Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συμφωνία επί της ουσίας με την κυβέρνηση

ICON

Οι κατηγορίες περί «έλλειψης σχεδίου», «ερασιτεχνισμού» και «φοβίας», που εξαπέλυσε χτες εναντίον της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπόρεσαν χτες να κρύψουν τη συμφωνία και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική.

Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε με τις βασικές θέσεις του πρωθυπουργού. Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει «να είμαστε στην ενισχυμένη ταχύτητα». Για τα Βαλκάνια σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν θα είμαστε βασικοί παίκτες στην περιοχή μας», αφού «εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι πρωτοπορία των αποφάσεων». Πρόσθεσε πως οφείλουμε «να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή τους πορεία», ότι «πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η χώρα μας με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου» καθώς και «να στηρίξει ενθέρμως την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών».

Στη λογική της κυβέρνησης κινήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Οπως είπε, «προτείνω: Να συνεχιστεί η πορεία της ΦΥΡΟΜ προς την ΕΕ, αλλά μόνο με το όνομα ΦΥΡΟΜ» και «να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της ΦΥΡΟΜ». Ασκησε πάντως κριτική, τονίζοντας πως «εμείς δεν αποδεχόμασταν συμβιβασμούς» και «δεν προτείναμε πράγματα που συγκέντρωναν μόνο την ψήφο μας». Αντίθετα, είπε, στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «το αντικείμενο αφορούσε αποκλειστικά την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας», ενώ «φτάσαμε να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία».

Οσον αφορά τις επικρίσεις του Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δε μας είπε πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα πέρα από γενικόλογες κουβέντες» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δεν έχει σχέδιο», αλλά «ανευθυνότητα και ανικανότητα», αφού «φοβάται την εξωτερική πολιτική, δεν αντέχει στα μεγάλα θέματα». Επίσης έκανε λόγο για «εγκατάλειψη του Ελσίνκι και της δεσμευτικής ημερομηνίας του 2004», όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαβουλευόταν μαζί τους και προσθέτοντας για τη ΝΔ πως «δε σας υπολογίζουν πια στην ΕΕ», ούτε «οι ΗΠΑ σας υπολογίζουν επίσης». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα «ποιους συμμάχους εξασφαλίσατε για τα συμφέροντα της χώρας;». Οπως είπε, «παραλάβατε την Ελλάδα στον πυρήνα των εξελίξεων και την καθηλώσατε στη γωνιά». Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές καταγγελίες για τη δημοσιονομική απογραφή σημειώνοντας πως «δεν καταλάβατε τι κάνατε με τη δήθεν απογραφή», αφού «για να χτυπήσετε το ΠΑΣΟΚ βάλατε την Ελλάδα σε μια απίστευτη περιπέτεια». Οσον αφορά το βασικό μέτοχο ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως «είναι πρωτοφανές να χειροκροτάτε τη δική σας απόλυτη οπισθοχώρηση», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση: «Να μη φέρετε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λείπει το... σχέδιο (2006-03-30 00:00:00.0)
Ενθερμος υποστηρικτής των «τολμηρών αλλαγών» και των «τομών» (2005-12-23 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστές στο δικομματικό θέατρο (2005-06-11 00:00:00.0)
Η Κομισιόν «καρφώνει» το ΠΑΣΟΚ για την απογραφή... (2005-01-21 00:00:00.0)
Τώρα θυμήθηκε εργαζόμενους, αγρότες και ανάπτυξη (2004-12-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ