Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Αγκυρα προκαλεί, η Αθήνα παρατηρεί

«Ακίνητη» η Αθήνα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο

Με δηλώσεις περί «ψύχραιμης προσέγγισης», απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην κλιμακούμενη τουρκική παρουσία γύρω από βραχονησίδες στο Αιγαίο. Την ίδια «ψύχραιμη» στάση, προβάλλει η Αθήνα και απέναντι στην απαίτηση της Αγκυρας για διχοτόμηση του Αιγαίου στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις σχετικές με την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων και τώρα και στο μέλλον με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής σαφές, με στρατηγικό στόχο και στρατηγική προοπτική.» Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιζητά και εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι παράγων που βοηθάει προς αυτήν την πορεία και σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται και η μακρόχρονη, λεπτομερής και αυστηρή διαδικασία προσαρμογής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους κανόνες.

Σχετικά με την τουρκική notam, με την οποία η Αγκυρα εμφανίζεται να έχει την ευθύνη για την έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι συνιστά απάντηση στη notam, η οποία είχε εκδοθεί προηγουμένως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η έκδοση αυτών των notam είναι η διοικητική έκφραση μιας πραγματικότητας: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δύο δηλώσεις, η ελληνική και η τουρκική, σχετικά με το θέμα της περιοχής έρευνας και διάσωσης. Η Ελλάδα έχει κάνει τη δική της δήλωση, βάσει της οποίας έχει το δικαίωμα του συντονισμού και της διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλο το χώρο που συμπίπτει με το FIR Αθηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ