Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τι προβλέπει το νέο καταστατικό

Στην ισχυροποίηση της θέσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στην αποδυνάμωση των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ στοχεύει το σχέδιο του «νέου καταστατικού» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως διατυπώνονται στο «νέο καταστατικό», δείχνουν ακριβώς τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του.

Στο νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ο πρόεδρος του κόμματος «να εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και από του φίλους του κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου».

Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πλέον δεν τον αναδεικνύει το συνέδριο του κόμματος, αλλά ένα πολύ μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων, όπως εξάλλου έγινε και στην πρόσφατη εκλογή του Γ. Παπανδρέου, το οποίο και δίνει την απόλυτη εξουσία στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, η σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα αντικατασταθεί από το «Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ» που θα είναι το «το ανώτερο όργανο» του κόμματος «μεταξύ δύο συνεδρίων». Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τη σειρά τους θα εκλέγουν τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος, μεταξύ αυτών και το Πολιτικό Συμβούλιο, ένα νέο όργανο που έρχεται να διαδεχτεί το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό θα «είναι το ανώτερο Εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συμβουλίου» και «όργανο πολιτικού σχεδιασμού». Θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είκοσι μέλη που θα εκλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο μεταξύ των μελών του. Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα «εκλέγει μεταξύ των μελών του το Γραμματέα του», ο οποίος όπως αναφέρεται «θα έχει την ευθύνη της οργανωτικής λειτουργίας του Κινήματος». Πάντως αναφέρονται και εναλλακτικές προτάσεις για τη συγκεκριμένη θέση: «α) Ο Γραμματέας να εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο και β) Να καταργηθεί ο θεσμός του Γραμματέα».

Για τις θητείες στα όργανα του ΠΑΣΟΚ το «νέο καταστατικό» προτείνει να μην «επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερες από τρεις συνολικά πλήρεις θητείες», ενώ σαν εναλλακτική πρόταση αναφέρει ότι για «το συνολικό όριο θητείας για τα κομματικά όργανα να μην υπερβαίνει τα οκτώ έτη και για τον Πρόεδρο τα δώδεκα έτη».

Επίσης, στο «άρθρο 4» του νέου καταστατικού του ΠΑΣΟΚ γίνεται αναφορά στις «αξίες και τους στόχους» του κόμματος. Εκεί αναφέρεται ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό Κίνημα που προωθεί με τη δράση του τις πανανθρώπινες αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Ενώ συμπληρώνεται ότι... αγωνίζεται για «τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου» (!!) καθώς και για «τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης»...

Μάλιστα για να προωθήσει αυτές τις αξίες αναφέρει ότι «αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως μοχλό για μεγαλύτερη ευημερία των λαών και κοινωνική δικαιοσύνη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ