ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εγκρίθηκε η μελέτη, λείπει το χρήμα

Το Παλάτι του Μαγίστρου στη Ρόδο
Το Παλάτι του Μαγίστρου στη Ρόδο
Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, πολύ κοντά στα ενετικά τείχη της πόλης και πιο συγκεκριμένα βόρεια του προμαχώνα Μαρτινέγκο και αν υπάρξει ομαλή εξέλιξη στη χρηματοδότηση του έργου, τότε η μελέτη - που «μετρά» πολλά χρόνια και τέθηκε στο ΚΑΣ επικαιροποιημένη - θα υλοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει περάσει από πολλά «κύματα», με πλέον πρόσφατο την ...«παρεξήγηση» μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του υπουργείου Πολιτισμού, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση. Σε επιστολή που είχε στείλει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, στον δήμαρχο της πόλης, Γ. Κουράκη, η «παρεξήγηση» όσον αφορά στη χρηματοδότηση των 17 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Γ΄ ΚΠΣ φαίνεται πως «λύθηκε», αφού ο υφυπουργός έγραφε πως «ουδέποτε μέχρι σήμερα τέθηκε εν αμφιβόλω».

Ζήτημα υπάρχει, ωστόσο, με το υπόλοιπο ποσό, μέχρι να συμπληρωθούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προϋπολογίζονταν ως συνολικό κόστος τον Ιούλιο του 2003, οπότε και εντάχθηκε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ. Κατά τον υφυπουργό, «τότε, ο Δήμος είχε δηλώσει στο Τεχνικό Δελτίο του έργου ότι θα καλύψει τη διαφορά με δικούς του πόρους». Και προσέθετε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανόν ο Δήμος να έχει δυσκολίες για την εξεύρεση των χρημάτων, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα υπό τις παρούσες συνθήκες να καλύψει το επιπλέον ποσόν. Αν οι συνθήκες βελτιωθούν στο μέλλον, θα επανέλθουμε. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου, διότι ήδη βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος και το έργο παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση».

Το θέμα είναι να μην «προστρέξει» η δημοτική αρχή σε ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που θα σημάνει την ουσιαστική «ιδιωτικοποίηση» του απαραίτητου για την πόλη συγκεκριμένου έργου, αλλά και να κρατήσει ο δήμος, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, τη διαχείριση του Κέντρου και να μην το αναθέσει σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Κατά τ' άλλα, επανήλθε στο ΚΑΣ το ...«φάντασμα» των παραχωρήσεων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στο οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ διαχειρίζεται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, εξακολουθώντας να αποφεύγει μια συγκεκριμένη και οριστική προσέγγιση στο θέμα. Προς το παρόν, το ΚΑΣ διαχειρίζεται αυτά τα θέματα «κατά περίπτωση», μέθοδος που αφήνει πολλά και μεγάλα κενά για ερμηνείες.

Ετσι, στο αίτημα μιας γυναικείας οργάνωσης, υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Πορεία Γυναικών», να της παραχωρηθεί το ωδείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης στις 12/5 για εκδήλωση, υπερίσχυσε η άποψη του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και προέδρου του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλου, να δοθεί άδεια χρήσης του χώρου για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης και όχι για το πολιτικό (ομιλίες, πανό, συνθήματα).

Λίγο αργότερα το ΚΑΣ ενέκρινε την παραχώρηση του αιθρίου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο στην εταιρία «Frei S.A. Travel Congress» για τη διοργάνωση... συνεδρίου αεροναυπηγικής (ουσιαστικά για δεξίωση μετά κλασικής μουσικής) και την αίθουσα του χορού του ίδιου μνημείου για εκδήλωση των... νοσοκόμων του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Μάλτας (με αντίτιμο 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα, ως τέλος υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων).

Νέες παραστάσεις

Σκηνή από την παράσταση «Golfω!»
Σκηνή από την παράσταση «Golfω!»
«Golfω!Realoded», είναι η τρίτη κατά σειρά παρουσίαση-σχεδίασμα της διασκευής του έργου του Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Γκόλφω», που ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Χοροροές» από την εταιρεία θεάτρου «Χώρος». Με μάσκες και αισθητικές επιρροές από το ιαπωνικό κόμικς και το κινούμενο σχέδιο, παρουσιάζεται από την ομάδα το γνωστό κωμειδύλλιο, ενώ παράλληλα στο φουαγέ του θεάτρου θα παρουσιάζεται έκθεση κόμικς με το στόρι της παράστασης. Η σκηνοθεσία και επιμέλεια κίνησης είναι του Σίμου Κακάλα, τα σκηνικά-κοστούμια-μάσκες του Γιάννη Κατρανίτσα, η μουσική του Γιώργου Αποστολάκη, το Βίντεο αρτ του Χρήστου Καλού. Παίζουν: Ελενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης, Γιάννης Τσιακμάκης, Σίμος Κακάλας, Ανδρέας Βουτσινάς.

  • Στη σκηνή «Πρώτες ύλες» παρουσιάζεται το έργο «Death Valley Junction» του Αλμπερτ Οστερμάγερ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, σκηνικά Μαρίας Κονομή και κοστούμια Γιάννη Μετζικόφ.
  • Η ομάδα «Artos + Theama» παρουσιάζει το έργο της Ιωάννας Μανούσακα «Τέλος;» μέχρι τις 29 Μαΐου, στο θέατρο «Φούρνος». Παίζουν ο Θοδωρής Πολυζώνης και η Λίνα Πρίντζου, ενώ συμμετέχει πενταμελές συγκρότημα με μουσική και τραγούδια. Η σκηνοθεσία είναι της Ιωάννας Μανούσακα, η μουσική του Βασίλη Βασιλάτου, τα σκηνικά-κοστούμια της Σοφίας Ζούμπερη.
Στο «Συρμό» με τραγούδια

Ο Γιάννης Χαρούλης, ο νέος καλλιτέχνης, ο οποίος ξεχώρισε ερμηνεύοντας συγκλονιστικά ριζίτικα και άλλα αθάνατα τραγούδια, προσφέρει ένα μελωδικό διήμερο, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Αυτοδίδακτος στο λαούτο, αλλά με βαθιά γνώση της μουσικής κληρονομιάς της γενέτειράς του Κρήτης, καταθέτει ξεχωριστές ερμηνείες της παραδοσιακής μουσικής και έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Ο πρώτος του δίσκος, σε μουσική Μιχάλη Νικολούδη, τιτλοφορείται «Γύρω μου και εντός».

Κοινό στοιχείο στην προσέγγιση του μουσικού υλικού, παλαιότερου ή νεότερου, είναι τα πλούσια ηχοχρώματα και η καθαρότητα της φωνής του. Φωνή, που πρωτακούσαμε πριν λίγα χρόνια να ερμηνεύει τραγούδια του Ξυλούρη (στο αφιέρωμα του «Δίφωνου», στο Λυκαβηττό) και μας συντρόφευσε με τις εμφανίσεις του την περασμένη περίοδο. Ξεκινώντας από το «Συρμό» με σειρά εμφανίσεων τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη, ο τραγουδιστής συστήθηκε ουσιαστικά στο νεανικό αθηναϊκό ακροατήριο, που γέμιζε κάθε βράδυ το μουσικό στέκι του Μεταξουργείου. Ακολούθησαν εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε ο κύκλος εμφανίσεών του τον περασμένο Φλεβάρη με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Η συνεργασία τους σφραγίστηκε με μια «sold out» συναυλία στη Νομική Σχολή Αθήνας, στις αρχές Απρίλη.

Με το διήμερο του Γ. Χαρούλη ο «Συρμός» ολοκληρώνει τα φετινά μουσικά του δρομολόγια. Το ραντεβού του με τους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού θα το ανανεώσει τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Λυρικός «Κουρέας»

Η περίφημη κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» ανεβαίνει από σήμερα, στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για αριστούργημα, που συνθετικά ολοκληρώθηκε σε διάστημα 24 ημερών, από τον 24χρονο τότε Ροσίνι. Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλισάφη, σκηνοθεσία Θέμη Σερμιέ, σκηνικά - κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα. Ερμηνεύουν: Αρης Αργύρης - Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Κορωναίος - Νίκος Στεφάνου, Βασιλική Καραγιάννη - Ειρήνη Καράγιαννη, Μαρτσέλο Λίπι - Δημήτρης Κασιούμης, Δημήτρης Καβράκος - Κωνσταντίνος Σφυρής, Διονύσης Σούρμπης - Μαρία Μαρκέτου - Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη κ.ά. Παραστάσεις θα δοθούν, επίσης, στις 7, 8, 10, 11, 14, 15/5.

Θεατρο-μελισμένη ποίηση

«Τα κόκκινα και τα μαύρα του έρωτα» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει η Πειραματική Θεατρική Σκηνή του Δήμου Περιστερίου (Τμήμα Α'), στο θέατρο «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Παλαμά, Περιστέρι), από σήμερα μέχρι την Κυριακή. Η επιμέλεια - σκηνοθεσία είναι των Ανδρέα Βαρούχα - Κώστα Νταλιάνη. Πρόκειται για ένα δίωρο ταξίδι στη μαγεία της ποίησης, μια συνάντηση συναισθημάτων και εννοιών, μια συνάντηση με τους μεγάλους Ελληνες και ξένους ποιητές, από τον Ησίοδο, μέχρι τους Ρίτσο, Καβάφη, Λειβαδίτη, Σεφέρη, Ελύτη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη, Ουράνη, Μυρτιώτισσα, Κωσταβάρα, Νερούντα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Πελερέν, Μαγιακόφσκι, Πρεβέρ, αλλά και δημοτική ποίηση, με τους Δ. Κούνδουρο, Κ. Νταλιάνη, Εβ. Παπασπύρου. Οι φωτισμοί είναι του Κώστα Νταλιάνη, η μουσική επιμέλεια και η δραματουργική ανάλυση του Γιάννη Νταλιάνη, τα σκηνικά - κοστούμια της Μαρίας Δημητριάδη, η ζωγραφική του Στράτου Σαραντίδη και οι χορογραφίες της Σοφίας Μάντη. Στο τραγούδι ο Νίκος Δημητράτος και στο βιολί ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η θεατρική ομάδα της ΑΣΟΕΕ παρουσιάζει το έργο του Μάρτιν Κριμπ «Στην εξοχή». Πρόκειται για κοινωνική προσέγγιση της τάσης του σύγχρονου αστού να αποδρά προς την εξοχή, κουβαλώντας μέσα του τις νευρώσεις της πόλης. Θα πραγματοποιηθούν 8 παραστάσεις στο νέο πειραματικό χώρο της ομάδας (Δεριγνύ 1 και Μαυρομματαίων), 8-12/5 και 14-16/5. Εναρξη 9.30 μ.μ. Κρατήσεις θέσεων: 210.8203.757. Διάρκεια 80'. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ