ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Στο δρόμο του αγώνα

Από το Σκοπευτήριο Καισαριανής στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Με τον Εργατικό Αγώνα Δρόμου, που γίνεται αύριο Κυριακή, ανοίγει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να βρίσκονται αύριο, στις 11 το πρωί, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, για να υποδεχτούν τους δρομείς που θα συμμετέχουν στον Αγώνα Δρόμου.

Οι εργαζόμενοι και οι αθλητές που θα πάρουν μέρος θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο θυσίας των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944. Ο Αγώνας Δρόμου θα ξεκινήσει με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Σκοπευτηρίου από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11 το πρωί, από τη συμβολή των οδών Ηρώων Σκοπευτηρίου και Εφέσου. Η διαδρομή (μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων) που θα ακολουθήσουν οι δρομείς είναι: Υμηττού - Ευτυχίδου - Ερατοσθένους - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Βασιλίσσης Ολγας.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Μαζικά και δυναμικά στις συγκεντρώσεις

Το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα απευθύνουν στους εργαζόμενους των κλάδων τους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 11 του Μάη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «η εργατική τάξη της χώρας μας υποδέχεται την Εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες έντονης αντεργατικής επίθεσης» από εργοδοσία, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνυπεύθυνες για αυτή την κατάσταση, τονίζει, είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Καταλήγει, λέγοντας ότι το ΔΣ της Ομοσπονδία καλεί όλους τους λογιστές και τις λογίστριες να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στις ταξικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Η 11 Μάη είναι μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όλοι οι εργαζόμενοι στο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά με τη μαζική συμμετοχή τους και στην απεργία, αλλά και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά πρέπει να δώσουν απάντηση» ότι η αντεργατική επίθεση δε θα περάσει, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Σε ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις από το χώρο της Υγείας καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Μαζί με το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της αντίστασης, της ταξικής πάλης, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όφελος των συμφερόντων της τάξης μας».

Κορυφώνονται οι εξορμήσεις

Τις επόμενες μέρες, οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας εξορμούν, στους παρακάτω, μεταξύ άλλων, χώρους:

Σήμερα Σάββατο:

Στο «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια.

Τη Δευτέρα 9/5:

Στη «Σόφτεξ» στο Μεγάλο Πεύκο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Αγροτική Τράπεζα, στο Νομισματοκοπείο, στους ΧΥΤΑ - ΕΣΔΚΝΑ - ΣΜΑ Σχιστού, στην οδοποιία του Δ. Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στους εργαζόμενους των ΟΤΑ του Βύρωνα και της Καισαριανής, στις επιχειρήσεις «Αϊμπλ», «Ωμέγα», «Κορακίδης», «Γκριότικ», «Μαλέρος», «Φίντεξπορτ» και «Μάκρο».

Την Τρίτη 10/5:

Στη «Βιοχαρτική» στον Ασπρόπυργο, στα λιθογραφεία «Δαβερόνας», «Γραφιτυπ», «Πανόπουλος» στο Περιστέρι, στο Ραδιομέγαρο της ΝΕΤ, στο Ηλεκτρολογικό του Δήμου Αθήνας, στην Αγροτική και σε ΧΥΤΑ - ΕΣΔΚΝΑ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΒΕ
Μαζί με την εργατική τάξη

Κάλεσμα της παράταξης για συμμετοχή των ΕΒΕ στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και ένταση των κοινών αγώνων

Μαζικό κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους για συγκροτημένη συμμετοχή «στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει ανυποχώρητα και αγωνιστικά η εργατική τάξη, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», στις 11 του Μάη, απευθύνει η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), χαιρετίζοντας την εργατική Πρωτομαγιά. «Η κοινή δράση -τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ- η κοινωνική συμμαχία αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων ΕΒΕ και εργαζομένων, πηγάζει από την αναγκαιότητα συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου».

Το κάλεσμα της παράταξης έρχεται σε μια περίοδο με πρόσφατη την εμπειρία της συνδυασμένης αγωνιστικής απάντησης στην κυβερνητική επίθεση, με τις σημαντικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση του οποίου βρίσκει αντίθετους τόσο τους εργαζόμενους όσο και τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ. Στη συγκεκριμένη φάση, με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να μιλούν -κάτω από την πίεση της βάσης- για κινητοποιήσεις, αλλά να προσπαθούν να μην εκφραστεί έμπρακτα η εναντίωση στην ασκούμενη πολιτική, η δύναμη του ΠΑΜΕ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που το στηρίζουν, μπορεί -και θα- λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ενδυνάμωση του κοινού αιτήματος μείωσης του ωραρίου.

«Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, δίνουν δύναμη και αισιοδοξία, είναι η ελπίδα του λαού για μια καλύτερη ζωή», επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ και προσθέτει ότι «η επιδρομή στην αγορά, των μονοπωλιακών ομίλων για περισσότερα κέρδη συνθλίβει τους ΕΒΕ, τους οδηγεί στο περιθώριο, εντείνει την εκμετάλλευση στους εργαζόμενους, καταπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση, μετά τα φορολογικά και χρηματοδοτικά προνόμια που προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ετοιμάζει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και με τη σφραγίδα της ΕΕ εξαπολύει νέα επίθεση, με στόχο τα ασφαλιστικά - κοινωνικά δικαιώματα, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας».

Ταυτόχρονα, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί στην απομόνωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών «της συναίνεσης και της υποταγής», στην οικοδόμηση του αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ανάπτυξη κοινών αγώνων με τους εργατοϋπαλλήλους. Παράλληλα στηρίζει τα κοινά αιτήματα για: Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα. Ωράριο μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο, κατάργηση της ΚΥΑ 1162/97, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Το μήνυμα της απεργίας φτάνει παντού

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Ηδη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των κατά τόπους Γραμματειών του ΠΑΜΕ, μια σειρά χώροι δουλιάς έχουν «καλυφθεί» και από σήμερα μέχρι και την Τρίτη αναμένεται το μήνυμα της απεργίας να έχει φτάσει παντού.

Στην Πάτρα, μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν σε εργοστάσια Μετάλλου, στον ΟΣΕ, καθώς και σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ - μάρκετ ενώ τα σωματεία των εργαζομένων που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία, μέχρι στιγμής, είναι τα ακόλουθα: Οικοδόμων Πάτρας, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, Πλεκτηρίων, Μετάλλου, «Φριγκοκλάς».

Στην Καλαμάτα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν σε σούπερ - μάρκετ και εμπορικά καταστήματα και στην Κόρινθο στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» και στο εργοστάσιο της «Φούλγκορ», η εργοδοσία της οποίας απέλυσε 5 εργαζόμενους από τμήμα το οποίο έκρινε πως «δεν ήταν ανταγωνιστικό».

Στην Τρίπολη οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, στον Πύργο, στο ξενοδοχείο «Ρόμπινσον» και στην κλωστοϋφαντουργία «Σούλης» στο Βαρθολομιό, στο Αργος σε εργοστάσια χάρτου και παρασκευής ζυμαρικών ειδών, στη Σπάρτη, σε σούπερ - μάρκετ και εμπορικά καταστήματα.

Επίσης, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο περιόδευσαν σε ξενοδοχεία στο Αργοστόλι και στο Βασιλικό αντίστοιχα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
«Ποδαρικό» στους αγώνες

«Ποδαρικό» στους ταξικούς αγώνες κάνει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά. Το ραντεβού των τεχνικών, δημοσιογράφων και υπαλλήλων στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχει οριστεί στις 9.30 π.μ. μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ