ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
«Χρυσός» νοθευμένος με ουσίες

Μόνο η προπόνηση φαίνεται να μην αρκεί για τον Καναβάρο (σε πρώτο πλάνο) και τους συμπαίκτες του...

Sportidea

Μόνο η προπόνηση φαίνεται να μην αρκεί για τον Καναβάρο (σε πρώτο πλάνο) και τους συμπαίκτες του...
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το ιταλικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το λεγόμενο «Καμπιονάτο», μεσουρανούσε, από πλευράς ενδιαφέροντος, σε όλη την Ευρώπη. Συγκεντρώνοντας στις τάξεις του μια πλειάδα εγχώριων και διεθνών ποδοσφαιριστών, οι αγώνες της ποδοσφαιρικής Ιταλίας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ακόμα και στις διεθνείς διοργανώσεις, οι ιταλικές ομάδες αποτελούσαν το φόβητρο και ήταν εκ των προτέρων φαβορί για την κατάκτηση κάποιου τροπαίου.

Και φυσικά αφού μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο όλα αυτά δεν έρχονταν... μόνα τους. Το χρήμα έρεε άφθονο με τις μεταγραφές να αγγίζουν ποσά ρεκόρ για την εποχή όπως π.χ. η μετακόμιση του Λεντίνι από την Τορίνο στη Μίλαν. Το ίδιο συνέβαινε και σε επίπεδο χορηγών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διαφημίσεων όπου παρέα με τους μάνατζερ είχαν στήσει το δικό τους γαϊτανάκι του κέρδους. Ομως ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός... Πολύ περισσότερο δε όταν αυτό που λάμπει έχει να κάνει με το κέρδος των λίγων. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, φαίνεται πως και τα αναβολικά έρεαν άφθονα στον «μαγικό κόσμο» του ιταλικού ποδοσφαίρου.

«Σέντρα» στην ντόπα

Η αρχή έγινε πριν τέσσερα χρόνια με το σκάνδαλο ότι οι παίκτες της Γιουβέντους που κυριάρχησε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του '90, έκαναν χρήση αναβολικών. Μετά από έρευνες τουλάχιστον δυο ετών, πρώην παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας του Τορίνο, κλήθηκαν να καταθέσουν. Οι μαρτυρίες όπως του Γάλλου διεθνή Ζινεντίν Ζιντάν ότι οι γιατροί της ομάδας, τους έδιναν αναβολικές ουσίες έκαναν αίσθηση πριν από ένα χρόνο περίπου. Σήμερα όσον αφορά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, τα πράγματα δείχνουν να κουκουλώνονται με τον γιατρό της ομάδας να πληρώνει το μάρμαρο. Μόνο που όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι να το κρύψουν, το σίγουρο είναι ότι η «Γιούβε» δεν ήταν ειδική περίπτωση αλλά μάλλον μόνο μία από μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Ιταλία παρακολούθησε σε εκπομπή του ΡΑΪ ΝΤΟΥΕ όπου προβλήθηκε βίντεο - ντοκουμέντο, τους παίκτες της Πάρμα την περίοδο 1999 να λαμβάνουν ενδοφλέβια ένεση με την ουσία «Neoton», η οποία μπορεί βέβαια να μην ανήκει στις απαγορευμένες, αλλά βοηθά στην αύξηση της μυικής μάζας και της εκρηκτικότητας, λίγο πριν το τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ της Πάρμα και της Μαρσέιγ. Πρωταγωνιστής του βίντεο ήταν ο νυν παίκτης της Γιουβέντους Φάμπιο Καναβάρο ενώ την επομένη και οι δηλώσεις του τότε συμπαίκτη του (νυν της Ιντερ) Σεμπαστιάν Βερόν ότι και αυτός έπαιρνε την ουσία για να ανταπεξέλθει στο βαρύ πρόγραμμα... ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Και μπορεί ο δικηγόρος του Καναβάρο να προσπάθησε να θολώσει τα νερά τονίζοντας ότι η «Neoton» δεν ανήκει στις απαγορευμένες ουσίες όμως δε φαίνεται να πείθεται κανένας πλέον.

«Καταψυγμένες... έρευνες»

Η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη. Η ανάγκη για περισσότερο κέρδος πράγμα που σημαίνει αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, έχει ανάγκη τους ποδοσφαιριστές - ρομπότ. Και στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως, η αλυσίδα θα μεγαλώνει. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, είναι το προ 10 ημερών δημοσίευμα της «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Επικαλούμενη επιστολή που απέστειλε ο δημόσιος κατήγορος του Τορίνο, Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, στον υπουργό Υγείας της Ιταλίας, Γκιρολάμο Σίρκια, ανέφερε ότι η ερυθροποιητίνη δεν μπορεί ν' ανιχνευτεί στα δείγματα των παικτών, λόγω της μη ψύξης τους. Ο Ρ. Γκουαρινιέλο δήλωσε ότι από τη σεζόν 2003 - 04 τα δείγματα που λαμβάνονταν μετά τους αγώνες δεν έμπαιναν σε ψυγείο, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στη Ρώμη και στο εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ, όπου έφταναν περίπου 17 ώρες μετά τη λήψη τους. Μάλιστα, ο δημόσιος κατήγορος ανέφερε ότι κανένα δείγμα από τα 780 που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί θετικό σε ερυθροποιητίνη.

Κόντρα συμφερόντων

Εάν σε αυτό τώρα προσθέσουμε και την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της βδομάδας για την ανακάλυψη από μέρους της WADA (επιτροπή κατά του ντόπινγκ της ΔΟΕ) της ύπαρξης ενός νέου στεροειδούς αναβολικού (άγνωστου μέχρι σήμερα), γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι προηγούνται και κάποιοι έρχονται πάντα δεύτεροι στον πόλεμο καλών και κακών που αφορά τα αναβολικά.

Το σύστημα άλλωστε που τα συντηρεί, ξέρει να προστατεύεται και μάλλον δεν κινδυνεύει από νέες αποκαλύψεις που τείνουν να γίνουν ρουτίνα άνευ ουσίας αφού αφορούν... πράγματα τα οποία κάποτε έκαναν καλά τη δουλιά τους. Ο μόνος δρόμος απαλλαγής απ' όλα αυτά είναι η πάλη του λαού με σκοπό την αλλαγή του ίδιου του συστήματος που φαίνεται να κερδίζει ακόμα και από το κυνήγι της «γάτας με το ποντίκι». Αλλωστε, οι κατηγορίες της Γιουβέντους (στην οποία ανήκει σήμερα ο Καναβάρο) με αποδέκτη τον πρόεδρο της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρωθυπουργό ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος στα κρατικά κανάλια της Ιταλίας, ότι σκόπιμα γίνονται όλα ενόψει του ντέρμπι των δυο ομάδων (8 Μάη) που θα κρίνει τον πρωταθλητή, φανερώνει τον πόλεμο συμφερόντων σε όλες τις πτυχές του.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Α' ΕΘΝΙΚΗ
Καθοριστική «στροφή»

Τρεις ...στροφές απομένουν πλέον, για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στην Α' εθνική, και τα περισσότερα ζητούμενα παραμένουν ρευστά. Γι' αυτό και τα στελέχη των ομάδων θεωρούν έστω και... ψήγμα γκέλας, «απαγορευτικό». Στο πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής, (της οποία τα παιχνίδια διεξάγονται σήμερα την ίδια ώρα - όπως αποφάσισε η ΕΠΑΕ - προς αποφυγή υποψιών συνεννόησης), υπάρχουν ενδιαφέρουσες και - τουλάχιστον θεωρητικά - αμφίρροπες αναμετρήσεις.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ, και (πάντα θεωρητικά) έχει πιο δύσκολο έργο από τους άλλους δύο συνδιεκδικητές του τίτλου. Οι τριφυλλοφόροι - άφησαν πίσω τους τη γιορτινή ατμόσφαιρα και - δε φέρονται διατεθειμένοι για ...δώρα. Προσβλέπουν μόνο στη νίκη, ώστε να παραμείνουν οδηγοί της κούρσας. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Εξασφάλισαν την έξοδο στο κύπελλο UEFA και δεν υπάρχουν περιθώρια (χρονικά και βαθμολογικά) για ψηλότερα. Μοναδικός (όχι ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους) στόχος το γόητρό τους.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ιωνικό. Οι «κιτρινόμαυροι», μετά τον αποκλεισμό τους από το κύπελλο, στρέφουν όλο το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Οπως - επιτέλους - παραδέχτηκαν (ύστερα από το μονότονο «δεν πάμε για τίποτα») «πλέον εδώ που φτάσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για τον τίτλο». Και αυτό σημαίνει - αλλά το οριοθετούν και οι ίδιοι - τρία στα τρία, αρχής γενομένης από σήμερα. Οι φιλοξενούμενοι (λογικά) έχουν σωθεί. Πάντως, αναζητούν θετικό αποτέλεσμα, ώστε να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη ζώνη υποβιβασμού. O Ολυμπιακός, με την ψυχολογία στα ύψη από την πρόκριση στον τελικό, θ' αγωνιστεί στην Κέρκυρα. Με αντίπαλο τους - ήδη υποβιβασμένους - Φαίακες, οι «ερυθρόλευκοι» ούτε σαν ...κακόγουστο αστείο δε σκέφτονται πιθανότητα γκέλας.

Ο ΟΦΗ, με τη σχετικά αδιάφορη Ξάνθη, «καίγεται» για βαθμούς, αφού πλησίασε επικίνδυνα τη «ζώνη των καταραμένων». Την ...πόρτα του UEFA θέλει να κρατήσει ανοιχτή και η Χαλκηδόνα, και την παραμονή της στην Α' Εθνικής η Καλαμαριά. Συνοπτικά το πρόγραμμα, έχει ως εξής (19.00): ΟΦΗ - Ξάνθη, Ηρακλής - Καλλιθέα, ΑΕΚ - Ιωνικός, Πανιώνιος - Αρης, ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, Κέρκυρα - Ολυμπιακός, Χαλκηδόνα - Καλαμαριά, Αιγάλεω - Εργοτέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ