταξιούχους και να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά του, ενοχλεί και πρέπει να «επαναπροσδιοριστεί».

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας ενσωμάτωσης του συνταξιουχικού κινήματος, στα πλαίσια του συμβιβασμένου και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι και το «διεκδικητικό πλαίσιο» της Γραμματείας Συνταξιούχων της ΓΣΕΕ, που θέλει στην ουσία να απονευρώσει το συνταξιουχικό κίνημα και να το σείρει στα τραπέζια του «διαλόγου», στον οποίο συμμετέχει η ΓΣΕΕ, ώστε να παζαρεύει όχι τι θα κερδίσει, αλλά πόσα θα χάσει.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καταγγέλλει τη διασπαστική αυτή κίνηση από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και όπως τόνισε στη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της Δ. Μαυροδόγλου: «Δε θα επιτρέψουμε το ταξικό αυτό κίνημα να γίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός σαν τη ΓΣΕΕ, που τα ξεπουλάει όλα. Σαν πρώτη απάντηση σε αυτή την ωμή παρέμβαση, η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να παλέψουν στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ