Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Με μεγαλύτερη εμπειρία στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα

Πιο έμπειρη και με μεγαλύτερη επίγνωση των μεγάλων υποχρεώσεων και καθηκόντων που θέτει η σημερινή πραγματικότητα, αλλά και των δυσκολιών και των αδυναμιών της που πρέπει άμεσα να ξεπεράσει, η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ βαδίζει προς το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, μετά τη Συνδιάσκεψή της που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Χαλκίδα.

Τόσο από την εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής, όσο και από τις ομιλίες των αντιπροσώπων, η προσοχή επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα προωθηθεί πιο αποτελεσματικά το κύριο και άμεσο καθήκον της ισχυροποίησης του Κόμματος, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης για τη συσπείρωση, την ενότητα και τη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης, τη δημιουργία των συσπειρώσεων - προϋποθέσεων οικοδόμησης του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου. Με πνεύμα δημιουργικής κριτικής και αυτοκριτικής, εντοπίστηκαν τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αδυναμίες της ΚΟ και των οργάνων της αλλά αναδείχτηκαν και οι θετικές εμπειρίες από την προηγούμενη δράση της που πρέπει να γενικευτούν.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ.

Η κατάσταση στην περιοχή

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι η αστική τάξη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και ιδιαίτερα σε ορισμένους κλάδους. Με επενδύσεις και διάφορες οικονομικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Με αύξηση της συγκέντρωσης βιομηχανίας, βιοτεχνίας και αποθηκευτικών χώρων στο τρίγωνο Οινόφυτα - Θήβα - Χαλκίδα. Με ανάπτυξη κλάδων όπως τρόφιμα - ποτά, μέταλλο, τουρισμός - επισιτισμός, με μετατροπή της Εύβοιας σε μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Ταυτόχρονα όμως με τη συγκέντρωση παραγωγικών δυνάμεων και οικονομικών δραστηριοτήτων σε Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά, παρατηρείται μείωση σε Ευρυτανία, Φωκίδα και τις ορεινές περιοχές σε όλους τους νομούς. Παρατηρείται αύξηση συγκέντρωσης πληθυσμού σε Χαλκίδα, Λαμία και άλλες πόλεις. Διευρύνονται τα μεσαία στρώματα εμπορίου, τουρισμού και υπηρεσιών, ενώ καταγράφεται συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης και ξεκλήρισμα της μικρής αγροτιάς.

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της περιοχής είναι 204.229 άτομα. Από αυτούς μισθωτοί είναι οι 97.435 (47,7%). Αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ και εργαζόμενα μέλη των οικογενειών τους 48.591 (23,79%). Αγρότες 42.434 (20,78%). Οι εργοδότες είναι 15.769 (7,72%) από τους οποίους οι 2.051 στην αγροτική οικονομία.

Από τους μισθωτούς οι 27.000 εργάζονται στη βιομηχανία - μεταποίηση. Στην περιοχή υπάρχουν 76 εργοστάσια με πάνω από 100 εργάτες και σύνολο 19.000 εργάτες.

Οι υπόλοιποι μισθωτοί κατανέμονται ως εξής: Στα μεταλλεία - λατομεία 1.153. Στις κατασκευές 11.410. Στο εμπόριο 9.615. Στον τουρισμό - επισιτισμό 6.282. Στις μεταφορές - επικοινωνίες 4.358. Στη δημόσια διοίκηση - ΟΤΑ 11.795. Στην εκπαίδευση 7.692 και στην υγεία 5.513.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι οι γενικότερες εξελίξεις και η κατάσταση στην περιοχή με τη δράση και παρέμβαση μεγάλων μονοπωλίων, δείχνουν την ανάγκη ισχυροποίησης της ΚΟ, τη μεγαλύτερη απαιτητικότητα από την ιδεολογική, πολιτική και μαζική δράση της. Τα θετικά βήματα που σημείωσε η ΚΟ, το ότι ανταποκρίθηκε στις πολιτικές εκλογικές μάχες δεν αρκούν, γιατί δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που σήμερα απαιτούνται, στην αφομοίωση, προώθηση, εκλαΐκευση της πολιτικής του Κόμματος, στη σταθεροποίηση των πολιτικών δεσμών με τους εργαζόμενους, στη συσπείρωση γύρω από τις ΚΟΒ, στην κομματική οικοδόμηση στην εργατική τάξη και νεολαία, στην προώθηση, ενίσχυση, εδραίωση των συσπειρώσεων - μοχλών του Μετώπου. Κύρια αιτία ήταν η μη συστηματική δουλιά για τη βαθιά αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, για την προώθηση της πολιτικής του, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έγινε προσπάθεια για να προσανατολιστεί πιο εύστοχα η πολιτική δράση της ΚΟ, με την προβολή της πολιτικής πρότασης του Κόμματος και έγιναν θετικά βήματα.

Οι συσπειρώσεις και το Μέτωπο

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ενίσχυση, στην εδραίωση, στη διεύρυνση, στη μαζικοποίηση των συσπειρώσεων και στη δράση στα κινήματα και για τα λαϊκά προβλήματα.

Σχετικά με τις συσπειρώσεις - προϋποθέσεις, φύτρα του Μετώπου, επισημάνθηκε ότι δεν είναι κατακτημένο συνολικά από την ΚΟ ο ρόλος, η σημασία και ο χαρακτήρας τους, και γι' αυτό χρειάζεται σταθερή, συστηματική καθοδηγητική δουλιά. Υπάρχουν συγχύσεις και κάποιοι ταυτίζουν τη δουλιά του Κόμματος με τις συσπειρώσεις. Ταυτίζουν το ΠΑΜΕ με την παράταξη ή ταυτίζουν την κάθε συσπείρωση και δράση (π.χ. σε ένα σωματείο για ένα οξυμένο πρόβλημα) με το ΠΑΜΕ. Οι γραμματείες του ΠΑΜΕ που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις δουλεύουν περιστασιακά, αποσπασματικά, όταν οξύνονται προβλήματα ή για πανελλαδικές κινητοποιήσεις και όχι σταθερά πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, με αυτοτελή δράση του ΠΑΜΕ, με όξυνση της αντιπαράθεσης με τα συμβιβασμένα τοπικά εργατικά κέντρα.

Στην περιοχή υπάρχουν 280 σωματεία. Από αυτά μόνο τα 20 έχουν ταξικές διοικήσεις και σε άλλα 47 υπάρχει παρέμβαση ταξικών δυνάμεων στα ΔΣ. Η αποτύπωση αυτή αναδεικνύει ανάγλυφα το πρόβλημα. «Απέχουμε από το να δουλεύουμε ζωντανά και πρωτοπόρα μέσα στα σωματεία και στις μαζικές οργανώσεις» εκτίμησε η Συνδιάσκεψη. «Στο σωματείο οικοδόμων Χαλκίδας έχουμε τη διοίκηση, αλλά στις εκλογές συμμετέχουν μόνο δυο - τρεις εκατοντάδες οικοδόμοι, σε σύνολο περίπου 3.000» είπε σύντροφος από την Εύβοια. Σημειώθηκε επίσης ότι επιβιώνουν και αναπαράγονται λαθεμένες αντιλήψεις και συνήθειες π.χ. να υποκύπτουμε στη δράση των κυβερνητικών, εργοδοτικών ρεφορμιστικών μηχανισμών κάτω από το βάρος του αρνητικού συσχετισμού και να μην εξασφαλίζουμε αγωνιστική, ταξική συσπείρωση, μαζικοποίηση στη σωστή κατεύθυνση.

Εμπειρίες από εργατικούς αγώνες

Το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή υπήρξαν θετικά παραδείγματα κινητοποιήσεων, τα οποία όμως είναι περιορισμένα και δε γενικεύτηκαν. Οπως με την αντίδραση στο εργοδοτικό έγκλημα κατά των μεταλλωρύχων στην Αμφισσα. Οπου η ΚΟ είχε άμεση παρέμβαση, με κινητοποίηση όλης της περιοχής, με σωστή απόφαση για απεργία, με περιφρούρησή της με κλείσιμο δρόμων. Κινητοποίηση που για πρώτη φορά στέφθηκε με επιτυχία στα μεταλλεία - γκέτο του προέδρου του ΣΕΒ Κυριακόπουλου. «Παρά τις πιέσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, ελάχιστοι μεταλλωρύχοι δε συμμετείχαν. Η στάση μας επιβραβεύτηκε στις εκλογές του σωματείου, στις ευρωεκλογές και γενικότερα» τόνισε σύντροφος από τη Φωκίδα που αναφέρθηκε αναλυτικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Ομως η κινητοποίηση αυτή δε συνδυάστηκε με σχεδιασμένη συνεχή και επίμονη δράση με στόχο την κομματική οικοδόμηση (π.χ. για ΚΟΒ στα μεταλλεία).

Η δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το ωράριο στη Χαλκίδα, εμπόδισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Εδειξε τις δυνατότητες μαζικοποίησης του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και για άνοιγμα της δουλιάς στους μικροεπαγγελματίες, αλλά δε συνεχίστηκε η προσπάθεια για να ανοίξει ένας δρόμος συσπείρωσης και οικοδόμησης συμμαχίας μεταξύ εργατών - υπαλλήλων και μικρών ΕΒΕ.

Η εμπειρία των κινητοποιήσεων στο ΔΑΡΙΝΓΚ (τρεις μήνες επίσχεση εργασίας) στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και αλλού, έδειξε ότι δεν είναι δυνατόν από μόνος του ένας αγώνας να ριζοσπαστικοποιεί δυνάμεις, αν αυτός ο αγώνας δε συνοδεύεται από σταθερή πολιτική δράση.

Για την αγροτιά

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στο αγροτικό πρόβλημα και στην ΠΑΣΥ. Ως κύριο ζήτημα αναδείχτηκε το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πως η ΠΑΣΥ είναι αγωνιστική συσπείρωση της μικρής - μικρομεσαίας αγροτιάς, που παλεύει για τα προβλήματα της αγροτιάς και διεκδικεί λύση των προβλημάτων, σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη συγκέντρωσης της προσοχής και καλύτερης διάταξης δυνάμεων, σε χώρους που συγκεντρώνεται μικρομεσαία αγροτιά. Να βοηθήσουμε ώστε να αποκτήσει πόδια η ΠΑΣΥ σε αγροτοχώρια, με συλλόγους και επιτροπές αγώνα. Με σχέδιο, συστηματική δράση, με άξονα το σύνολο της πρότασης για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία και όχι μένοντας στο επιμέρους πρόβλημα «τιμή - προϊόν».

Για τη λειτουργία της ΚΟ

Σχετικά με τα ζητήματα λειτουργίας της ΚΟ, της ιδεολογικής δουλιάς, της διάταξης δυνάμεων και της κομματικής οικοδόμησης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην καθοδηγητική, οργανωτική δουλιά. Με ευθύνη των οργάνων, υπάρχει θέμα καθημερινής σχεδιασμένης συλλογικής δράσης στις ΚΟΒ και σε ορισμένες ακόμη και θέμα λειτουργίας. «Δε φτάνουμε σε όλες τις ΚΟΒ και όπου φτάνουμε δεν είναι σίγουρο ότι καθοδηγούμε με τη συνολική γραμμή του Κόμματος», είπε σύντροφος από την Εύβοια. «Νομαρχιακά Γραφεία λειτουργούν συγκεντρωτικά, κάνοντας τη δουλιά των ΚΟΒ», είπε συντρόφισσα από τη Βοιωτία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι λείπει η συνεχής ζωντανή πολιτική συζήτηση μέσα στις ΚΟΒ με βάση τη συνολική πολιτική του Κόμματος, τις αποφάσεις του, τα ντοκουμέντα και το «Ρ» και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Επισημάνθηκε τέλος ότι είναι ζήτημα ζωής για την ΚΟ η αλλαγή της σημερινής κατάστασης (οργανωμένες δυνάμεις, ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση). Πρωταρχικό καθήκον η κομματική οικοδόμηση στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα στα εργοστάσια του τριγώνου Χαλκίδας - Θήβας - Οινοφύτων, συνολικότερα σε κλάδους και μεγάλες μονάδες, αλλά και στις νέες ηλικίες.

Στη Συνδιάσκεψη εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής και νέος γραμματέας της, ο Γιάννης Παναγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ