Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ οι ελπίδες μας!

ICON

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το ΝΑΤΟ αποτελούν το «κλειδί» για την επίλυση κάθε προβλήματος που αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας σύμφωνα με τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Βουλή. Οπως υποστήριξε, η παρουσία της Ελλάδας στο «σκληρό» ευρωπαϊκό πυρήνα αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για κάθε ελληνική επιδίωξη.

«Η ΕΕ είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο» και «οι ηγεσίες της καλούμαστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αλλά να τις μεταβάλουμε σε πρόκληση για πρόοδο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κοινοτικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως «η διαπραγμάτευση έγινε εξαιρετικά δύσκολη», ζητώντας «το κόστος της διεύρυνσης να επιμεριστεί αναλογικά». Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη «ανάπτυξης» διαφορετικών ταχυτήτων στην ΕΕ, μιλώντας για «συνεργασίες» και προσθέτοντας πως «πρότυπο στο δρόμο αυτό μπορεί να είναι η ΟΝΕ». Οπως είπε, αποτελεί «ζωτική ανάγκη να ξεφύγει η Ευρώπη από την ακινησία». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, δηλώνοντας πως «ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις βρέθηκε κοινός τόπος με την ΕΕ στο θέμα του βασικού μετόχου», ενώ σημείωσε ότι «είναι η ώρα η πολιτεία να πάρει τις ευθύνες της», μιλώντας σχετικά με τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης για «τοπίο αναρχίας που ώρες - ώρες φθάνει στα όρια της ασυδοσίας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί την αφετηρία και για την πολιτική της Ελλάδας στη Βαλκανική, είπε ο Κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι οι ελληνικοί στόχοι μπορούν να γίνουν «πραγματικότητα μόνο μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο» και με «ισχυρό το ευρωπαϊκό όραμα για όλες τις χώρες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει σε βάθος χρόνου πλήρης ενσωμάτωση της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η «άρση της 15ετούς εκκρεμότητας στην ονομασία της ΠΓΔΜ», υποστηρίζοντας ότι αρχικά η Ελλάδα αποδέχτηκε να είναι «βάση διαπραγμάτευσης οι προτάσεις του ειδικού γραμματέα του ΟΗΕ», όμως στη συνέχεια τόνισε πως «καταστήσαμε σαφές ότι ορισμένα σημεία χρειάζονται βελτιώσεις» και ειδικά για τις προτάσεις Νίμιτς υποστήριξε ότι τις «επιστρέψαμε ως απαράδεκτες». Κατέληξε στο ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τονίζοντας αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πως θα υπάρξει «ενταξιακή πορεία μόνο σε δύο περιπτώσεις: Είτε με κοινά αποδεκτή συμφωνία, είτε με την ονομασία FYROM».

Οσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κ.Καραμανλής υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού, όπως είπε, υφίστανται «σταθερά και αμετάκλητα όρια, στα οποία η Τουρκία υποχρεούται να προσαρμόζεται διαρκώς», ενώ «θα ελέγχεται τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία». Σημείωσε πως «η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, αν ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια και τα προαπαιτούμενα, που δε συμβιβάζονται ούτε με casus belli ούτε με κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους». Τέλος, για το Κυπριακό τόνισε ότι πρέπει «να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», με στόχο μια λύση «λειτουργική, αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού» και «σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ