Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στην Αγκυρα «πάση θυσία»...

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Αγκυρα φέρεται ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι πάνω απ' όλα βάζει τα «στρατηγικά» συμφέροντα της άρχουσας τάξης και τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή.

Η απόφαση του πρωθυπουργού δε φαίνεται να επηρεάζεται από το πλήθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης της Τουρκίας, φυσικά με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Απέναντι στα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, εναποθέτοντας τη «λύση» τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται, κάθε άλλο, από τη μέχρι τώρα πορεία.

«Οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού, που γίνεται σε ανταπόδοση του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται μέσω της διπλωματικής οδού», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του Ερντογάν στο Λονδίνο και τα πρόσφατα γεγονότα στο Πατριαρχείο με τους «Γκρίζους Λύκους» ευνοούν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση οι διπλωματικές διαβουλεύσεις να μην καταλήξουν και να αναβληθεί ξανά η επίσκεψη Καραμανλή στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη και κατά συνέπεια θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δε θα επιτραπεί η προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, εφόσον δεν αρθεί το εμπάργκο σε βάρος του ψευδοκράτους, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή της τελωνειακής σύνδεσης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο δε «συμμορφώνεται» με τις «ευρωπαϊκές υποδείξεις», αλλά από τη στιγμή που πήρε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση είτε με την άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με την επαναφορά του casus belli είτε με την αμφισβήτηση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Χάλκης...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Ερντογάν: «Κάθε δήλωση, η οποία δε βοηθά στην κατεύθυνση που είπα πριν, δε χρειάζεται περαιτέρω κρίση. Δηλώσεις και πράξεις πρέπει να βοηθούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ