ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα σήμερα ο ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του, σύντροφο Τζερόνιμο ντε Σόουσα.

Η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού ΚΚ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού ΚΚ θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δράση του Κόμματος, με συζητήσεις και συναντήσεις με αντιπροσωπείες Τμημάτων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας οργανώνει σήμερα το βράδυ εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι:

Σήμερα, Παρασκευή:

- 10 π.μ.: Συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

- 11.30 π.μ.: Συνάντηση με τη Γραμματεία της ΚΕ.

- 1 μ.μ.: Συνάντηση με το Εργατικό-Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ.

- 4 μ.μ.: Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

- 7 μ.μ.: Εκδήλωση της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουσα.

Αύριο, Σάββατο:

- 9 π.μ.: Επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Ακρόπολη.

- 12 μ.: Αναχώρηση.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Χρειάζεται θαρραλέα ενημέρωση

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τους Δ. Καρίτσα και Ν. Καμενάκη στο Ωνάσειο και έκανε έκκληση να «προσχωρήσουμε όλοι στην υπόθεση της δωρεάς οργάνων»

«Δε χωράει καμία άλλη καθυστέρηση, δεν μπορεί το ζήτημα της δωρεάς μοσχευμάτων να εναπόκειται στη φιλοτιμία και στη φιλοπατρία των συγγενών και να εξαρτάται από την ύπαρξη διάφορων προκαταλήψεων και προλήψεων, πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Με αυτά τα λόγια, αλλά και με την ανθρώπινη έκκλησή της για τη σωτηρία του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα, που νοσηλεύεται περιμένοντας μόσχευμα καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέδειξε χτες την ανάγκη να αυξηθούν οι δότες οργάνων στη χώρα μας για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Η Αλ. Παπαρήγα βρέθηκε στο Ωνάσειο, ευαισθητοποιημένη από την κραυγή αγωνίας των συγγενών παιδιών που έχουν ανάγκη από μόσχευμα για μεταμόσχευση καρδιάς. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, βρέθηκε στο πλευρό του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα, που νοσηλεύεται εδώ και ενάμιση χρόνο στο νοσοκομείο υποστηριζόμενος από τεχνητή καρδιά. Με δυο τρεις γλυκές κουβέντες προσπάθησε να δώσει στον Δημήτρη και τη μητέρα του κουράγιο και αισιοδοξία για τη δύσκολη μάχη που δίνουν. Η Αλ. Παπαρήγα χάρισε στον μικρό Δημήτρη δυο βιβλία, ενώ η μητέρα του 11χρονου με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα και έκανε για πολλοστή φορά έκκληση να βρεθεί μόσχευμα για να σωθεί ο γιος της.

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε στο διπλανό θάλαμο τον μικρό Νικόλα Καμενάκη και χάρισε και σε εκείνον δυο βιβλία. Ο 12χρονος Νικόλας ήταν στην αναμονή για μόσχευμα για ένα χρόνο και σώθηκε χάρη στην προσφορά ζωής των γονιών ενός 15χρονου νέου απ' τη Λάρισα που χάθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Στα τέλη του Απρίλη, ο Νικόλας υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και χτες έπαιρνε εξιτήριο από το Ωνάσειο και ξεκινούσε μια νέα ζωή. Και έτσι η ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα περιστράφηκε γύρω απ' τις ποδοσφαιρικές ομάδες και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή. Ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα είχε και ο πατέρας του Νικόλα Στ. Καμενάκης, ο οποίος έκανε με τη σειρά του έκκληση να βρεθεί μόσχευμα και για τον Δημήτρη και υπογράμμισε τις ευθύνες της πολιτείας για το ότι οι Ελληνες αν και είναι απ' τη φύση τους γενναιόδωρος λαός δεν προσεγγίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες στα νοσοκομεία προκειμένου να δωρίσουν τα όργανα του συγγενή τους.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε ακόμα με εκπροσώπους της διοίκησης και του ιατρικού προσωπικού του Ωνάσειου, που υπογράμμιζαν τη μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων που υπάρχει στη χώρα μας και την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη πολιτική για την προσέγγιση των συγγενών των δοτών.

Μεγάλες λίστες αναμονής

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, αν και με την πρόοδο της επιστήμης, ένας άνθρωπος που έχει κάνει μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια.

Στην Ελλάδα, οι δότες είναι 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις - εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι για μεταμόσχευση νεφρού.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά στη δωρεά οργάνων (6,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ξεπερνούν τους δέκα. H χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Ελβετία (10,4), η Σουηδία (11), η Γερμανία (12,2) και η Ισπανία (33,7), όπου έχει οργανωθεί ένα σύστημα συντονισμού σε εθνικό περιφερειακό και νοσοκομειακό επίπεδο, που αποτελείται από 139 ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που προσεγγίζουν το συγγενή του δότη την κατάλληλη στιγμή.

Απ' την πλευρά τους οι επιστήμονες του χώρου υπογραμμίζουν ότι για να αυξηθούν οι δότες οργάνων για μεταμοσχεύσεις χρειάζεται, αφ' ενός, η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά, πρωτίστως, ένα οργανωμένο σύστημα, που θα προσεγγίσει τον συγγενή του δότη στην κατάλληλη στιγμή, που - γι' αυτόν - είναι οδυνηρή, καθώς έχει χάσει ένα προσφιλές πρόσωπο.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Μπορεί να σωθεί μια ζωή»

«Ανταποκρίθηκα στην κραυγή των συγγενών των παιδιών που έχουν ανάγκη για μόσχευμα για μεταμόσχευση καρδιάς. Και το παιδί που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο όριο είναι ο Δημήτρης Καρίτσας. Η άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα το θετικό, το μεγάλο, είναι το άλλο παιδί ο Νικόλας, που κατάφερε να έχει τη μεταμόσχευση και αύριο να βρίσκεται στο σπίτι του», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα μετά την επίσκεψή της στο Ωνάσειο.

«Δε χωράει καμία άλλη καθυστέρηση, δεν μπορεί το ζήτημα της δωρεάς μοσχευμάτων να εναπόκειται στη φιλοτιμία και στη φιλοπατρία των συγγενών και να εξαρτάται από την ύπαρξη διάφορων προκαταλήψεων και προλήψεων, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι όλοι μας, και το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια, πρέπει θαρραλέα να ενημερώσουμε το λαό ότι όταν μια ζωή χάνεται και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, μπορεί να σωθεί μια άλλη και μάλιστα νέων ανθρώπων. Ομως υπάρχει ζήτημα ολόκληρο με το πώς είναι δομημένη όλη αυτή η ιστορία των μεταμοσχεύσεων από την πλευρά του κράτους, των κυβερνήσεων, των δημόσιων υπηρεσιών. Π.χ. κάθε βδομάδα, αν ήταν δυνατόν, θα έπρεπε να υπάρχουν υποχρεωτικές, θα έλεγα εγώ, εκπομπές ενημέρωσης του κοινού για την αξία της δωρεάς οργάνων, για το ρόλο που παίζουν στη ζωή, για όλη τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων και για όλη τη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα. Να υπάρξει και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στην αναγκαιότητα αυτής της υπόθεσης και το γεγονός ότι δεν υπεισέρχονται άλλα κριτήρια πέρα από τα ιατρικά και τα κοινωνικά. Νομίζω ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα και στην Ελλάδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Χωρίς καμία ταλάντευση, πρέπει να προσχωρήσουμε όλοι στην υπόθεση της δωρεάς οργάνων».

Και καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε έκκληση: «Ο Δημήτρης Καρίτσας εξαρτάται και από μας και από την ευαισθησία που θα δείξουμε όλοι εμείς που τυχόν βρεθούμε μπροστά σε μία τραγική κατάσταση, να χάνουμε έναν άνθρωπό μας, χωρίς καμία ταλάντευση ας σώσουμε κάποιον άλλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ