Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωπαϊκό κεκτημένο» είναι η συντριβή κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Δυστυχώς με τις δευτερολογίες φάνηκε ότι πραγματικός στόχος δεν ήταν να χυθεί άπλετο φως και να πάρουν καθαρή θέση τα κόμματα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά να χρησιμοποιηθεί το θέμα ως κερασάκι στην τούρτα προκειμένου να γίνει συζήτηση για τη σκανδαλολογία και τη «διαφάνεια», τόνισε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικέντρωσε τη δευτερολογία της σε αυτό που τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ονομάζουν «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της ΕΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας. Ποιο είναι αυτό το «κεκτημένο» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι, για παράδειγμα, στα θέματα της παιδείας ή τα εργασιακά υπάρχει κεκτημένο το οποίο, όμως, διασφαλίζει μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στον δε τομέα των συνόρων και της εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα είναι επικίνδυνα, είπε η Αλ. Παπαρήγα και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της Κύπρου η οποία έγινε δεκτή στην ΕΕ με στρατό κατοχής στα εδάφη της. Ο δε στρατός θα αποχωρήσει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ! Αρα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν υπάρχει κανένα «κεκτημένο», αφού στην ΕΕ υπάρχει και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας μέλους στην οποία υπάρχει βρετανική κατοχή.

Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι τα διαλυμένα Βαλκάνια και τα κράτη προτεκτοράτα των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι η συντριβή κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου που υπήρχε. Σήμερα το «κεκτημένο», είπε, είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, είναι η άποψη ότι όλα αλλάζουν εκτός από το τι συμφέρει τους βιομηχάνους.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» αναφέροντας ότι είναι αυταπάτη η άποψη ότι η πορεία ένταξης στην ΕΕ θα λύσει τα θέματα δημοκρατίας ή τα προβλήματα στο Αιγαίο. Αντίθετα, είπε, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Κύπρου θα υπάρξει νομιμοποίησής τους και είμαστε ανήσυχοι γιατί σήμερα δεν ακούστηκε μια κουβέντα ότι δε θα υπάρξει συμφωνία με την αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει το «κεκτημένο» των λαών σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές. «Κεκτημένο» των λαών, είπε είναι το «όχι» στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα και όχι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, «σηκώνοντας» δήθεν αριστερές σημαίες δημιουργούν επικίνδυνες αυταπάτες.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του σημείωσε ότι δεν παρατήρησε καμία επί της ουσίας διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις για εσωκομματικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι οι δικές τους κυβερνήσεις εξασφάλισαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στα θέματα της «διαπλοκής» και της «διαφάνειας» όπου ειπώθηκαν τα ήδη γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος βρήκε την ευκαιρία λίγο πριν τα μεσάνυχτα να υπερασπιστεί για μια ακόμα φορά το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να αναλωθεί σε ύμνους για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ «εισαγγελείς» και «ιντερπόλ» όσους διαφωνούν με αυτήν την πολιτική επιλογή ενσωμάτωσης στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ