Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πρόκληση με νέο κατοχικό φυλάκιο

Σε διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων για δημιουργία φυλακίου στη «νεκρή ζώνη». Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η προκλητική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων τέθηκε και από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα παραβιάζουν τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός και τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η διατήρηση του «στάτους κβο». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι σήμερα τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης δεν έφεραν αποτέλεσμα και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Ο κυπριακός Τύπος έγραψε χτες ότι οι εργασίες για την ανέγερση φυλακίου στην περιοχή της Λουρουτζίνας άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου. Οπως και στην περίπτωση των Στροβιλιών (Ιούλιος 2000), οι Τούρκοι δημιουργούν νέα τετελεσμένα στη «νεκρή ζώνη» με την προώθηση των θέσεών τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Τούρκοι έφθασαν στο σημείο να στρέψουν τα όπλα εναντίον του διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στρατηγού Φικολί, ο οποίος είχε σπεύσει στην περιοχή με ελικόπτερο της Ειρηνευτικής Δύναμης. Εκδιώχθηκαν, επίσης, από την περιοχή περίπολα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα οποία έχουν την ευθύνη ελέγχου.

Οι Τούρκοι υποστήριξαν πως το φυλάκιο, στο οποίο έχουν τοποθετήσει σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους καθώς και «συνοριακή» ταμπέλα, θα το επανδρώσουν με «αστυνομικούς». Σκοπός τους, όπως λένε, να αποτρέψουν διέλευση λαθρομεταναστών, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομο εμπόριο. Ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων υπέδειξε προς τον στρατηγό Φικολί ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν καταγγελθεί. Πρόσθεσε πως θα υλοποιήσει τα σχέδιά του, τα οποία ήδη εφαρμόστηκαν κατά το ήμισυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ