ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
Λόγια απατηλά

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυο είναι οι «μεγαλύτερες πληγές» της Θεσσαλίας: Η διογκωμένη ανεργία στις πόλεις και η εκτεταμένη φτώχεια στα χωριά. Κι ενώ η κατάσταση είναι τραγική και πάει από το κακό στο χειρότερο, ο ΓΓ της Περιφέρειας και οι συνεργάτες του κάνουν λόγο για μετατροπή της περιοχής σε «πρώτο περιφερειακό πόλο βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα». Κι εξηγούν ότι αυτό θα γίνει με «εξωστρεφείς επιχειρηματικές συνεργασίες εξαγωγών», με τη «συνεργασία δημόσιων και επιχειρηματικών φορέων», με τα δίκτυα καινοτομίας και τον αγροτουρισμό. Λόγια τρανά κι απατηλά, για ν' αποκρυβεί το γεγονός ότι η όποια ανάπτυξη που σχεδιάζεται γενικώς και ειδικώς μέσα από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν αποσκοπεί στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Οταν στη Θεσσαλία - όπως και σ' άλλες περιοχές της χώρας - συνεχίζεται το κλείσιμο εργοστασίων και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας εμπορευματοποιείται και απομακρύνεται από τους φτωχούς και η δήθεν δημόσια και δωρεάν Παιδεία ιδιωτικοποιείται και γίνεται πανάκριβη, αυτοί εκεί στην Περιφέρεια «περί άλλα τυρβάζουν», αποκαλύπτοντας τι εννοεί ο πρωθυπουργός, όταν μιλάει για «περιφερειακή ανάπτυξη»...

Πέφτουν οι μάσκες!

Την «υποστήριξη της βιομηχανίας που αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της» και «πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης» ζήτησαν οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι και οι ΔΑΚίτες «συναγωνιστές» τους στην πρόσφατη πρωτομαγιάτικη σύναξή τους στη Θεσσαλονίκη. Με άλλα λόγια, διεκδίκησαν ακόμη περισσότερα χρήματα, προνόμια και παροχές στους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο,τι ακριβώς κάνουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις πολιτικές της λεγόμενης ανάπτυξης. Κι από την άλλη, τολμούν να λασπολογούν το ΠΑΜΕ, ισχυριζόμενοι ότι η ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση εξυπηρετεί την πλουτοκρατία, υπονομεύοντας την ενότητα των εργαζομένων...

Προφανώς, δε θέλουν ούτε και να σκέπτονται το ηχηρό μήνυμα που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Ας είναι σίγουροι, όμως, ότι θα εισπράξουν πολλά ακόμη και πολύ ηχηρότερα, μέχρι να τους ξεβράσει ολοκληρωτικά το εργατικό κίνημα...

Απλώς, αναρωτιόμαστε

Αρκετοί εξ όσων σήμερα κραυγάζουν ενάντια στην καθιέρωση μηνιαίας αποζημίωσης 3.000 ευρώ (καθαρά) στους πρώην βουλευτές, που δεν επανεκλέχτηκαν ή δεν έβαλαν υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές και είχαν υποχρεωθεί να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, λόγω του ασυμβίβαστου, ήταν ένθερμοι υποστηριχτές του τελευταίου, όταν είχε συζητηθεί στη Βουλή. Την περίοδο εκείνη, όμως, η λογική της αποζημίωσης, που τώρα επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί και αναστάλθηκε, ήταν ένα βασικό επιχείρημα και προϋπόθεση που έθεταν οι υποστηριχτές του ασυμβίβαστου και, βέβαια, τότε δεν έλεγαν τίποτε οι κραυγάζοντες σήμερα. Αντίθετα, κατακεραύνωναν όσους ήταν αντίθετοι στο ασυμβίβαστο - ανάμεσά τους και το ΚΚΕ - και υποστήριζαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι η καθιέρωση του ασυμβίβαστου θα δημιουργήσει πλήθος παρενέργειες.

Δε λέμε, δικαίωμά τους είναι να φωνάζουν για το συγκεκριμένο θέμα, έστω και τώρα. Δεν αισθάνονται την ανάγκη, όμως, μιας ελάχιστης έστω αυτοκριτικής, σχετικά με την τότε στάση τους; Δε βγάζουν κανένα συμπέρασμα ή δίδαγμα, απ' όλα όσα έγιναν; Νομίζουν, άραγε, πως μπορούν να λένε ανέξοδα πότε το ένα και πότε το αντίθετο, κάνοντας ασκήσεις φτηνού και χυδαίου λαϊκισμού και τσουβαλιάζοντας τους πάντες; Απλώς, αναρωτιόμαστε...

Τα... επιχειρήματα

«Δεν υπήρξαν πειστικά επιχειρήματα για το ωράριο», σχολίασε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, με κατηγορηματικό και ταυτόχρονα αρκούντως προκλητικό τρόπο, την εμμονή της κυβέρνησης στην απόφασή της για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ο περίφημος διάλογος στον οποίο καλούσε τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς ήταν προσχηματικός και ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει βήμα πίσω από τις προθέσεις της μέσα απ' αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που τα επιχειρήματα των εκατοντάδων χιλιάδων εμπόρων και των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου δεν ήταν για την κυβέρνηση... πειστικά, προκειμένου να μην προωθήσει την απελευθέρωση του ωραρίου, της... διέφυγε να καταργήσει τη φωτογραφική τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία επιτρέπεται στα καταστήματα, που βρίσκονται μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Μήπως, κάποιων άλλων τα επιχειρήματα ηχούν στα κυβερνητικά αυτιά πιο πειστικά ώστε να καλλιεργεί την όρεξη ορισμένων επιχειρηματιών για ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον; Διαφορετικά, πώς εξηγείται η δήλωση του κύριου υφυπουργού ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει διαφορετικό ωράριο για πολυχώρους και γήπεδα, αλλά απ' την άλλη μεριά είναι πρόθυμη να ακούσει απόψεις φορέων για το θέμα;


Τα δικομματικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΛΕΜΕ, το προσπαθήσανε φιλότιμα χτες στη Βουλή Καραμανλής και Παπανδρέου να δείξουν πως πρεσβεύουν ...κάτι διαφορετικό ο ένας απ' τον άλλον στην εξωτερική πολιτική, όμως, το μόνο που απέδειξαν είναι ότι μπορούν μια χαρά να τσακώνονται χωρίς να διαφωνούν.

Πάνω από 25 φορές, στις ομιλίες και των δύο, ακούσαμε για τον «ευρωπαϊκό δρόμο» που ακολουθούν, ενώ η φράση «ευρωπαϊκή προοπτική» ακούστηκε επίσης κατά κόρον ως το ...φάρμακο για κάθε πρόβλημα.

«Ευρωπαϊκή προοπτική» στα ελληνοτουρκικά, το ίδιο για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, το ίδιο για το Κόσσοβο, το ίδιο και για τα Βαλκάνια γενικώς. Μόνο που τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και είναι ολοένα χειρότερα.

Οσο για τη συνάντηση Μπους - Καραμανλή, μάλλον, όπως διαφάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση, θα δρομολογήσει εξελίξεις, ασχέτως αν ο ελληνικός λαός θα τις μάθει έγκαιρα η όχι.

ΠΟΛΥ ...ΠΑΡΑΠΟΝΟ χτες, πάντως, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ! Ημασταν, λέει, η «Ελλάδα της πρωτοβουλίας» στο διεθνές σκηνικό επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και τώρα χάσαμε αυτό το ...προνόμιο!

Αν όταν αναφέρεται σε «πρωτοβουλίες» εννοεί, μεταξύ άλλων, και την περίφημη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, όπου εξέθετε τις απόψεις του Τζορτζ Μπους περί τρομοκρατίας, ας μην ανησυχεί. Η πολιτική δεν άλλαξε από τη Νέα Δημοκρατία...

Εκτός πια, αν έχουν αποσυρθεί, για παράδειγμα, τα ελληνικά στρατεύματα από τις απανταχού ΝΑΤΟικές αποστολές και εμείς δεν το έχουμε καταλάβει. Τουναντίον, βλέπουμε να αυξάνεται η ελληνική στρατιωτική συμμετοχή και νέες απαιτήσεις από το ΝΑΤΟ, που κανείς δεν αρνείται.

Επίσης είπε και ένα άλλο ...αξιοσημείωτο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών: «Ο Ελληνας», λέει, «είναι ταξιδευτής, μετανάστης. Είναι οικουμενικός. Γι' αυτό πρέπει να προωθήσουμε οικουμενικές αξίες».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να υποθέσουμε ότι ανάμεσα στις «οικουμενικές αξίες» συμπεριλαμβάνονται και οι συμφωνίες ΕΕ και ΗΠΑ για ελέγχους και φακέλωμα όσων χρησιμοποιούν μέσα διεθνών μεταφορών; Διότι ...«ταξιδευτής ο Ελληνας», αλλά όχι να μην ξέρουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πού, γιατί και πότε ταξιδεύει.

Κατάργησαν το 8ωρο

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε τη σφραγίδα του στον οριστικό ενταφιασμό του 8ωρου. Με τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, εγκρίθηκε η Εκθεση του Ισπανού Σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας. Στην Εκθεση περιγράφονται τα βασικά σημεία της νέας οδηγίας που προωθεί η ΕΕ για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας». Μετά την τελική της έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους Δίκαιο.

Η αύξηση των ορίων του χρόνου εργασίας και η παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Και σαν τέτοια απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Χωρίς «παζάρια» επί των τροπολογιών που ρύθμιζαν πόσο πιο βαθιά θα θαφτούν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Χωρίς αυταπάτες για το χαρακτήρα της, αφού η προωθούμενη οδηγία αποτελεί μέρος της συνολικότερης επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης όλης της Ευρώπης. Η αρνητική ψήφος του ΚΚΕ στην Εκθεση Σέρκας ήταν ψήφος καταδίκης της πολιτικής κατάργησης του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, (8ωρο), αλλά και συνολικά του καπιταλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, το οποίο δεν μπορεί παρά να «γεννά» νόμους και οδηγίες που ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η στάση του ΚΚΕ απέναντι και στην Εκθεση Σέρκας είναι η μόνη στάση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού, με το χωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» ο οποίος θα είναι απλήρωτος, δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να αυξάνει τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο. Το εμφανισθέν «αγωνιστικό» μπαϊράκι που σήκωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, καταψηφίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Εκθεση Σέρκας είναι εκ του πονηρού, αφού ψήφισαν το κρίσιμο ζήτημα του «ανενεργού» χρόνου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ έχει υπερψηφίσει αυτούσια την οδηγία, όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση, νομοθέτησε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας λάστιχο τα όρια του ημερήσιου χρόνου. Αλλά και ο ΣΥΝ στηρίζει με νύχια και με δόντια το οικοδόμημα της ΕΕ, τη μήτρα όλων των αντεργατικών οδηγιών. Ενώ με τη συμμετοχή του στους «κοινωνικούς διαλόγους» συνέβαλε τα μέγιστα στο να στεφθεί με επιτυχία η επίθεση που εξαπέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Επίθεση που εντείνει σήμερα η ΝΔ με το λεγόμενο «διάλογο» για το Εργασιακό.

Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στα αντιδραστικά νομοθετήματα της ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν θέτει ως στόχο της την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Μέσα από έναν τέτοιο αγώνα, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα μπορεί να βάζει εμπόδια στην εκδήλωση της κυρίαρχης πολιτικής, να αποσπά κατακτήσεις και να βάζει τις βάσεις για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, μέχρι την κατάκτησή της από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Σ' αυτό το δρόμο καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν το ΚΚΕ, αυτή την προοπτική σηματοδοτεί και η καταψήφιση της Εκθεσης Σέρκας από τους ευρωβουλευτές του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ