Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»
Ο καυγάς για το τηλεοπτικό πάπλωμα

Σε ...«πολιτικό καθρέφτη» του ανταγωνισμού των επιχειρηματιών μετέβαλαν χτες τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο» στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αφού κυριάρχησαν η ένταση και οι αντεγκλήσεις μετά την ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας τη σύμπραξη των δύο κομμάτων όταν πρόκειται για προνομιακές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη προτάσεων, αντιφάσεις στις τοποθετήσεις, τονίζοντας: «Νοιάζεστε για τα μεγάλα συμφέροντα μικρού αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Μαθιουδάκη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λέγοντας ότι ανέφερε πως προηγούμενοι υπουργοί Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωναν για τους δημοσιογράφους ότι «θα ανοίξουμε το συρτάρι να σας πούμε σε ποιους δίνουμε χρήματα και ποιοι τα πιάνουν», υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το ...ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους δημοσιογράφους. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τον Απ. Κακλαμάνη να ρωτά «τι στοιχεία έχετε και λέτε αυτά τα πράγματα;», τον Ε. Βενιζέλο να δηλώνει ότι «ο Καραμανλής θέλει να δημιουργήσει μοχλούς και να ελέγξει τα ΜΜΕ και τον Τύπο» και τον Δ. Ρέππα να κατηγορεί τον υπουργό Επικρατείας για «κοινοβουλευτική επιπολαιότητα». Συνολικά το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και χτες στη λογική της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος.

«Πολύς καυγάς στη Βουλή για το τηλεοπτικό πάπλωμα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σχολιάζοντας την κόντρα. Οπως είπε, «και τα δύο μεγάλα κόμματα παλεύουν γι' αυτό αλλά και οι επιχειρηματίες παλεύουν γι' αυτό και για το ποιος θα παίρνει τα δημόσια έργα. Ποιος χάνει, ποιος κερδίζει; Κόκκαλης, Μπόμπολας χάνουν. Εμφιετζόγλου, Αγγελόπουλοι - διάφορα ονόματα - κερδίζουν». Πρόσθεσε πως «όταν υπάρχει αντιπαλότητα επιχειρηματιών οξύνεται και η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε την πρόσφατη συζήτηση για το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου «ο όποιος καυγάς περιορίστηκε σε επιμέρους ζητήματα. Στο να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές υπέρ των επιχειρηματιών χειροκροτούσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία»! Επίσης, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο συνολικά τόνισε ότι για τους επιχειρηματίες υπάρχουν «τρόποι διαφυγής» από τις διατάξεις του μέσω της απεμπλοκής και της πώλησης μετοχών, μέσω των αχυρανθρώπων και, τρίτον, από «τις τρύπες του νομοσχεδίου». Τόνισε μάλιστα ότι «κάναμε επιμέρους προτάσεις που ακόμα και όταν ορισμένες φορές γίνονται δεκτές σε τίποτε δεν αλλάζει την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αρχή του νομοσχεδίου».

Αναλυτικά τοποθετήθηκε στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου χτες η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στον ορισμό των εννοιών του νόμου η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι είναι «θέμα αρχής για το ΚΚΕ» το «να μην αποδεχτούμε την έννοια του υγιούς ανταγωνισμού ως κορυφαίο επιχειρηματικό-εργολαβικό- πολιτικό επιχείρημα και όχι για τον ίδιο τον λαό. Για μας ο λαός χρειάζεται δημόσια έργα που θα τα απολαμβάνει ο ίδιος, θα κατασκευάζονται για τις ανάγκες του και δε θα τα πληρώνει. Η έννοια του δημόσιου αγαθού και του δημόσιου έργου για μας παραμένει κατ' εξοχήν λαϊκής οικονομίας στόχος».

Αναφερόμενη στο άρθρο 2 του νόμου η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «διατηρείτε την αντίληψη ότι υποχρεωτικώς είναι Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης οποιοδήποτε έντυπο», τονίζοντας ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» αφού «θα οδηγηθείτε στην ανάγκη κατασκευής λογοκριτικής επιτροπής» και «θα λειτουργήσετε με καταγγελίες και ρουφιάνους». Οσον αφορά στην εξαίρεση των εντύπων κοινωνικού περιεχομένου που προβλέπεται η Λ. Κανέλλη μίλησε για περιοδικά «κοινωνικού περιεχομένου» που «έχουν άκρες κι εκμεταλλεύονται άλλα δημόσια αγαθά». Επίσης, εξέφρασε αντίθεση στην εξαίρεση των εταιριών παραγωγής προϊόντων ενημέρωσης.

Η Λ. Κανέλλη διατύπωσε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην αποδοχή ως μετόχων ΜΜΕ, οφ σορ εταιριών που προβλέπεται στο άρθρο 4. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δε θέλετε να τις κόψετε, είσθε δέσμιοι των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε οφ σορ πολίτες»! «Αυτή είναι μια μεγάλη τρύπα την οποία δε θέλετε να κλείσετε», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ. Παράλληλα, σχολιάζοντας το άρθρο 12 του νομοσχεδίου η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «διατηρείτε τις εξαιρέσεις από ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικών προσώπων και για τις επιχειρήσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών», προσθέτοντας πως το νομοθέτημα εξαιρεί «τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τις τράπεζες, τους οργανισμούς κοινωνικών ασφαλίσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, στο θέμα των κομμάτων με μικρά εκλογικά ποσοστά, λέγοντας ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο «το κόμμα που θα έχει 1,5% και θα παίρνει κρατική χρηματοδότηση θα είναι σε εξαίρεση από το ασυμβίβαστο. Αρα οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις κάτω από 1,5% που θέλουν να ανδρωθούν, ούτε χρήματα θα παίρνουν, ούτε θα μπορούν να βγάζουν κάποιο έντυπο αν κάποιο από τα μέλη τους ή από τη διοίκησή τους έχει κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα με το δημόσιο», σημειώνοντας ότι αυτό το μέτρο «δεν είναι δημοκρατικό».

Τέλος, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την επέκταση των διατάξεων και στα ιδρύματα Τύπου καθώς και τον ορισμό του ανώτερου ποσοστού αμοιβαίων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ στο 10%. Επίσης, ανακοίνωσε την ακύρωση κάθε ιδιωτικού συμφωνητικού ή άλλου συμβολαιογραφικού εγγράφου που αφορά στην εικονική συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε επιχείρηση ΜΜΕ (αχυράνθρωποι), ενώ υποστήριξε ότι αναδιατυπώνοντας το σχετικό άρθρο θεσμοθετείται το αυτεπάγγελτο της παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον έλεγχο του ασυμβίβαστου επιχειρηματία ΜΜΕ και εργολήπτη του δημοσίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος ποινικοποίησης της άλλης άποψης για την Ιστορία (2011-12-14 00:00:00.0)
Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο (2011-05-25 00:00:00.0)
Βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα η ενημέρωση (2007-07-04 00:00:00.0)
Χαράζουν το ...δρομολόγιο στα οικονομικά συμφέροντα (2005-01-19 00:00:00.0)
«Παράθυρα» για ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων (2003-06-11 00:00:00.0)
Επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ