ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν τις «αλλαγές»

Ταπεινωτικούς όρους και ασφυκτική παρακολούθηση για την «αλλαγή» του νόμου για το «βασικό μέτοχο» και την πλήρη συμμόρφωση στις οδηγίες των Βρυξελλών, αξιώνει προκλητικά η Κομισιόν, ενθαρρημένη από την υποτελή στάση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στη νέα επιστολή του που έστειλε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Κομισιόν, ο γνωστός Αλ. Σάουμπ, αξιώνει «να καταστεί ανίσχυρο όλο το νομοθετικό πλαίσιο»(!) και να μην υπάρχει ουσιαστικά κανένας «αντικοινοτικός νόμος» μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος περί «βασικού μετόχου». Επίσης από την επιστολή γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κομισιόν αξιώνει να παρακολουθεί ασφυκτικά την όλη διαδικασία και να υπαγορεύει τα επόμενα βήματα και τελικά το νόμο της αρεσκείας της, που φυσικά δεν πρόκειται να «θυμίζει» σε τίποτα το νόμο της ΝΔ για το «βασικό μέτοχο».

Από την αρχή κιόλας της επιστολής του ο Κοινοτικός αξιωματούχος φροντίζει να αποσαφηνίσει ότι η λύση που θα βρεθεί, «από κοινού» κατά τ' άλλα με την ελληνική κυβέρνηση, θα διασφαλίζει όχι μόνο τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και «τη συμμόρφωση με την κοινοποιηθείσα αιτιολογημένη γνώμη»! Στη συνέχεια αξιώνει ότι το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέσα στο μήνα να περάσει στην Ελληνική Βουλή η τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό. «Είναι σημαντικό», τονίζεται στην επιστολή Σάουμπ, «να καταστεί ανίσχυρο όλο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί νομικές συνέπειες αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο, οι οποίες πλήττουν ή δύνανται να πλήξουν τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς». Προκειμένου να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «όπως καθίσταται σαφές, τόσο από την προειδοποιητική επιστολή, αλλά και πλέον ενδελεχώς από την κοινοποιηθείσα αιτιολογημένη γνώμη, αμφότεροι οι εκτελεστικοί, της προαναφερόμενης συνταγματικής διατάξεως, νόμοι, δηλαδή τόσο ο προϊσχύσας νόμος 3021/2002, όσο και ο νεοψηφισθείς 3310/2005, αντίκεινται, κατά την άποψη της Επιτροπής, τόσο στο δευτερογενές (οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων), όσο και στο πρωτογενές (Συνθήκη ΕΚ) κοινοτικό δίκαιο».

«Κατά συνέπεια», καταλήγει, «η αναστολή του νόμου 3310/2005, η μη επαναφορά σε ισχύ του νόμου 3021/2002, καθώς και η μη εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής διατάξεως από οιοδήποτε νομοθετικό, εκτελεστικό ή άλλο μέτρο, θεωρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς τη συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη»!

Στη δήλωση που έκανε σχολιάζοντας την επιστολή Σάουμπ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μόνο που βρίσκει να επισημάνει είναι η βούληση της κυβέρνησης για «εξεύρεση κοινού τόπου», καθώς και ότι «η σημερινή επιστολή του κ. Σάουμπ απλώς επιβεβαιώνει ότι και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ είναι αντικοινοτικός»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχτές ο Θ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι ο προηγούμενος νόμος για το «βασικό μέτοχο» παραμένει σε ισχύ και θα παραμείνει έως τα τέλη Οκτώβρη...

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Κλιμακώνεται η κρίση

Οι αντεγκλήσεις στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων κλιμακώνονται, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για την τελική τύχη του Ειρηναίου. Χτες, ο πατριάρχης με επιστολή του προς τις αραβικές ορθόδοξες κοινότητες, αναφέρει πως θεωρεί - σύμφωνα με το νόμο του 1958 - παράνομη την απόφαση της Ιορδανίας να αναγνωρίσει την τριμελή επιτροπή που χειρίζεται αυτή τη στιγμή την υπόθεση του πατριαρχείου.

Στην επιστολή του - σύμφωνα με πληροφορίες - εκτός των παραπάνω, επαναλαμβάνει τη θέση του για την ισοβιότητά του, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι 15 Ιεράρχες - μέλη της Συνόδου οι οποίοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή την κατάσταση, δε θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αραβικών ορθόδοξων κοινοτήτων.

Από την πλευρά της, η τριμελής επιτροπή που χειρίζεται την υπόθεση του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μετά την αποκήρυξη του πατριάρχη Ειρηναίου από 75 μέλη της Αγιοταφιτικής Αδερφότητας, προχωρά σε ένα ακόμα «βήμα». Χτες, έστειλε κείμενο στους προκαθήμενους των ορθόδοξων Εκκλησιών, να μην μνημονεύουν τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, στη λειτουργία. Για το θέμα ρωτήθηκε χτες, και ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Οπως είπε, «δεν έχουν εκτιμήσει τι θα πράξουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι κοινό. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα πράξει ό,τι θεωρήσει ορθό».

Συστάσεις στο Χρυσόστομο

Αυστηρές συστάσεις, στον μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο αποφάσισε χτες, να κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) για τις εις βάρος του καταγγελίες ότι χρησιμοποιεί κληρικούς για δουλιές εκτός των αρμοδιοτήτων τους (σ.σ. σε οικοδομές). Επίσης για θέματα οικονομικών ατασθαλιών που καταγγέλθηκαν, η ΔΙΣ αναμένει το πόρισμα του ΣΔΟΕ που διενεργεί έλεγχο.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Εφτασε η ώρα των ποινικών διώξεων

Στη μαραθώνια κατάθεσή της η Αντ. Ηλία αρνήθηκε τις εις βάρος της κατηγορίες

Με την κατάθεση της πρωτοδίκη Αντ. Ηλία ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των δικαστικών λειτουργών και των δικηγόρων, οι οποίοι φέρονται να συνθέτουν την οργανωμένη ομάδα του παραδικαστικού κυκλώματος, που δρούσε στους κόλπους της Δικαιοσύνης με ιθύνοντα νου τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη.

Σύντομα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, θα παραγγείλει ποινικές διώξεις στη φερόμενη ομάδα του παραδικαστικού κυκλώματος. Οι ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν την προσεχή εβδομάδα.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι κλπ. Περισσότερο επιβαρυντική είναι η θέση για τους δικαστικούς λειτουργούς Αντ. Ηλία, Α. Μπαστά, Π. Τσέβη, Ν. Αθανασόπουλο, Ν. Ποταμιάνο, Γ. Λαμπροπούλου και Α. Κοροβέση, τους δικηγόρους Σ. Κεχαγιόγλου, Γ. Νικολακόπουλο και Ν. Εμμανουηλίδη, καθώς και για το φερόμενο ως πρωτεργάτη του κυκλώματος Ι. Γιοσάκη. Τα παραπάνω άτομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες όπως παράβαση καθήκοντος, δωροληψία δικαστή, συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (δικαστών) κατά συρροή, δωροδοκία δικαστή κλπ.

Η πρωτοδίκης Αντ. Ηλία την τελευταία φορά κατέθετε για 13,5 ώρες ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (από τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής) και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα.

H Αντ. Ηλία σε χτεσινές δηλώσεις της ανέφερε ότι οι εναντίον της διώξεις «οφείλονται στο ότι δεν ενέδωσε σε πιέσεις και δε συμμορφώθηκε σε υποδείξεις ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών σε πολλές υποθέσεις της ανακριτικής της θητείας, αλλά θεώρησε αυτονόητο να πράξει το καθήκον της ως δικαστικός λειτουργός».

Επίσης σημείωσε ότι είναι από «τους πλέον πτωχούς - χρεωμένους δικαστές» και ότι η δημόσια διαπόμπευσή της οφείλεται σε λόγους εκδίκησης από τον τέως ερωτικό σύντροφό της, δικηγόρο Γιάγκο Λαμπίρη, αλλά και σε λόγους συγκάλυψης παράνομων δραστηριοτήτων του συνεργάτη του Λαμπίρη, Αθ. Τόσκα.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Εορδαίας Κοζάνης αύριο, Κυριακή 15 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής στον Τάσο Τούση

Εκδήλωση τιμής στον πρώτο νεκρό της ηρωικής εξέγερσης του Μάη του '36 Τάσο Τούση, διοργανώνει η Περιαστική Αχτίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, αύριο, Κυριακή 15 Μάη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ασβεστοχωρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ