ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για την Αβάνα μετά από πρόσκληση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη διάρκεια της παραμονής στην Κούβα μέχρι τις 19 του Μάη, η αντιπροσωπεία θα έχει συζητήσεις με εκπροσώπους τμημάτων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, μαζικών οργανώσεων των εργαζομένων, Ινστιτούτων μελετών και διάφορων κρατικών φορέων επιφορτισμένων με το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κούβας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παύλος Αλέπης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε τροχιά σύγκρουσης με τους εργαζόμενους

Μήνυμα αποφασιστικότητας και αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου

Την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις κυρίως σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Κινούμενη στο «μονόδρομο» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης η κυβέρνηση δεν κρύβει τη βούλησή της για σύγκρουση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και της αυταρχικής αντιμετώπισης των αγώνων και της αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας και αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει προς τα έξω την εικόνα ότι επίκειται «εαρινή αντεπίθεση», με στόχο την ταχεία προώθηση των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις αγορών.

Από την άποψη της «σκλήρυνσης» της κυβερνητικής στάσης δε θεωρείται τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να ξεκινήσει τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν είναι μόνο τα θέματα «ασφάλειας των πολιτών» που απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και η ετοιμότητα των μηχανισμών καταστολής σε αναμενόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή επίθεση.

Εχθρικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα πονηρό κλείσιμο του ματιού στα αφεντικά, θεωρείται επίσης και η απόφαση της κυβέρνησης να μη μεταφέρει την «αργία» της 1ης Μάη. Σε επίπεδο συμβολισμών η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι απέναντι στα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά φέτος που προωθεί το «ελαστικό 8ωρο» γκρεμίζοντας δηλαδή μια μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

«Η εαρινή αντεπίθεση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί με λογική συγκρούσεων και όχι συμβιβασμών», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το πρωτοσέλιδο θέμα του «Ελεύθερου Τύπου». Κάτω από τον τίτλο «Οι 3 άξονες της αντεπίθεσης Καραμανλή», σημειώνεται: «Η εαρινή αντεπίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί την καλύτερη απάντηση και στην υπονόμευσή της που καταβάλλεται από πολλούς. Μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν βασικό στόχο». Μάλιστα, στο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ότι «το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του κυβερνητικού έργου», ενώ διαπιστώνεται ότι «ύστερα από 14 μήνες στην εξουσία, είναι φανερό ότι χρειάζονται νέες δυναμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να γίνουν οι αναγκαίες ρήξεις και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος»...

Παράλληλα, ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η απλόχερη υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στις «διαρθρωτικές αλλαγές», καθώς και η κριτική που ασκεί για... «αδράνεια» της κυβέρνησης. Η ανεπιφύλακτη στήριξη που πρόσφερε στην αντιλαϊκή επίθεση με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επισημάνθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο. Η δήλωση - απάντηση του Ρουσόπουλου ήταν μάλλον για «ξεκάρφωμα»... Η στάση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής «βάζει αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης. Εκτιμούν μάλιστα ότι «αναπόφευκτα» θα επηρεαστεί και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες θα κάνουν ό,τι μπορούν να μην τις «εκθέσουν» περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων.


Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποιούν οργανώσεις του ΚΚΕ και μαζικοί φορείς σ' όλη τη χώρα.

Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) θα τιμήσει τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών μαζί με την ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Τρίτη 10/5/2005 ώρα 7 μμ, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στα Προπύλαια.

Καλούνται οι Αντιστασιακές Οργανώσεις, οι Επαναπατρισμένοι Πολιτικοί Πρόσφυγες, οι ανάπηροι της Αντίστασης και οι Απόγονοι και Φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ να πάρουν μαζικά μέρος προσερχόμενοι στην εκδήλωση με τα τιμημένα λάβαρά τους.

Στη Λάρισα

Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 9 Μάη, στις 8 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λαμία

Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας, τιμώντας τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη και ενόψει εκδηλώσεων διαστρέβλωσης της ιστορίας και εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης», διοργανώνει τη Δευτέρα, 9 Μάη, πανεξόρμηση αντιλήθης στην πόλη της Λαμίας, για το πραγματικό νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τα μηνύματά της σήμερα.

Στα Χανιά

Εκδήλωση για την επέτειο των 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, την Πέμπτη 12 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ιγκορ Μπελοζέρτσεβ αρχιπλοίαρχος ΕΑ του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος» με τους Μανόλη Μανουσέλη και Μαριάννα Ζορμπά.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου.

Στην Κοκκινιά

Ο Δήμος Νίκαιας, η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, το σωματείο θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» και μαζικοί φορείς της πόλης, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα «60 χρόνια από τη νίκη των λαών κατά του φασισμού στις 9 Μάη 1945 στην πόλη του Βερολίνου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μάη στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) στις 8μ.μ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και του εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό αντιστασιακό τραγούδι και απαγγελίες ποιημάτων.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΕΛΛΑΔΑΣ- ΠΓΔΜ
Τιμούν τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

Η αφίσα της συνάντησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ
Η αφίσα της συνάντησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ
Κοινή εκδήλωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνεται την Κυριακή 22 Μάη, στις 11 το πρωί, στις Πρέσπες. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που θα γίνει στους Ψαράδες στις Πρέσπες, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους εκπροσώπους των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας. Αμέσως μετά οι αντιπροσωπείες των ΚΚ και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα μεταβούν στη Φλώρινα, όπου θα γίνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ