Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεμένοι με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία

«Καλά και φτηνά» τα αμερικανικά F-16, επιμένει η κυβέρνηση

Να δικαιολογήσει την πρόσδεση των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη νέα παραγγελία 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

To υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για απ' ευθείας ανάθεση, αλλά για διακρατική συμφωνία, και το κόστος δεν πρόκειται να φθάσει τα 3,1 δισ. δολάρια, όπως έχει γραφεί στον Τύπο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φροντίζει να επισημάνει ότι και οι κυβερνήσεις του παρελθόντος ακολουθούσαν την ίδια πρακτική και επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία (Government to Government Agreement) και όχι για απ' ευθείας ανάθεση, όπως ορισμένοι σκοπίμως επιμένουν να παρουσιάζουν. Είναι η ίδια διαδικασία, που εφάρμοσαν κατά το παρελθόν, σε αγορές του ιδίου τύπου αεροσκάφους, οι κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης το υπουργείο Αμυνας απαριθμεί πλεονεκτήματα της πρόσδεσης της χώρας στο αμερικανικό σύστημα πολεμικής βιομηχανίας:

«Η συγκεκριμένη μορφή συμφωνίας παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για την ελληνική πλευρά:

- Αποκλείονται, με βάση την αυστηρή αμερικανική νομοθεσία και με βαρύτατες ποινές οι κάθε είδους μεσάζοντες και αντιπρόσωποι, γεγονός που αφενός αποκλείει επιβάρυνση του κόστους και αφετέρου διασφαλίζει τη διαφάνεια στο μεγαλύτερο βαθμό.

- Διασφαλίζεται η τεχνογνωσία των αμερικανικών υπηρεσιών σε θέματα τεχνικής αξιολόγησης, δοκιμών, πιστοποιήσεων, ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων κλπ.

- Εφαρμόζεται ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας του προϊόντος σε όλες τις φάσεις της σχεδίασης και κατασκευής από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

- Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κατασκευαστριών/ προμηθευτριών εταιριών και των αμερικανικών κυβερνητικών αρχών διεξάγονται βασισμένες σε τιμολογήσεις ίδιων ή παρεμφερών προϊόντων προς τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εξασφαλίζονται έτσι, κατά τεκμήριο, σαφώς καλύτερες τιμές σε σχέση με τις λοιπές εμπορικές συμφωνίες, επ' ωφελεία της αγοράστριας χώρας, αφού η διαπραγματευτική θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ισχυρότερη έναντι οποιουδήποτε άλλου κράτους. Καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος διενεργούνται πολλαπλών επιπέδων έλεγχοι κόστους και γενικά εφαρμογών των συμβατικών υποχρεώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ