Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κομισιόν «καρφώνει» το ΠΑΣΟΚ για την απογραφή...

«Ηχηρό χαστούκι» θα πρέπει να θεωρείται για το ΠΑΣΟΚ η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μνημόνιο που απέστειλαν στο ΕΚΟΦΙΝ στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης (συνοδευόμενο από επιστολή των Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη), στο οποίο ασκούσαν κριτική στην απογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Οχι μικρότερης σημασίας είναι το γεγονός πως η επιστολή που «καίει» το ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πρακτική του, δε δημοσιοποιήθηκε από το φιλικό προς τη ΝΔ Τύπο, αλλά από την εφημερίδα «Νέα», όπου μάλιστα χαρακτηρίζουν την επιστολή «καταπέλτη για το ΠΑΣΟΚ»...

Συγκεκριμένα στην εκ Βρυξελλών απαντητική επιστολή δηλώνεται από τους αρμοδίους της Επιτροπής (με εμφανώς υποτιμητικό ύφος) ότι διαφωνούν με το μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και σημειώνεται:

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι αναγκαίο και πρέπον να σχολιάσουμε λεπτομερώς το μνημόνιό σας, αν και δε συμφωνούμε με πάρα πολλές δηλώσεις, συστάσεις και ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε αυτό, και δε συμμεριζόμαστε τα συμπεράσματά σας. Σε πολλά τεχνικά θέματα, η έκθεση της Γιούροστατ είναι επαρκώς λεπτομερής και αντιβαίνει εμφανώς στις απόψεις σας».

Η απάντηση δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τον Κ.Σημίτη:

«Επιπροσθέτως - σημειώνεται - η Γιούροστατ είχε ήδη την ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως την αντίρρησή της στους ισχυρισμούς για αναδρομική εφαρμογή των νέων κανόνων ή των λογιστικών αναταξινομήσεων, απαντώντας σε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς"».

Το σημαντικότερο ίσως σημείο είναι εκεί όπου η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι υπήρχαν από το παρελθόν αμφιβολίες για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν απλώς κρατηθεί μυστικές:

«Πρέπει να απορρίψουμε τους ισχυρισμούς που αφορούν ευθέως τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Οπως καλά γνωρίζετε - αναφέρει η Κομισιόν - η Επιτροπή (τόσο η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων όσο και η Γιούροστατ) έχει συχνά εκφράσει αμφιβολίες για την εξέλιξη των δημοσιονομικών συναθροιστικών μεγεθών της Ελλάδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις - πριν και μετά την αναθεώρηση στοιχείων του 2002 - οι αμφιβολίες αυτές κρατήθηκαν εντός των συζητήσεων μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, καθώς και εντός της Νομισματικής Επιτροπής».

Τέλος η Επιτροπή απορρίπτει ότι στο θέμα της απογραφής υπήρξε από μέρους της κάποια πολιτική σκοπιμότητα και σημειώνει:

«Συνεπώς, η όποια υπόνοια ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής υπέστησαν παραπλάνηση, κινήθηκαν με πολιτική σκοπιμότητα, αποδέχτηκαν χωρίς κριτική τα νέα στοιχεία ή αντιμετώπισαν την Ελλάδα με όχι δίκαιο τρόπο δεν έχουν καμία βάση...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ