ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διάθεση συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Δημ. Χριστόφιας: Η επίσκεψη της Λ. Κένεντι δεν είναι για το θεαθήναι...

Την προθυμία της να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη νέα της «πρωτοβουλία» για το Κυπριακό, άφησε σαφώς να διαφανεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η βούληση της κυβέρνησης εκφράστηκε με αφορμή την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Λόρας Κένεντι, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μάλλον θα συμπορευτεί στην άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία ώστε να αποδεχτεί την «πρωτοβουλία» της Ουάσιγκτον.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θετική στις υποδείξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να ασκήσει πιέσεις στον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ώστε να στείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιθυμεί στη σημερινή συγκυρία η κυπριακή κυβέρνηση, επειδή εκτιμά ότι αδυνατίζει τη διαπραγματευτική δύναμή της.

Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι υποβαθμίζει τάχα την επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου, παραπέμποντάς τη στον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Γεννηματά, ωστόσο μετά τη συνάντηση εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αποτυπώνεται με σαφήνεια η διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αφού αναφέρεται πως στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το βάρος πέφτει στο Κυπριακό, όπου «έγινε ανασκόπηση και των τελευταίων εξελίξεων». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά με τρόπο «φιλικό» προς τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Λ. Κένεντι χαρακτήρισε θετική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν είναι άσχετη με το επικείμενο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο. «Η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ, του σχεδίου Ανάν και συμβατή με τις αρχές της ΕΕ, συνιστά πρώτιστο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, οφείλει να έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά, τόσον ως προς το διαδικαστικό πλαίσιό της, όσον και ως προς το ουσιαστικό της περιεχόμενο». Τελικός στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να είναι λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα κριθεί, εν συνεχεία, σε χωριστά δημοψηφίσματα, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι διαπιστώθηκε «το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η Λ. Κένεντι κινείται στο πλαίσιο συγκεκριμένου αμερικανικού σχεδίου, κατέδειξε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επίσκεψη στην Κύπρο της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε πως, όταν οι Αμερικανοί κινούνται, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να είναι «ένα από τα ίδια» και σημείωσε ότι «δεν τη στέλνουν την κ. Κένεντι στην περιοχή για το θεαθήναι, αλλά κάτι έχουν κατά νουν»...

Επιπλέον χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις περιουσίες ως μία από τις πιο λεπτές και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν ικανοποιούν τον κυπριακό λαό και καλώντας ταυτοχρόνως όλους - και κυρίως την τουρκοκυπριακή ηγεσία - να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Λ. Κένεντι, ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης της Κύπρου και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποστείλει στον Κόφι Ανάν τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου του, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει ότι πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών ώστε να οδηγηθούν σε επιτυχία.

  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Τουιγκάν, θα βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο προκειμένου να συμμετάσχει στον τριακοστό γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί αύριο. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Απόλυτη συμμόρφωση στην ευρωνομιμότητα

Την απόλυτη συμμόρφωσή της προς την «ευρωνομιμότητα» και τα κελεύσματα της Κομισιόν θα δηλώνει με κάθε επισημότητα η κυβέρνηση στην απαντητική επιστολή που θα στείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Στην επιστολή που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιθανότητα αύριο, θα εκφράζεται η βούληση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί μέχρι κεραίας στο «κοινοτικό δίκαιο», συμμορφούμενη πλήρως στις αξιώσεις της Κομισιόν. Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη αφ' ενός να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και αφ' ετέρου να φτιάξει ένα νέο νόμο περί «βασικού μετόχου», ο οποίος θα είναι «κακέκτυπο» του ισχύοντος, αφού θα αφαιρεθούν όλες οι ενοχλητικές και «αντικοινοτικές» διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν το ποσοστό του «βασικού μετόχου», την ονομαστικοποίηση των μετοχών κ.ά.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με την οποία θα δίνεται παράταση εφαρμογής του νόμου τουλάχιστον για ένα τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να καταρτιστεί ο νέος νόμος.

Μετά τα παραπάνω, είναι αστεία η «επικοινωνιακή» προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι τάχα υπερασπίζεται το Ελληνικό Σύνταγμα και τη διαφάνεια. Το μόνο που καταφέρνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να αυτογελοιοποιούνται... Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής στην «αιτιολογημένη γνώμη» της Κομισιόν για το θέμα του «βασικού μετόχου».

«Για το θέμα του "βασικού μετόχου", το έχουμε πει, το ξαναλέω: έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, σύμφωνα με την οποία και το Σύνταγμά μας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και θα εξευρεθεί ο κοινός τόπος», δήλωσε ανερυθρίαστα ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως εκφραστής της «σκληρής γραμμής»... Στη συνέχεια επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι με τη στάση της κυβέρνησης και «η διαφάνεια θα επικρατήσει και δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ». Επιχειρώντας ανεπιτυχώς έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, επιχείρησε να μεταθέσει την προσοχή στο «μεγάλο ζήτημα», όπως το αποκάλεσε, ότι δηλαδή «η χώρα απειλείται με πάγωμα πληρωμών και επιστροφές πόρων για κακοτεχνίες, ατασθαλίες και κακές αναθέσεις έργων για την περίοδο 2001-2003, που είχαν συγχρηματοδοτηθεί από την Κοινότητα».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα διευκρινιστική επιστολή που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση από το γραφείο του επιτρόπου Μακ Κρίβι, στην οποία επισημαίνεται πως η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταρτιστεί ο νέος νόμος στο πλαίσιο πάντα της προκαθορισμένης προθεσμίας.

ΑΙΓΑΙΟ
Ρεκόρ παραβιάσεων

Ρεκόρ σημείωσαν οι τουρκικές προκλήσεις χτες σε όλο το μήκος και το πλάτος του Αιγαίου, καθώς έφθασαν τα 60 τα τουρκικά αεροσκάφη που μπήκαν παράνομα στο ελληνικό FIR και παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Συγκεκριμένα, 19 σχηματισμοί και 4 μεμονωμένα αεροσκάφη, από 40 αεροσκάφη τύπου «F-16», 16 τύπου «F-4» («Φάντομ») και 4 ελικόπτερα «Σινούκ» («CH 235»), σε 31 περιπτώσεις προκάλεσαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και σε 16 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα 8 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν 3 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες). Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

ΠΑΣΟΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο,τι πουν οι Αμερικανοί

Θα «ήταν ευχή να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό, κάτω από την «ομπρέλα» του ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του ΓΓ του, δήλωσε χτες ο Χρ. Παπουτσής μετά τη συνάντησή του με την αναπληρωτή βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έδωσε εκ νέου τα διαπιστευτήρια του κόμματος του στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να στηρίζει τα σχέδια των ΗΠΑ για την... επίλυση του Κυπριακό, όπως ακριβώς έκανε και την περίοδο του δημοψηφίσματος στην Κύπρο που άσκησε όλες του τις πιέσεις προκειμένου ο κυπριακός λαός να αποδεχτεί το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρ. Παπουτσής διαβεβαίωσε τη Λ. Κένεντι ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και από τη θέση της αντιπολίτευσης για «να ενθαρρύνει πρώτα απ' όλα την ελληνική κυβέρνηση να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική», αλλά «και τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας λύσης»... Μάλιστα την ενημέρωσε ότι «σ' αυτήν την κατεύθυνση, μια αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Κύπρο», μέσα στο Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ