Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΧΑΪΑΣ
Με καλύτερες προϋποθέσεις για τους στόχους μας

Να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στο ρόλο της και στα καθήκοντά της, για να συμβάλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μέσα από την υλοποίηση των αποφάσεων του 17ου Συνεδρίου, φιλοδοξεί η Κομματική Οργάνωση της Αχαΐας, η οποία ολοκλήρωσε την εσωκομματική προσυνεδριακή συζήτηση με τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο γραμματέας της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, Κώστας Μπάτσικας, αφού επισήμανε πως «τόσο στις ΓΣ των ΚΟΒ, όσο και στις αχτιδικές συνδιασκέψεις εκφράστηκε συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ», σημείωσε ότι «η επιμονή για την κατανόηση και αφομοίωση των Θέσεων βοήθησε να πάρει μέρος στη συζήτηση η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών μελών, να εκφραστεί η ανησυχία και το ενδιαφέρον των κομματικών δυνάμεων για το πώς θα γίνουμε πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της πάλης και τα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο νομό, θα σημειώσει, μεταξύ άλλων: Στην Αχαΐα εκδηλώνονται όλες οι κύριες τάσεις του ελληνικού καπιταλισμού, όπως συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου. Αύξηση της δύναμης της εργατικής τάξης, σημαντική μείωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αύξηση της ανεργίας, όξυνση της ταξικής πόλωσης με συγκέντρωση πλούτου από τη μια και διεύρυνση της φτώχειας από την άλλη. Στο νομό, μαζί με την αριθμητική αύξηση της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση του ρόλου της, αναπτύσσεται και ισχυρή αστική τάξη, η οποία έχει σαν στρατηγική επιδίωξη την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διεκδικώντας και παίζοντας ευρύτερα ρόλο (διείσδυση κεφαλαίων στα Βαλκάνια και αλλού).

Παρουσιάζοντας την πλούσια δράση της οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα στα διάφορα μέτωπα πάλης, ο ομιλητής αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ: Η ΚΟ η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία για τη συσπείρωση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης κατάφερε με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα στην Πάτρα, να αποτελεί, όλο και πιο διακριτά, αποκούμπι για τους άνεργους, τους απολυμένους, στην αντιμετώπιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρωτόβουλα εργαζόμενοι απευθύνονται στο ΠΑΜΕ για στήριξη της πάλης τους (ΕΛ-ΠΑΚ, Μανιατόπουλου, καθαρίστριες, συμβασιούχοι, ΟΤΑ, ΑΕΙ κλπ.), τόνισε.

«Ο στρατηγικός μας στόχος πρέπει να διαπερνά την καθημερινή δουλιά»

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε πως «χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι το Κόμμα είναι σε δύσκολη καμπή. Σε δύσκολη καμπή, από την άποψη ότι καλείται να λύσει νέα προβλήματα, να αναλάβει καινούριες ευθύνες που φέρνουν οι εξελίξεις και η εποχή. Κάναμε θετικά βήματα μετά την κρίση που ξέσπασε στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Αντέξαμε σ' αυτήν την κρίση, ανασυγκροτήσαμε το Κόμμα, διαμορφώσαμε πρόγραμμα, χαράξαμε πολιτική, το ΑΑΔΜ, διαμορφώσαμε συσπειρώσεις στα πλαίσια αυτής της γενικής κατεύθυνσης και πολιτικής. Ομως, αυτά δεν αρκούν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που, αν δεν τα κατοχυρώσουμε, δεν τα αναπτύξουμε όσα πετύχαμε και κυρίως αν δε δουλέψουμε με τέτοιους όρους, με τέτοιο περιεχόμενο δουλιάς που βάζουν οι Θέσεις για την ισχυροποίηση του Κόμματος και όσα σημαίνει αυτή, τότε θα πάμε πίσω. Στασιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη «το Κόμμα να γίνει πιο ικανό, να προωθεί τους στόχους και την πολιτική του» και ανέφερε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ: «Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται να χωνέψουμε καλά τη στρατηγική μας, να μάθουμε να δουλεύουμε διαρκώς για το πώς θα κάνουμε πιο δημιουργική την εφαρμογή και την προώθηση της στρατηγικής μας. Δηλαδή, ποια είναι η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, η απάντηση στον καπιταλισμό και πώς θα την κάνουμε εμείς υπόθεση της εργατικής τάξης».

Και κατέληξε, τονίζοντας: «Είναι απαραίτητο σήμερα να προβάλλουμε το σοσιαλισμό. Οχι απλά για να έχουμε όραμα ή να απαντήσουμε στις ανατροπές που έγιναν και στη δυσφήμιση που υπήρξε και λόγω των λαθών κατά τη διάρκεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά όραμα για ζύμωση. Είναι ανάγκη ο στρατηγικός αυτός στόχος να διαπερνά την καθημερινή δουλιά του Κόμματος, μέσα από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Να δουλεύουμε, δηλαδή, με τη στρατηγική μας, που δεν είναι μόνον ο στόχος, αλλά και ο δρόμος και τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου, σε συνδυασμό πάντα με τη συνεχή παρακολούθηση και σωστή εκτίμηση των εξελίξεων, την ανάπτυξη της ετοιμότητας και της ικανότητας παρέμβασης του Κόμματος και της εργατικής τάξης για να αξιοποιεί τις εξελίξεις και την κρίση που αναπόφευκτα έρχεται και θα υπάρξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ