ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα τους

Η κυβέρνηση της ΝΔ, φιλοδοξώντας να ολοκληρώσει το ξεπούλημα, επαναφέρει εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα του τύπου «αν η "Ολυμπιακή" δεν πουληθεί θα κλείσει», που είχαν διατυπωθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ασαφής η θέση του ΣΥΝ

Από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Την ξεκάθαρη θέση «οι αερομεταφορές να ανήκουν σε δημόσιο φορέα, με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», προβάλλει το ΚΚΕ ως τη μόνη και συμφέρουσα λύση για την «Ολυμπιακή» και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησαν την εταιρία στη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «απάντηση των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες είναι η συγκρότηση συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» (Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε διπλανή στήλη). Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει πως φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ ...πατάει σε δύο βάρκες.

Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση το ΚΚΕ

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην «Ολυμπιακή» και τη νέα κινδυνολογική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο, αν δεν τελεσφορήσει ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του ομίλου, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.

Μέσω της μεθόδευσης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επιχειρείται ο πλήρης στραγγαλισμός και η απαξίωσή της για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών, η παραπέρα διευκόλυνση της εξαγοράς της με ακόμα πιο δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνολικά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησαν την κατάσταση στο σημερινό επίπεδο, καθώς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Τους καλεί να αγωνιστούν για τη μόνη συμφέρουσα λύση: Οι αερομεταφορές να ανήκουν σε δημόσιο φορέα, με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Απάντηση των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες είναι η συγκρότηση συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στην ίδια ρότα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη βιασύνη της να ξεμπερδεύει με την «Ολυμπιακή» η κυβέρνηση δε διστάζει να αξιοποιεί σχεδόν τα ίδια, διάτρητα επιχειρήματα που πρόβαλλαν και τα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οπως κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δήλωναν δημόσια πως «αν η "Ολυμπιακή" δεν πουληθεί θα κλείσει» (!) έτσι και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, με προχτεσινές του δηλώσεις «φούντωσε» τα κινδυνολογικά σενάρια περί «εκκαθάρισης» της εταιρίας σε περίπτωση που αποβεί άκαρπος ο πέμπτος κατά σειρά διαγωνισμός για το ξεπούλημα της εταιρίας και των κερδοφόρων δραστηριοτήτων.

Οι δηλώσεις έγιναν σκόπιμα έπειτα από συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΟΣΠΑ) και των πρωτοβάθμιων σωματείων, ακριβώς για να προετοιμάσουν το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο, αλλά και για να μετρηθούν αντιδράσεις. Και θα πρέπει να έμεινε ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις ...αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Η μεν συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) εγκάλεσε τον υπουργό επειδή δεν είχε το θάρρος να δηλώσει ενώπιόν της τα περί «εκκαθάρισης», το δε ΠΑΣΟΚ έμεινε με την απορία, αν μετά τη δήλωση του Μ. Λιάπη υφίσταται διαγωνισμός!

ΣΥΝ: Ναι μεν, αλλά...

Ο ΣΥΝ, με χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του, Αλ. Αλαβάνου, αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «πρωτοφανή σύμπνοια στη δογματική και διλημματική πολιτική "η ΟΑ ή θα πουληθεί ή θα κλείσει"», έσπευσε να καλέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα σε «πλατύ δημοκρατικό εθνικό διάλογο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ΟΑ και όλων των θυγατρικών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλ. Αλαβάνος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, λέγοντας επί λέξει: «Εάν από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διατυπωθεί η άποψη ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και ότι θα παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, από την πλευρά μου θα ήμουν διατεθειμένος άμεσα να συναντηθώ μαζί του για κοινές δράσεις που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε αυτό τον τομέα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τελικά ο ΣΥΝ είναι υπέρ της δημόσιας και ενιαίας ΟΑ, όπως είχε αναφέρει λίγο πριν στην ομιλία του ο Σ. Μαντζουράνης (μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ), ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε ως εξής: «Η τοποθέτησή μου είναι για δημόσια κερδοφόρα ΟΑ. Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι η ΟΑ μπορεί και πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα». Σε άλλη ερώτηση εάν στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ΟΑ, που προτείνει ο ΣΥΝ, μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες, απάντησε: «Εμείς θέλουμε η ΟΑ να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Από κει και πέρα οι δυνατότητες της έκφρασης αυτού του δημόσιου χαρακτήρα, των επιμέρους πολιτικών που θα ασκήσει η δημόσια "Ολυμπιακή", είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσει κανείς με τους ίδιους τους φορείς των εργαζομένων, προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της δημόσιας "Ολυμπιακής"». Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την ΕΕ, η οποία «έχει καταντήσει θυγατρική του κεφαλαίου» και με την πολιτική των «ελεύθερων ουρανών» στόχο έχει την επικράτηση 2-3 αερομεταφορέων στην Ευρώπη. Είναι πασίδηλο ότι η θέση του ΣΥΝ πως η ΟΑ μέσα σ' αυτό το περιβάλλον μπορεί να είναι και δημόσια και κερδοφόρα και ανταγωνιστική, είναι, τουλάχιστον, ουτοπία.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Αερομεταφορών (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΠΑ και να αναλάβουν άμεσα δράση, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, με στόχο να αξιώσουν αγωνιστικά όλοι μαζί να σταματήσει το ξεπούλημα της ΟΑ και των κερδοφόρων θυγατρικών του ομίλου.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις για τις πρώτες τάξεις

Ακριβότερα από 3,5% μέχρι και 12%, θα είναι τα δίδακτρα από τη νέα σχολική χρονιά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και την επόμενη σχολική χρονιά οι γονείς που θα επιλέξουν κάποιο από τα ιδιωτικά σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών τους, αφού οι ανατιμήσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν οι σχολάρχες φτάνουν μέχρι και... 12%. Αυτό προκύπτει και από τους επίσημους τιμοκαταλόγους με τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Ας σημειωθεί ότι τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι «απελευθερωμένα», δηλαδή, διαμορφώνονται στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτα από τους σχολάρχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων επέβαλαν αυξήσεις στις πρώτες τάξεις σε σχέση με τα περσινά δίδακτρα γύρω στο 7%-9%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν αυξήσεις πάνω από 12%.

Οσο για τις υπόλοιπες τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, για τις οποίες ισχύει ο μαθηματικός τύπος, που καθιέρωσε πέρσι το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες το ακριβές ποσοστό της υποχρεωτικά ανώτατης αύξησης των διδάκτρων. Πάντως, με βάση το ποσοστό της αύξησης στους μισθούς των εκπαιδευτικών, που αποτελεί μία από τις παραμέτρους για τον υπολογισμό του ποσοστού της αύξησης, εφόσον ληφθεί υπόψη η ονομαστική αύξηση του 3,5%, εκτιμάται ότι και το ποσοστό της αύξησης στα δίδακτρα θα κινείται γύρω στο 3,2%.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τη διεύθυνση www.gge.gr της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντος

Την απόσυρση από την ελληνική αγορά του σπρέι κόρνα «FISA TROMBA AVVISATORE A GAS SPORT & SOUND FISA», αποφάσισε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Με σχετική απόφαση του υπουργού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του προϊόντος «προειδοποιητής με αέριο σε συσκευή αερολύματος» (σπρέι κόρνα) «FISA TROMBA AVVISATORE A GAS SPORT & SOUND FISA» σε μεταλλικό δοχείο 250 ml, προέλευσης Ιταλίας, γιατί από εργαστηριακό έλεγχο δείγματος βρέθηκε ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Με την ίδια απόφαση καλείται η εταιρία που εισάγει το προϊόν αυτό, καθώς και όποια άλλη το κατασκευάζει ή το διαθέτει στην ελληνική αγορά, να το αποσύρει με δική της μέριμνα και δαπάνη και να δηλώσει εντός δέκα μερών στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τον ακριβή αριθμό των συσκευών που αποσύρθηκαν και το χώρο αποθήκευσής τους ή τη χώρα εξαγωγής τους εκτός ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ