Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
AΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων

Εκτενή αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Eurokinissi

Πραγματικά ισχυρή Ελλάδα θα είναι αυτή που θα συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων κόντρα στο ρεύμα, τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι η πάλη κόντρα στο ρεύμα τελικά συμφέρει όλους τους λαούς.

Καλούμε, είπε, το λαό και τη νεολαία να ανακτήσουν το ηθικό τους, να προχωρήσουν σε ανώτερο επίπεδο πάλης και είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά οι λαοί θα αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει κοινή και σταθερή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσον αφορά στον προσανατολισμό τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής πολιτικής. Εμείς, όμως, είπε χαρακτηριστικά, διαφωνούμε ριζικά με αυτήν τη στρατηγική, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, κάνουν λόγο για «ισχυρή Ελλάδα». «Εάν εννοείτε "ισχυρή Ελλάδα" αυτήν που συμμετείχε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας εμείς την απορρίπτουμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι μια τέτοια «ισχυρή Ελλάδα» δε συμφέρει τον ελληνικό λαό και είναι επικίνδυνη και για τους γειτονικούς λαούς.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δίνεται βοήθεια σε επιχειρηματίες, για να επενδύσουν σε γειτονικές χώρες, είπε πως αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για μια καλή γειτονία, αφού το κεφάλαιο για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι τα κέρδη του, για τα οποία προχωράει ακόμα και σε πολέμους. Τελικά, είπε, οι επιχειρηματίες είναι παράγοντας όξυνσης των σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών. Οσον αφορά στην αποστροφή του Γ. Παπανδρέου ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διαφορά με τη στρατηγική που ακολουθούν οι ισχυροί όπως ο Μπους ή ο Μπλερ.


ICON

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν είναι θέμα ικανότητας κάποιου προσώπου, αλλά πρόκειται για θέμα γενικότερων προσανατολισμών και δεσμεύσεων της χώρας. Απαριθμώντας τις πολυποίκιλες αυτές δεσμεύσεις, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε την απόφαση του ΝΑΤΟ το 1999 για νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής του δράσης και εκτός των ορίων του, καθώς και τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, η οποία σπεύδει να ακολουθήσει σε ό,τι ζητούν οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται από την επίθεση κατά των κυβερνήσεων της Κούβας, της Συρίας, του Ιράν και της Β. Κορέας. Η χώρα μας, επίσης, είναι δέσμια διάφορων αποφάσεων του ΝΑΤΟ, όπως αυτό της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, όπου σχεδιάστηκαν οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Θα δώσετε «γην και ύδωρ»

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τόνισε ότι ο Τζ. Μπους θα ζητήσει «γην και ύδωρ». «Δυστυχώς, θα το δώσετε. Αλλωστε, δε θα πηγαίνατε για να του πείτε "όχι"», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των δεσμεύσεων, αναφέρθηκε στην τακτική του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει εθνικά όρια στο όνομα της ευελιξίας, δημιουργώντας έτσι προβλήματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπενθύμισε δε ότι με τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης αναγνωρίστηκαν στην Τουρκία δικαιώματα εφ' όλης της ύλης.

Η συμμετοχή της χώρας μας, συνέχισε, στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έχει δείξει ότι ήταν αρνητική για τα συμφέροντα της χώρας. Τόσο η εμπειρία του Κυπριακού όσο και τα Ελληνοτουρκικά έχει δείξει ότι οι οργανισμοί αυτοί ποτέ δεν υιοθέτησαν τις ελληνικές θέσεις. Αρα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, όσοι τάσσονται υπέρ της συμμετοχής σε αυτούς τους οργανισμούς πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Ή η Ελλάδα έχει άδικο ή οι σύμμαχοι αδικούν την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ της έντασης, αλλά η καλή γειτονία δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα. Είπε ότι τα 12 μίλια εθνικού χώρου είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας - άλλο θέμα πώς και πότε θα το ασκήσει - και υπογράμμισε ότι οι αστικές τάξεις και των δύο χωρών συναγωνίζονται για το ποιος θα δείξει ότι είναι πιο πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν εξασφάλιζε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και γι' αυτό απορρίφθηκε και κατήγγειλε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ασκούν πίεση στον κυπριακό λαό, προκειμένου αυτός να αποδεχτεί μια μη δίκαιη λύση.

Οσον αφορά στην ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε πει πως το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά η σταθερότητα στην περιοχή, την οποία οι ΗΠΑ με το «διαίρει και βασίλευε» υπονομεύουν. Ζήτησε δε κάθε αναφορά του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ να έχει γεωγραφικό και μόνον προσδιορισμό. Αναφερόμενη στο Κόσσοβο είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνόρων και τόνισε πως η Ελλάδα σέρνεται πίσω από τις επιλογές που κάνουν οι ΗΠΑ.

`Η με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές

Στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι η συζήτηση έδειξε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν είστε αντίπαλοι, είστε ανταγωνιστές για την ίδια πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι παρά τα όσα λέγονται για το διεθνή παράγοντα και τα διεθνή όργανα, στην ουσία αυτοί δεν κατοχυρώνουν το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του και για το σύστημα στο οποίο θέλει να ζήσει. Υπενθύμισε την απόφαση του ΝΑΤΟ για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής και αναρωτήθηκε ποιος ανέθεσε στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του το δικαίωμα να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις της περιοχής.

«`Η με τους λαούς θα είναι κάποιος ή με τους ιμπεριαλιστές», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την άποψη του προέδρου του ΣΥΝ ότι το δίλημμα είναι ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αφού παρατήρησε ότι η Ευρώπη δεν υστερεί σε βαρβαρότητα έναντι των ΗΠΑ, είπε πως δεν πείθει η άποψη ότι η ΕΕ είναι πιο φιλολαϊκή. Η ουσία είναι ότι γίνεται μια διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι αγορές ανάμεσα στους δύο και ως εκ τούτου είναι ολέθριο το ερώτημα εάν κάποιος είναι με την ΕΕ ή με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, κατέληξε, είναι ένα μετερίζι πάλης για την εναντίωση με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ