Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν τις «αλλαγές»

Ταπεινωτικούς όρους και ασφυκτική παρακολούθηση για την «αλλαγή» του νόμου για το «βασικό μέτοχο» και την πλήρη συμμόρφωση στις οδηγίες των Βρυξελλών, αξιώνει προκλητικά η Κομισιόν, ενθαρρημένη από την υποτελή στάση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στη νέα επιστολή του που έστειλε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Κομισιόν, ο γνωστός Αλ. Σάουμπ, αξιώνει «να καταστεί ανίσχυρο όλο το νομοθετικό πλαίσιο»(!) και να μην υπάρχει ουσιαστικά κανένας «αντικοινοτικός νόμος» μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος περί «βασικού μετόχου». Επίσης από την επιστολή γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κομισιόν αξιώνει να παρακολουθεί ασφυκτικά την όλη διαδικασία και να υπαγορεύει τα επόμενα βήματα και τελικά το νόμο της αρεσκείας της, που φυσικά δεν πρόκειται να «θυμίζει» σε τίποτα το νόμο της ΝΔ για το «βασικό μέτοχο».

Από την αρχή κιόλας της επιστολής του ο Κοινοτικός αξιωματούχος φροντίζει να αποσαφηνίσει ότι η λύση που θα βρεθεί, «από κοινού» κατά τ' άλλα με την ελληνική κυβέρνηση, θα διασφαλίζει όχι μόνο τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και «τη συμμόρφωση με την κοινοποιηθείσα αιτιολογημένη γνώμη»! Στη συνέχεια αξιώνει ότι το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέσα στο μήνα να περάσει στην Ελληνική Βουλή η τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό. «Είναι σημαντικό», τονίζεται στην επιστολή Σάουμπ, «να καταστεί ανίσχυρο όλο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί νομικές συνέπειες αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο, οι οποίες πλήττουν ή δύνανται να πλήξουν τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς». Προκειμένου να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «όπως καθίσταται σαφές, τόσο από την προειδοποιητική επιστολή, αλλά και πλέον ενδελεχώς από την κοινοποιηθείσα αιτιολογημένη γνώμη, αμφότεροι οι εκτελεστικοί, της προαναφερόμενης συνταγματικής διατάξεως, νόμοι, δηλαδή τόσο ο προϊσχύσας νόμος 3021/2002, όσο και ο νεοψηφισθείς 3310/2005, αντίκεινται, κατά την άποψη της Επιτροπής, τόσο στο δευτερογενές (οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων), όσο και στο πρωτογενές (Συνθήκη ΕΚ) κοινοτικό δίκαιο».

«Κατά συνέπεια», καταλήγει, «η αναστολή του νόμου 3310/2005, η μη επαναφορά σε ισχύ του νόμου 3021/2002, καθώς και η μη εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής διατάξεως από οιοδήποτε νομοθετικό, εκτελεστικό ή άλλο μέτρο, θεωρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς τη συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη»!

Στη δήλωση που έκανε σχολιάζοντας την επιστολή Σάουμπ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μόνο που βρίσκει να επισημάνει είναι η βούληση της κυβέρνησης για «εξεύρεση κοινού τόπου», καθώς και ότι «η σημερινή επιστολή του κ. Σάουμπ απλώς επιβεβαιώνει ότι και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ είναι αντικοινοτικός»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχτές ο Θ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι ο προηγούμενος νόμος για το «βασικό μέτοχο» παραμένει σε ισχύ και θα παραμείνει έως τα τέλη Οκτώβρη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ