Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη ρότα των ευρωατλαντικών θεσμών

ICON

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα παραμείνει «δεμένη» στις επιδιώξεις των ...ευρωατλαντικών θεσμών διαμήνυσε χτες με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής! Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι ο βασικός άξονας των εξελίξεων στα θέματα των ελληνοτουρκικών και των διαβαλκανικών σχέσεων, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς και για προσπάθεια χειραγώγησης της κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στηρίζεται η εξωτερική πολιτική, επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως «μια Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, μια Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά στο κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και για το λαό της, αλλά και τους γείτονές της». Επίσης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η πορεία της γείτονος προς την Ευρώπη εξαρτάται πρώτα από όλα από την ίδια», προσθέτοντας πως «ο δρόμος της θα περνά τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης «λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» που θα προκύψει «από την επίτευξη συμφωνίας των δυο πλευρών, η οποία στη συνέχεια να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση», τονίζοντας ότι πρέπει να «αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της γειτονικής χώρας προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς». Υποστήριξε επίσης ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες για επίλυση του θέματος μετά από πολλά χρόνια. Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ως χώρα «έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών πραγμάτων» και «η συχνή επαφή είναι σημαντική και θετική». Παράλληλα, τόνισε ότι τα θέματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά θα είναι η Κύπρος, τα βαλκανικά θέματα, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις αναφορικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει ένας τόπος προσέλκυσης επενδύσεων».

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα των Βαλκανίων, δηλώνοντας ότι «μείζονος πολιτικής σημασίας τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η μεταρρυθμιστική πολιτική της ΕΕ», προσθέτοντας πως «παρέχουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και «στηρίζουμε την ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας». Για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως «οποιαδήποτε λύση πρέπει να έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης της Σερβίας - Μαυροβουνίου», καθώς και ότι «η δική μας θέση είναι υπέρ του απαραβιάστου των συνόρων όμως δεν επιβάλλουμε πολιτική σε όλο τον κόσμο». Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, εκφράζοντας «τη λύπη της κυβέρνησης» και λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφή την αντίθεσή μας σε παράνομες ενέργειες και ζητήσαμε να υπάρξει άρση στο ύψος των περιστάσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναθέρμανση» στο καμίνι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (2009-11-05 00:00:00.0)
Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση (2008-03-14 00:00:00.0)
... Κουβάρι (2008-02-08 00:00:00.0)
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ οι ελπίδες μας! (2005-11-01 00:00:00.0)
...Και η Πολωνία (2005-08-30 00:00:00.0)
Ο ισχυρότερος τα παίρνει όλα (2005-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ