ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΜΕ: Πάντα έτσι και καλύτερα!

**

Αν και είσαστε λίγο ...απομονωμένοι! Απουσίαζαν ο ΣΕΒ, ο Πολυζωγόπουλος, ο Αλαβάνος, ο Πάγκαλος, ο Μανώλης και όλοι αυτοί...

***

Και ο Κοψίδης!!!

***

ΠΑΜΕ: Αντε, και του χρόνου τριπλάσιοι!!

***

Εκεί, στις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μίλησαν για τα ...μαξιμαλιστικά αιτήματα του ΠΑΜΕ; Καθότι δεν αντέχει η οικονομία!!!!!

***

«Κομμένο» το ΠΑΜΕ από τις συζητήσεις! Ας πρόσεχε!!!!! Τι τη ...θέλει τόση ταξική πάλη; Λίγο λιγότερη είναι καλύτερα! Οπως η ΓΣΕΕ!..

***

Πάλι μίλησε η Ντόρα για όλους και για όλα! Αδιάφορον εις το τετράγωνον...

***

Κουβέλη: Σας ακούμε (ΝΕΤ) να μιλάτε για τα δημοκρατικά ιδεώδη! Εξαιρετικά αριστερή έκφραση...

***

Ολοι κατά του Ειρηναίου! Γιατί, όμως, δε ρωτάνε και τον θεό, να δούμε τι άποψη έχει επί του θέματος;

***

Αρχιεπίσκοπον: Εσείς γνωρίζετε τι λέει ο ύψιστος;

***

Τι θα γίνει, όμως, με τον ελληνισμό στα Ιεροσόλυμα; Κινδυνεύομεν!!!!!

***

TV: Θέλουμε να βλέπουμε επί ένα χρόνο καθημερινώς (και επί 3 φορές) τους αγίους των Ιεροσολύμων να πλακώνονται ...αγ(ρ)ίως, πέφτει πολύ γέλιο!..

***

Και τον παπα - Τσάκαλο να δείχνετε πιο πολύ! Λέει τέτοιες εξυπνάδες!..

***

Λοβέρδο: Πολύ ...καιρό έχουμε να σε δούμε στις TV! Πολύ, με την έννοια ότι εμφανίζεσαι μόνο σε 3- 4 TV ημερησίως...

***

Ακου ιδεώδη...


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα κουδούνια

Φίλη κυρία,

Απευθύνομαι σε σας με την ελπίδα ότι θα μου λύσετε μερικές απορίες, και θα μπω κατευθείαν στο θέμα για να μη σπαταλώ το χρόνο σας.

Πριν δυο μήνες αγόρασα ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του 1950. Πρόκειται για ένα τριάρι, 77 τ.μ. Πώς το αγόρασα, είναι μια άλλη ιστορία, πικρή και τραγελαφική, αφού, εκτός από την τράπεζα που μου χορήγησε στεγαστικό δάνειο και τις άλλες τράπεζες από τις οποίες πήρα όλων των ειδών τα καταναλωτικά δάνεια (Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινών διακοπών), για να γίνω νόμιμος κύριος και μόνιμος(;) κάτοικος του ...ανακτόρου, αναγκάστηκα να καταφύγω και να σπαταλήσω τις οικονομίες του παππού μου, το εφάπαξ της μητέρας μου και τις πενιχρές καταθέσεις της θείας μου, ώστε να ανταποκριθώ στις στοιχειώδεις ανάγκες του νέου, πλην παλαιού, διαμερίσματός μου. Το πρώτο που όφειλα να κάνω ήταν η αλλαγή του ηλεκτρικού πίνακα και όλων των καλωδίων. Κάλεσα, λοιπόν, τον κοντινότερο ηλεκτρολόγο και από κείνη τη στιγμή άρχισε η περιπέτειά μου αλλά και η επιμόρφωσή μου. Εμεινα άφωνος όταν διαπίστωσα ότι σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν κουδούνια. Και για να είμαι ακριβής: Τέσσερα κουδούνια στο καθιστικό, τρία στην τραπεζαρία, δύο στην κρεβατοκάμαρα, δύο στο χολ, δύο στη βεράντα και, τέλος, ένα στην κουζίνα, η οποία βρίσκεται ακριβώς πλάι από το «δωμάτιο» της υπηρεσίας, για το οποίο όταν το είδα ένιωσα ίδια τη φρίκη που αισθάνθηκα όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τη φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι.

Τα κουδούνια, να τα αφήσω; ρώτησε ο μάστορας. Να τα καταργήσεις, απάντησα. Αφού δεν ήταν ανάπηροι, τι τα θέλανε τόσα κουδούνια;

Ο ηλεκτρολόγος γέλασε. Μου έριξε ένα βλέμμα γεμάτο απαξία.

Για να τα ακούει η δούλα, η υπηρεσία, η ψυχοκόρη, ή η υπηρέτρια... Η προσφώνηση του απλήρωτου θύματος σηματοδοτούσε, νεαρέ μου, και το μορφωτικό επίπεδο των απίστευτων αυτών ανθρώπων που αναρριχήθηκαν στις παρυφές της αστικής τάξης. Οι μικροαστοί, ο θεός να σε φυλάει, είπε, ξεριζώνοντας ένα κουδούνι που συμπαρέσυρε και ένα μεγάλο κομμάτι τοίχου. Αν συνέχιζε έτσι το σπίτι θα έμοιαζε σε λίγο οικόπεδο και θα χρειαζόταν σοβάτισμα. Κάτι που έγινε, φυσικά.

Μα κουφές ήταν; Μέσα σε έναν τόσο μικρό χώρο ακούγεται και ο παραμικρός θόρυβος.

Μα δεν ήταν γι' αυτές, αλλά για τους ίδιους... Αλλο ένα κρυφό κουδούνι, που δεν το είχα λογαριάσει, έπεσε στο δάπεδο και θάφτηκε κάτω από δεκάδες πλακάκια. Ναι, για τους ίδιους.

Ενδοεπικοινωνία; Μουγκοί ήταν; τόλμησα να ρωτήσω.

Οχι, μικρέ μου, λαλίστατοι ήταν. Φωνακλάδες. Τους άκουγε όλη η γειτονιά. Αλλά τα κουδούνια ήταν η μόστρα τους, η κοινωνική τους καταξίωση. Είχαν δούλα. Δούλα δεκατεσσάρων-δεκαπέντε χρόνων που τους καθάριζε, τους σκούπιζε, τους σφουγγάριζε, τους μαγείρευε, τους έστρωνε το τραπέζι, τους σιδέρωνε, και μερικές φορές της το ανταπέδιδαν... Εχεις ακούσει για τη Σπυριδούλα; Οχι; Τότε τράβα να μάθεις. Εχεις δει «Το προξενιό της Αννας» στον κινηματογράφο; Οι Αννες και οι Σπυριδούλες του '50 έχυσαν ιδρώτα και έφτυσαν αίμα σ' αυτά τα κολαστήρια του μικροαστισμού. Δεκαέξι κουδούνια σου έβγαλα μέχρι τώρα, είπε, λες και ήταν οδοντογιατρός και μου έβγαλε δεκαέξι δόντια. Να συνεχίσω;

Αγαπητή κυρία, όχι δεν ήθελα να συνεχίσει. Αν μπορείτε γράψτε μου σας παρακαλώ την ιστορία της Σπυριδούλας και για το Προξενιό της Αννας.

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Κ.

Και για την αντιγραφή


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Associated Press

Από μικροί... στα όπλα

Με επιδείξεις όπλων και σχετική εκπαίδευση ακόμη και μικρών παιδιών, οι έποικοι του Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και χιλιάδες άλλοι υποστηρικτές τους που μετέβησαν στην περιοχή, τίμησαν την 57η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ενόψει και της επικείμενης ισραηλινής αποχώρησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ