ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2005
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιλαϊκή «θηλιά» για τους εργαζόμενους

Ο «Ρ» συνεχίζει το αφιέρωμά του για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Τις βαρύτατες επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων βιώνουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, από τις πολιτικές που υλοποιούνται μέσω και του δήμου της πόλης. Είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά έχει μετατραπεί σε πολύτιμο αρωγό του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων, για να περνούν μια σειρά αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Ετσι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να μην έχει το δικό του μερίδιο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο «Ρ» πριν από λίγες βδομάδες είχε παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων. Δηλαδή, το πώς η δημοτική αρχή προχωρά στον αντιλαϊκό δρόμο σε βάρος των εργαζομένων. Και στη Θεσσαλονίκη ο ομόλογος της Ντ. Μπακογιάννη, Β. Παπαγεωργόπουλος, μαζί με την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ υλοποιούν από κοινού τις αντιδραστικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχωρώντας στην αύξηση της φορολογίας σε βάρος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει η σημερινή έρευνα του «Ρ», ο δήμος είναι υπέρμαχος της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, έχει εντείνει την αστυνόμευση με τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, συναινεί στο να χρησιμοποιηθεί η Θεσσαλονίκη στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην ίδια ρότα και η παράταξη του ΣΥΝ, αφού έχει συμφωνήσει με την ψήφο της στην πολιτική του δήμου σε βασικά ζητήματα.

Ολοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ συμφώνησαν στην πολιτική των ανταποδοτικών τελών και στο να αποκτήσει ο δήμος παραπέρα φορολογική αρμοδιότητα. Συμφωνούν με την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων. Ψήφισαν τη δημιουργία της «Αναπτυξιακής Εταιρίας» και την παραχώρηση των οικοπέδων με αντιπαροχή. Ψηφίζουν όλες τις αναθέσεις έργων σε εργολάβους. Ψήφισαν την υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων. Συμφωνούν με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και τη δημιουργία των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική εξόντωσης και υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, στέκεται η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Οχι μόνο καταψήφισε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που πρότεινε η διοίκηση του δήμου, αλλά παράλληλα πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει στο πλευρό των εργαζομένων, για μια Αυτοδιοίκηση αρωγό στους αγώνες των δημοτών της συμπρωτεύουσας.

Φόροι, φόροι, φόροι...

Ολοένα και αυξάνονται οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Motion Team

Ολοένα και αυξάνονται οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Πάνω από το 70% των εσόδων του Δήμου Θεσσαλονίκης προέρχονται από τη φορολογία που επιβάλλει η διοίκηση στους εργαζόμενους! Και μόνο από αυτό το γεγονός αποκαλύπτεται η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση, πιστή στις κυβερνητικές επιταγές.

Συγκεκριμένα, το 70,75% των εσόδων του δήμου για το 2005 προέρχεται από φόρους και τέλη. Ετσι, από τα 126.360.287 ευρώ που είναι τα τακτικά έσοδα του δήμου (αυξημένα κατά 12,02% σε σχέση με το 2004, όταν ήταν 112.793.009 ευρώ), μόλις τα 36.968.719 ευρώ ή το 29,25% προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση. Η διοίκηση του δήμου, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνυπολογίζει και την επιχορήγηση για τη Δημοτική Αστυνομία, που όμως δεν προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι το 2004 αυτή η σχέση ήταν 30,67% από τον κρατικό προϋπολογισμό και 69,33% από τους δημότες, ενώ το 2003 ήταν 33,35% και 66,65% αντίστοιχα. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο αυξάνεται το φορολογικό βάρος των δημοτών με τη φοροεισπρακτική πολιτική διοίκησης του δήμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και το 2005, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) παραμένουν ίδια σε απόλυτους αριθμούς (30.607.194 ευρώ), ενώ με βάση τον πληθωρισμό στην πραγματικότητα υπάρχει μείωση.

Το κόστος για αυτές τις εκδηλώσεις επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Το κόστος για αυτές τις εκδηλώσεις επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, από 1,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το 1998, έφτασαν τα 2,43 ευρώ ανά τ.μ. το 2005, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 82,7%. Τα τέλη πεζοδρομίων (β΄ ζώνη) από 40,2 ευρώ το 1998 έφτασαν τα 70 ευρώ το 2005, δηλαδή αύξηση 74,1%. Τα τέλη στάθμευσης από 0,73 ευρώ για την κάρτα στάθμευσης έφτασαν το 2005 τα 1,30 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 78%. Σε αυτά προστίθενται και τα τέλη υπεδάφους.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου (ΝΔ) αυξάνει τα δημοτικά τέλη κάθε χρόνο 11,81%, κατά μέσο όρο, με τη συναίνεση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ακόμα, λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως η Δημοτική Εταιρία Αθλητικών Δραστηριοτήτων, Κατάρτισης και Μελετών και η Εταιρία Πληροφόρησης.

Πολιτική ιδιωτικοποιήσεων

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δήμου εκφράζεται με δύο τρόπους:

  • Με την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα με την παραχώρηση όλο και μεγαλύτερου μέρους των έργων στους εργολάβους. Αυτό γίνεται κυρίως στους τομείς των τεχνικών έργων, αλλά και στη συντήρησή τους. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερα έργα ηλεκτροφωτισμού, κατασκευής και ανακατασκευής πεζοδρομίων και δρόμων, κλάδεμα δέντρων και έργα συντήρησης παιδικών χαρών παραχωρούνται σε εργολάβους και οι αντίστοιχες υπηρεσίες ηλεκτρολογικού, αρχιτεκτονικού, οδοποιίας συρρικνώνονται και κατ' επέκταση μειώνεται το προσωπικό τους.
  • Με την «αξιοποίηση» 20 οικοπέδων του δήμου, τα οποία δίνονται με αντιπαροχή σε εργολάβους για να γίνουν μπετόν. Γι' αυτό το σκοπό έχει ιδρύσει «Αναπτυξιακή Εταιρία» με σκοπό την «αξιοποίηση» της περιουσίας του δήμου.

Το πράσινο της πόλης λιγοστεύει όλο και περισσότερο
Το πράσινο της πόλης λιγοστεύει όλο και περισσότερο
Επιπλέον, έχει επεκτείνει την ανταποδοτικότητα σε κάθε υπηρεσία, όπως στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πρόνοια, υλοποιώντας την κυβερνητική φορομπηχτική πολιτική, μεταφέροντας τα βάρη στις πλάτες των δημοτών. Οι πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες του δήμου και η όποια κοινωνική πρόνοια και εκπαιδευτική δραστηριότητα εμπορευματοποιούνται.

Για παράδειγμα:

  • Από τους Παιδικούς Σταθμούς θα εισπράξει φέτος από τροφεία 1.570.000 ευρώ από 1.440.000 που ήταν πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 9 συνολικά Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς που μεταβιβάστηκαν από το κράτος, η δημοτική αρχή επέβαλε τροφεία που σήμερα ανέρχονται στα 1.096 ευρώ το χρόνο. Ενώ, τα τροφεία στους υπόλοιπους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι 130 ευρώ για ένα παιδί έως και 345 ευρώ για 3 παιδιά το μήνα.
  • Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα εισπράξει 15.000 ευρώ από 13.500 την προηγούμενη χρονιά. Ακόμα, για πρώτη φορά φέτος το «Νεανικό Σταυροδρόμι» θα έχει έσοδα 40.000 ευρώ, από τους νέους που συμμετέχουν στις δραστηριότητές του. Στο Δημοτικό Ωδείο τα δίδακτρα ξεκινούν από 588 ευρώ (Προκαταρκτική) και φτάνουν τα 804 ευρώ (Αρμονία) το χρόνο. Η εγγραφή είναι 45 ευρώ και άλλα 150 για συμμετοχή στις απολυτήριες εξετάσεις.
Χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά με «γοργά βήματα» στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα, προωθεί αποφασιστικά τις αναδιαρθρώσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις, την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και την υλοποίηση των όποιων έργων στους εργολάβους και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Εχει αποδεχτεί τη μερική απασχόληση και την πελατειακή λογική.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία λειτουργεί κατά κύριο λόγο με εργαζόμενους που υπογράφουν 8μηνες συμβάσεις. Ετσι, σήμερα, η Υπηρεσία έχει 1.100 περίπου εργαζόμενους και άλλους 800 συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις. Αντίστοιχα είναι τα όσα συμβαίνουν και με τις άλλες υπηρεσίες, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Ακόμα, ο Δήμος έχει στήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το βιοτεχνικό και επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους και βάζοντας ο ίδιος ένα ποσοστό για τα έξοδα λειτουργίας του.

Υλοποιεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών». Υλοποιεί, επίσης, το πρόγραμμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», με τίτλο «Θεσσαλονίκη - Πόλη της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής», σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας, ΟΑΕΔ, κοινωνική υποστήριξης νέων «ΑΡΣΙΣ», Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Ομοσπονδίες βιοτεχνών και εμπόρων, τον Εμπορικό Σύλλογο). Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.093.427 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 25% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνειδητά καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα μειώσουν την ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης από 17% σε 12%.

Εντείνεται και η καταστολή

Παράλληλα, ολοένα και αναβαθμίζεται ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού εκτός του ότι το 80% των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ έχει περάσει σε αυτή, έχει προχωρήσει σε επιπλέον 100 προσλήψεις τον τελευταίο μήνα. Επιπλέον, υλοποιεί το θεσμό του Συμβουλίου Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας και πέρα από το Συμβούλιο που έχει στήσει κεντρικά, τώρα βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης τέτοιων συμβουλίων και στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Ηδη έχουν στηθεί στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Περιβάλλον: Θυσία στο βωμό του κέρδους

Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη παραμένει η πόλη με το λιγότερο πράσινο μεταξύ όλων των μεγάλων πόλεων στην ΕΕ. Το Σέιχ Σου δεν αξιοποιείται, καθημερινά οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται, τα πάρκα και το εναπομείναν πράσινο έχουν αφεθεί στην τύχη τους, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ ο Θερμαϊκός Κόλπος βρίσκεται στα όριά του, εξαιτίας της μόλυνσης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Και όμως, παρά τα τεράστια προβλήματα, η διοίκηση του Δήμου κάνει λόγο για ...εξωραϊσμούς προσόψεων - ακολουθώντας την αντίστοιχη πολιτική του Δήμου της Αθήνας. Η κοροϊδία, όμως, στο λαό της Θεσσαλονίκης, δε σταματά εκεί, αφού η διοίκηση του δήμου πρότεινε ...«ανάπλαση» της παραλίας της πόλης. Η μόνη παράταξη που την καταψήφισε ήταν η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», αφού, ακόμη και με βάση τα στοιχεία των ίδιων των μελετητών, η «ανάπλαση» μειώνει το ήδη υπάρχον πράσινο και ενισχύει την τσιμεντοποίηση.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Φωνή αντίστασης

Μοναδική φωνή αντίστασης στην ομοβροντία της αντιλαϊκής επίθεσης, που χρόνια τώρα εξαπολύεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού μέσω του μηχανισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα». Αποκαλύπτει το ρόλο της ΤΑ και των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που υπηρετούν τους πολύ συγκεκριμένους στόχους και τις επιδιώξεις, μέσα από την υλοποίηση αυτής της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» αντιστάθηκε και καταψήφισε κάθε αντιδραστική δράση και πρωτοβουλία του Δήμου, διεκδίκησε αύξηση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων. Ανέδειξε τις επιπτώσεις που προκύπτουν σε βάρος του εργαζόμενου λαού της πόλης και πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις και δράσεις για την ανάδειξη του πραγματικού ρόλου που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση.

Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μιαν Αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται δίπλα και κοντά στο λαό, στα προβλήματα και τις ανάγκες του, θα είναι συμπαραστάτης στους αγώνες του και οργανωτής της πάλης για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής λαίλαπας. Συμβάλλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων. Και σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση καθημερινά δίνει τη μάχη, καλώντας το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι «ανοχές» της αστικής δημοκρατίας!

«Διότι, τελικά, αυτή είναι η μαγική λέξη της δημοκρατίας: Ανοχή! Ανοχή της άποψης με την οποία διαφωνείς κατηγορηματικά. Ανοχή ακόμα και αυτού που δε σε ανέχεται. Ανοχή είναι η λέξη που απεχθάνονται τα "παιδιά", οι κομμουνιστές, οι αρχιεπίσκοποι, όλοι αυτοί που φέρουν τη μια και μοναδική αλήθεια, που κουβαλούν την απόλυτη βεβαιότητα και θέλουν να την επιβάλλουν στους άλλους με το καλό ή με το ζόρι».

Ποιος άλλος θα έγραφε τέτοιες «βαθυστόχαστες» φιλοσοφίες, περί δημοκρατίας, εκτός από τον «ανεκτικό» κ. Πρετεντέρη! Τον δημοκράτη που, διαφωνώντας με κάποιο σφύριγμα, κάποιου διαιτητή, ενεργώντας ως χούλιγκαν, του πέταξε του ανθρώπου, ένα μπουκάλι στο κεφάλι, αν θυμάμαι καλά. Ποιος άλλος, «σοβαρός» δημοσιογράφος, θα έμπλεκε πολιτικά τα «παιδιά» (τους «αναρχικούς»), τους κομμουνιστές και τους αρχιεπισκόπους; Κανένας! Μόνον ο κ. Πρετεντέρης, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά την αντικομμουνιστική συκοφαντία!

Εμένα, όμως, δε με αφορά ο αντικομμουνισμός του. Παίρνεις σοβαρά κάποιον όταν αυτός είναι, πράγματι, σοβαρός. Εγώ θα σταθώ στα «χαρίσματα» της δημοκρατίας, τα οποία, δεν είναι ο μόνος που τα προβάλλει. Στην ανοχή, που δείχνει στη διαφωνία και στους διαφωνούντες. Στην ανοχή, που αφήνει δήθεν άφωνο, από θαυμασμό, τον κ. Πρετεντέρη. Πράγματι, η αστική δημοκρατία ανέχεται (με τον καλύτερο τρόπο) τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους απεργούς, τους υπαλλήλους (να τραγουδούν ύμνους για τις εταιρίες), τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους αδιόριστους, την πορνεία, τα ναρκωτικά, όλους αυτούς, οι οποίοι έχουν γνωρίσει -και γνωρίζουν κάθε μέρα- τα ρόπαλά της, τη δικαιοσύνη της, τα αποτελέσματα του κοινωνικού συστήματος, από το οποίο εκπορεύεται, τις «ελευθερίες» της.

Είναι στραβός όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ανοχή, που δείχνει η αστική δημοκρατία. Ξεκινώντας από την εισβολή στο Ιράκ και φτάνοντας στη σύνταξη της αγρότισσας. Περνώντας, στη διαδρομή, βέβαια, μέσα από τις εύπορες πεδιάδες του αναλφαβητισμού, της απόλυτης ένδειας, του απολυταρχισμού, της βίας, της νοθείας, της αισχροκέρδειας, της απάτης. Περνώντας πάνω από εκατομμύρια πτώματα από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Απευθύνομαι στους παγιδευμένους από τη «γοητεία» της «δημοκρατίας», τους παγιδευμένους από το περιτύλιγμα (δεν εννοώ τον κ. Πρετεντέρη, αυτός ξέρει), και τους καλώ να μελετήσουμε μαζί τις ανοχές της αστικής δημοκρατίας. Υπάρχει πιο άτεγκτο, πιο σκληρό και πιο αυταρχικό κοινωνικό σύστημα από αυτή; Δικό της δημιούργημα δεν είναι τα εκατομμύρια παιδάκια που πεθαίνουν πριν προλάβουν να χαμογελάσουν; Αυτή δεν είναι που απαντάει με ρόπαλα σε κάθε διαμαρτυρία; Αυτή δεν είναι που γέμισε τους δρόμους με αστυφύλακες, μέχρι τα δόντια οπλισμένους, με κάμερες, με ηλεκτρονική παρακολούθηση;

Καμία ανοχή κ. Πρετεντέρη! (Δεν απευθύνομαι σε εκείνον, δε με αφορά το πρόσωπο, σαν παράδειγμα τον χρησιμοποιώ). Καμία ανοχή δε δείχνει η αστική δημοκρατία και καμία ανοχή δε δείχνουμε και εμείς προς αυτή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, ο οποίος θα λήξει μόνο με την ανατροπή της. Αυτή προσπαθεί, με όλα τα μέσα και δικτατορικά, να επιβάλει τη θέλησή της και εμείς, πάλι με όλα τα μέσα, αγωνιζόμαστε να επιβάλουμε τη δική μας θέληση. Τη θέληση της εργατικής τάξης.

Αυτά τα κόλπα, «ελάτε να το κουβεντιάσουμε», είναι «κατενάτσιο», για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρική ορολογία, αφού, δυστυχώς, απευθυνόμαστε και σε ποδοσφαιρικούς και δημοσιογραφικούς χούλιγκανς. Προσπάθεια, για να κερδηθεί χρόνος! Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της τακτικής, γίνεται και το αθώο δήθεν μπλέξιμο, των «αναρχικών» και των αρχιεπισκόπων, με τους κομμουνιστές.

«Γι' αυτό το λόγο τα παραπάνω περιστατικά είναι επικίνδυνα, αν και (προς το παρόν) περιορισμένα. Διότι εμπεριέχουν την αντίληψη κάποιων συμπολιτών μας "να μην ανέχονται" κάτι με το οποίο διαφωνούν. Να παρεμποδίζουν αυτό που δεν τους αρέσει. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο η υπεράσπιση της ανοχής είναι στοιχειώδες καθήκον όλων των πολιτών», καταλήγει ο κ. Πρετεντέρης.

Το προσκλητήριο του κ. Πρετεντέρη, δε γίνεται, βέβαια, για να αποκρουστούν οι αρχιεπίσκοποι και οι «αναρχικοί». Τους κομμουνιστές αφορά, τους εργαζόμενους και όσους άλλους δεν ανέχονται, πια, τις ανοχές της αστικής δημοκρατίας.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Ρεπορτάζ: Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ